Slovenija
5869 ogledov

Če imate otroke, nujno preberite tole!

Športno igrišče Profimedia
Nekatere občine so že prepovedale druženje na otroških in športnih igriščih.

Da bi omejili širjenje virusa, so se v ponedeljek zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove, prav tako velja prepoved organiziranega varstva otrok v skupinah. Smo pa v minulih dneh bili priča, da so se otroci marsikje zbirali na otroških in športnih igriščih, zato so se na nekaterih občinah že odločili, da so takšno zbiranje prepovedali. 

"Občina Slovenska Bistrica z namenom omejevanja širjenja koronavirusa Sars-CoV-2 prepoveduje zbiranje oseb na otrških in športnih igriščih," so denimo zapisali pri Občini Slovenska Bistrica. "Prepoved velja do preklica."

Obvestilo Občine Slovenska Bistrica | Avtor:

Podoben ukrep so sprejele tudi nekatere druge občine, denimo postojnska, kjer so že včeraj z odredbo ob 15. uri prepovedali obratovanje gostinskih in drugih lokalov in neživilskih trgovin, uporabo otroških igral na otroških javnih igriščih ter zadrževanje, zbiranje in uporabo vseh javnih športnih in drugih objektov v lasti občine.

Uporabo javnih otroških igrišč, zadrževanje, zbiranje in uporabo vseh javnih športnih in drugih objektov ter površin, ki so v lasti občine, so prepovedali tudi v Kočevju, Cerkljah na Gorenjskem, v Kranju in še marsikje drugje, ne pa denimo v MOL, kjer so sprejeli nekatere druge ukrepe, o čemer pišemo v prispevku Župan Jankovič: Najemniki bodo oproščeni najemnine.

Opozorilo pediatrov

otroško igrišče | Avtor: Profimedia Profimedia
Poziv, naj se otroci ne zbirajo in družijo med sabo, so pred nekaj dnevi podali tudi slovenski pediatri, o čemer pišemo v prispevku Slovenski pediatri pozvali starše, takšna so navodila. Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi, so sporočili iz sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo. "Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi,"  sporoča pediater Denis Baš.

Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano. "Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci, ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času, " starše opozarja pediater.

Kozjek: Gibajmo se, a čimbolj sami

Nada Rotovnik Kozjek, zdravnica Onkološkega inštituta Ljubljana in poznavalka področja klinične prehrane je včeraj za Odmeve na TV SLO povedala, da je omejitev stikov nujen ukrep, hkrati pa je svetovala gibanje v naravi. "Gibanje je koristno, podpira imunski sistem," je povedala za Odmeve. "Pomaga ravno tistim celicam, ki zagrabijo virus. Vsaj pol ure gibanja na dan koristi vsem, ki so zdravi in ne kažejo znakov prehladnih in gripoznih obolenj. Ti naj gredo v naravo, peš ali s kolesom, a naj pazijo, da bodo bolj sami oz. so v stiku s tistimi, s katerimi so tudi sicer. 

Družina | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gibanje močno koristi tudi kroničnim bolnikom in starejšim. "Za starejše je važno, da spodbujajo imunski sistem z gibanjem," je dejala Kozjekova. "Če ne moremo ven, se vseeno premaknemo doma, v dnevni sobi. "Tisti, ki imajo pogrešajo skupinske vadbe, jih lahko poiščejo na internetu ter si tako pomagajo. Ne uležimo se na kavč in čakajmo, da bo to minilo. Ne pozabimo pa tudi, da je gibanje naporno in dajmo primerno jesti. Če bi se samo gibali in ne bi jedli, bi s tem dodatno poškodovali imunski sistem."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.