Slovenija
14641 ogledov

Preplah na ljubljanski osnovni šoli, učenko naj bi vabil v avto

Prehod za pešce
1/3
Saša Despot
Starši OŠ Kolezija so dobili obvestilo, da naj bi nekdo mlajšo učenko vabil v avto.

"Po navodilu ravnateljice vas obveščam, da smo bili danes obveščeni o ponovnem neljubem dogodku v bližini naše šole. Na križišču Gerbičeve in Krimske ceste je neznanec ustavil avto, izstopil ter z zamahom roke in z bomboni vabil v avto mlajšo učenko. Šlo naj bi za črn avto, morda VW passat," so iz šole napisali staršem. Obvestilo nam je poslala bralka. 

Dodali so še, da bodo o dogodku obvestili policijsko postajo ter vse učitelje, jutri pa bodo opravili preventivne pogovore po oddelkih.

Starše so pozvali, da se z otroki doma pogovorijo o možnosti, da se ob njih ustavi vozilo in jim neznanci ponudijo prevoz ali sladkarije. "Na eni izmed šol so učenci celo poročali o tem, da so si neznanci izmislili, da so jih po njih poslali starši," so zapisali.

Ali so zadevo že preverili, smo vprašali PU Ljubljana, njihove odgovore bomo objavili, takoj ko jih prejmemo.

Navadno se izkaže, da dogodki niso resnični, ugrabitev otrok pri nas na srečo skoraj ni, če pa že pride do njih, so navadno povezane s spori med starši, a previdnost kljub temu ni odveč. 

OŠ Kolezija v sporočilu svetuje, naj se v primeru, da bi jih kdo vabil v avto, otroci kar najhitreje umaknejo do bližnje ustanove (šola, trgovina, lokal, zdravstveni dom) in poiščejo odraslo osebo, ki ji zaupajo, ter jo seznanijo z dogodkom.

Starši naj poleg tega otrokom pojasnijo, da po njih ne bi poslali osebe, ki je otroci ne bi poznali.

V zadnjih dvajsetih letih je po podatkih policije prišlo le do ene ugrabitve otroka, zgodilo se je leta 2011 na območju Kamnika. Moški, ki naj bi mu družina leto in pol stare deklice dolgovala denar, jo je v domači hiši iztrgal varuški iz rok in odpeljal, od staršev pa nato zahteval 20 tisoč evrov odkupnine. Prijeli so ga že opolnoči, dejanje je priznal in povedal, kje je deklica, ki ni utrpela nobenih poškodb. Dobil je dve leti in pol zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • johana 23:28 29.november 2023.

    Povabiti nekoga v avto ni nič hudega. To je le povabilo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:09 29.november 2023.

    Preveriti reg. tablice morda ni vse tako kot nekateri vidijo .

  • Avatar NickMason
    NickMason 14:52 29.november 2023.

    Država je polna ukrajincev ,še zavedate se ne kaj počnejo v ukrajini ,škoda besed preveč grozno je za povedat.Rusi jih morajo v red spravt zadnji čas.