Slovenija
66 ogledov

Preminil Niko Kavčič

Niko Kavčič Delo
Uumrl je Niko Kavčič, star je bil 96 let.

Starosta slovenskega bančništva in politike se je v zadnjem času v javnosti pojavljal predvsem s kritičnimi izjavami na račun Katarine Kresal, predsednice LDS, katere dolgoletni član je bil.

Umaknjen zaradi liberalnih pogledov

Niko Kavčič se je rodil 7. decembra 1915 v Škofji Loki. Po končani trgovski akademiji v Ljubljani, se je leta 1937 zaposlil v Kreditnem zavodu za trgovino in industrijo v Ljubljani in kasneje v Beogradu.

Leta 1941 se je pridružil NOB in od leta 1942 delal v partizanski tehniki in bil med vodilnimi v varnostni službi na Gorenjskem. Po vojni je bil direktor Komunalne banke Ljubljana, generalni direktor centrale Narodne banke v Ljubljani in do 1965 Splošne gospodarske banke SRS, nato namestnik generalnega direkorja Jugobanke v Beogradu, predsednik Združenja bank Slovenije in generalni dirktor Kreditne banke in hranilnice Ljubljana. Zaslužen je za združitev bank v Sloveniji v okviru Ljubljanske banke. S položaja direktorja slednje je bil odstavljen leta 1972, ko se je bil prisiljen umaknit zaradi svojih liberalnih pogledov.

Zlati red za zasluge

Na politično prizorišče se je vrnil ob koncu osemdesetih let, ko je poskrbel za objavo spoimnov Staneta Kavčiča. Leta 2001 je izdal avtobiografijo z naslovom Pot v osamosvojitev. Leta 2006 ga je tedanji predsednik države Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge. Drnovšek je takrat obrazložil, da Kavčič prejema priznanje zasvoj prispevek k vzpostavitvi trdnih gospodarskih in finančnih temeljev v državi.

Po njegovih besedah je Kavčič "veliko storil za to, da je bil ta slovenski finančni in gospodarski sistem dovolj tren, dovolj močan, da je lahko prešel tudi nevarna obdobja in potem v novih pogojih uspešno zaživel".

Bil je deklarirani liberalec in član LDS, do smrti pa naj bi imel velik vpliv na slovensko politiko.

Uhani iz ušes v fond

V lanskem pogovoru za POP TV je ostro kritiziral sedanjo oblast. Meni, da se z vlado pod vodstvom premierja Boruta Pahorja smešimo pred Evropo. Nezadovoljen je bil z vladajočo koalicijo vladno strukturo, ki vodi državo.  Še posebej kritičen je bil do LDS, katere dolgoletni član je bil, oziroma do predsednice stranke Katarine Kresal. Nasprotoval ji je vse od izvolitve na čelo stranke, vrhunec pa je po njegovem mnenju predstavljala afera Baričevič. Odmevala je izjava o njenih uhanih, ki naj bi jih „pri priči snela“ in dala v dobrodelni fond.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.