Slovenija
24238 ogledov

Krasna poteza voznikov avtobusov, ki so včeraj povsem obstali

celovški dvori Anže Petkovšek

Tudi v Mestni občini Ljubljana so zaradi epidemije novega koronavirusa covid-19 sprejeli več ukrepov, ki urejajo delovanje tržnice, lekarn, varstva otrok, javni prevoz in najemniška stanovanja. 

Dostava hrane na dom

"Ob izbruhu koronavirusa in praktično zaustavljenem javnem življenju v državi smo otrokom iz socialno šibkih družin, med katerimi so nekateri z zaprtjem šol ostali brez edinega toplega obroka, ki so ga imeli, in starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, organizirali dostavo hrane na dom," sporočajo iz MOL. "Hrano bodo dnevno razvažali prostovoljci, vozniki Ljubljanskega javnega potniškega prometa (do 12. ure se je javilo 100 voznikov, prostovoljcev)."

Pošta Slovenije Slovenija Od danes poštar ne zvoni niti enkrat banka NLB Koronavirus Slovenija Tako bodo delale banke in zavarovalnice

Za šolske in vrtčevske otroke se potrebe javijo na osnovne šole ali vrtce, ki jih obiskujejo. Starostniki, ki potrebujejo dostavo živil in zdravil na dom, naj pokličejo Rdeči križ Slovenije, območno združenje Ljubljana, na telefonsko število 040 788 698, vsak dan med 8. in 16. uro.

Varstvo otrok na domu

"Po tem, ko je vlada včeraj sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih zavodih, s katerim je ukinjeno vkakršnokoli organizirano varstvo otrok, smo ravnateljem vrtcev in osnovnih šolb poslali poziv, naj med učiteljicami in učitelji ter vzgojiteljicami in vzgojitelji preverijo možnost prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni prevzeti v individualno nujno varstvo otroka," pišejo pri MOL. "Prav tako so vrtci in šole pozvali starše, naj sporočijo, če varstvo potrebujejo."

Varstvo otrok | Avtor: Profimedia Profimedia


Do 12. ure se je odzvalo 16 staršev, katerih otroci obiskujejo vrtec in bodo potrebovali varstvo, medtem ko noben starš otrok iz osnovne šole tovrstne potrebe ni sporočil. Na poziv za prostovoljce pri varstvu otrok na domu, pa se je do 12. ure odzvalo 53 vzgojiteljic iz ljubljanskih vrtcev in 26 učiteljic/učiteljev iz ljubljanskih osnovnih šol.

Koronavirus v Italiji Slovenija Zadnja informacija: 253 okuženih

Delovanje tržnice

Del tržnice na prostem, kjer se prodajajo živila, in pokrita tržnica, bosta odprta, vendar s spremenjenim delovnim časom. Od danes, 17. marca, bodo tržnice odprte od ponedeljka do sobote, od 6. do 14. ure. Prodajalci bodo oproščeni plačila najemnine za mesec marec.

Lekarna Ljubljana

V Ljubljani so od danes zaprte naslednje enote Lekarne Ljubljana:
- Lekarna Tehnološki park, Ljubljana, najbližja enota Lekarne Ljubljana: Lekarna Brdo
- Lekarna Levstik, Ljubljana, najbližja enota Lekarne Ljubljana: Centralna lekarna

Spremenjen obratovalni čas pa imajo enote:
- Lekarna Bavarski dvor, Ljubljana:
pon.-pet.: 7.00-15.00, sob.: 8.00-13.00, nedelja in prazniki zaprto
- Lekarna Bežigrad, Ljubljana:
pon.-pet: 8.00-16.00, sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Koronavirus Zadnji podatki Slovenija Hospitaliziranih 29 bolnikov, trije na intenzivni, dva na meji

Glede na trenutne razmere se obratovalni čas posameznih enot Lekarne Ljubljana spreminja. Informacije o tem so dostopne na spletni strani www.lekarnaljubljana.si/poslovalnice.

Parkirišča

Vsa parkirišča v lasti MOL so od včeraj od 12. ure brezplačna. To velja za parkirišča (z zapornicami) in parkirna mesta ob cestiščih, za katera parkirnino plačujemo na parkomatih. Za parkiranje v garažnih hišah ne velja.

parkiranje parkomat | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Voznike pozivamo, da tudi v teh časih upoštevajo pravila in svoja vozila parkirajo le na označenih parkirnih mestih in ne zasedajo tista, ki so namenjena invalidom ali rezervirana," opozarjajo pri MOL. "Prav tako prosimo, naj ne parkirajo na pločnikih in zelenicah."

Javna podjetja

Sodelavke in sodelavci javnih podjetja Energetika Ljubljana, Voka Snaga, Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale skrbijo za izvajanje nujnih mestnih storitev.

Jelko Kacin Koronavirus Slovenija To so zadnje informacije uradnega govorca kriznega štaba

"Ker odvoza kosovnih odpadkov zaenkrat ne bomo izvajali, prosimo vse tiste, ki bodo na svojih vrtovih opravljali zelene odreze ali doma urejali stanovanja in pripravljali stvari za kosovni odvoz, da odpadlo vejevje in vse ostalo hranijo na svojem dvorišču, dokler ne bo mogoč odvoz," še svetujejo pri MOL. "S tem bodo poskrbeli, da se ne bodo na ulicah kopičili odpadki. Posebej prosimo, da odpadke ne odlagajo v naravi."

Nepremičnine v lasti MOL

Najemniki prostorov, ki so v lasti MOL, bodo oproščeni plačila najemnine za obdobje od 15. do najmanj 31. marca 2020.

Janez Janša Slovenija Janez Janša sporoča: Končno dobre novice iz EU

Delo na gradbiščih

"Izvajalce del smo pozvali, naj vsak oceni, ali bo z začetimi deli nadaljeval ali ne, pri čemer mora poskrbeti za svoje sodelavce," pišejo pri MOL. "Naloge, za katere ocenjujejo, da so nujne, je potrebno izvajati skladno z navodili in priporočili medicinske stroke in kriznega štaba RS, brez povečanega tveganja za delavce. Pri tem naj imajo zaposleni na razpolago potrebna zaščitna sredstva (maske, rokavice, razkužila), ki jih morajo skladno s priporočili dosledno in pravilno uporabljati."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem 11:36 17.marec 2020.

    Vsa čast vozniki LPP... .srečno.