Slovenija
20682 ogledov

Zadnja informacija: 253 okuženih

Koronavirus v Italiji Epa
Danes do 14. ure je potrjenih 253 okužb s koronavirusom.

Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 6712 oseb. Okužba je bila potrjena pri 253 osebah, je vlada sporočila prek Twitterja. 

Trenutno je hospitaliziranih 14, trije so v intenzivni negi. Povprečna starost hospitaliziranih je okoli 65 let.

Potrjeno okuženih je tako 34 več kot včeraj. Od včeraj so opravili 556 testov, kar je glede na napoved, da bodo testirali le tiste, ki jih bo treba hospitalizirati, občutno preveč. Za primerjavo, od petka na soboto je bilo opravljenih 787 testov. Ena od možnih razlag je, da prihajo rezultati testov brisov, ki so bili odvzeti že v preteklih dneh. 

Razen vladnega tvita drugih pojasnil kriznega štaba ali NIJZ danes še ni bilo. NIJZ je pred kratkim posodobil podatke, ki veljajo do 10. ure zjutraj in po katerih se število okuženih razlikuje od števila, potrjenega do 14. ure. Podatki s strani NIJZ: "Danes, 16. 3. 2020 do 10.00 je bilo NIJZ sporočeno 249 potrjenih primerov z novim corona virusom (SARS - CoV - 2). Po epidemioloških podatkih, ki smo jih do sedaj prejeli, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 94 iz osrednjeslovenske, 46 iz jugovzhodne Slovenije, 38 iz savinjske, 21 iz podravske, 15 iz gorenjske, deset primorsko-notranjske, osem iz obalno-kraške, sedem iz pomurske, trije iz goriške in koroške in en iz posavske regije. Trije oboleli so tuji državljani, epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 120 žensk in 129 moških, za eno osebo starost še ni znana."

Poseben režim testiranja bo po novem veljal le za zdravstvene delavce. Ti bodo v primeru lažje okužbe dihal tako kot vsi drugi ostali doma, če bodo nujno potrebni pri delu, pa bodo pri njih nemudoma opravili test. Če bo zdravstveni delavec pozitiven za covid-19, bo prav tako ostal doma, v primeru, da se bo hitro počutil bolje, pa bo znova testiran že po tednu dni, sicer pa po 14 dnevih.

Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

Povedano po domače, gre za zakon, ki bo omogočil, da se za čas epidemije zaustavi tek rokov v postopkih.

Zakon bo omogočil »zadržanje teka procesnih rokov v postopkih, ki se zaradi bolezni COVID-19 v tem času ne vodijo, kot tudi zadržanje teka vseh materialnih prekluzivnih rokov za uveljavljanje pravic stank, saj je zaradi teh in predvsem drugih ukrepov, ki jih je sprejela država (npr. zapiranje trgovin, ki ne prodajajo nujnih stvari, storitvenega sektorja, javnega prevoza) posameznikom onemogočeno učinkovito uveljavljanje in izvrševanje pravic. Prav tako je v prekinjenih postopkih in postopkih, ki se zaradi tega dejstva ne vodijo onemogočeno pravočasno delovanje in ukrepanje državnih organov, zato se po predlogu zakona podaljšujejo tudi materialni roki, ki so prekluzivni, ki od njih zahtevajo določeno ravnanje,« so zapisali v sporočilu za medije.

Po predlogu zakona bo lahko predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z odredbo določil tudi tiste zadeve, ki niso nujne.

Roki se zadržijo tudi na področju upravnih in drugih javnopravnih zadev, vladi se po predlogu zakona daje pravna podlaga, da lahko sprejme tudi dodatne ukrepe.

Možnost oddaje vlog brez elektronskega podpisa

V upravnih postopkih se onemogoči vlaganje pisnih in ustnih vlog neposredno pri organih, razen pri uveljavljanju pravic, ki se praviloma uredijo na »okencu« (npr. osebni dokumenti, podaljšanje registraciji itd.), hkrati pa se omogoči vlaganje vlog v elektronski obliki brez uporabe varnega elektronskega podpisa.

Zakon bo dal direktorjem zaporov možnost, da prekinejo prestajanja kazni zapora in zapornike predčasno odpustijo.

Po predlogu zakona minister, pristojen za pravosodje, lahko na predlog Notarske zbornice Slovenije sprejme ukrep popolnega zaprtja notarske pisarne.

Ukrepi tako veljajo le za čas do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, vendar najdlje do 1. julija 2020.

Ukrep zaprtja letališča je formaliziran

Vlada je z odlokom prepovedala opravljanje zračnih prevozov v Republiki Sloveniji

"Odlok velja od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do 30. 3. 2020 (do 24:00 ure) za mednarodni zračni prevoz, ki se opravlja v Evropski uniji na podlagi predpisov Evropske unije, ter od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do preklica za mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice Evropske unije," so sporočili. 

Prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni (čarterski) zračni prevoz blaga in/ali pošte (cargo/mail) ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje (ferry flight). Od prepovedi iz prvega člena tega odloka so izvzeti posamezni leti tujih državnih zrakoplovov, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.

Morebitne druge izjeme odobrijo ministrstvo, pristojno za infrastrukturo in ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve.

 

Janez Janša končno sporoča dobre novice iz EU. Voditelji držav članic članic so na današnjem pogovoru sprejeli nekaj težko pričakovanih odločitev.

Oglasila se je tudi njegova soproga Urška Bačovnik in delila zelo zaskrbljujoč zapis. Kdor se doslej ni zmenil za virus, si bo po ogledu fotografije, ki jo je objavila, gotovo zamislil.

Za nova pravila so se dogovorili tudi nekateri trgovci. Trgovine z živili bodo z jutrišnjim dnem omejile delovni čas. 

Komentarjev 1
  • popokatopetl 14:49 16.marec 2020.

    "Od včeraj so opravili 556 testov, kar je glede na napoved, da bodo testirali le tiste, ki jih bo treba hospitalizirati, občutno preveč." -------------------- Hm, testirat je mogoče treba tudi koga v kritičnih službah, ki rabi potrdilo za prehod meje ...prikaži večeje itd. Vsevprek je res nesmiselno.

Sorodne novice