Slovenija
15755 ogledov

Presenečenje v zvezi s čakalnimi dobami na upravnih enotah

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Kljub približevanju poletja so se čakalne dobe za dokumente občutno skrajšale.

Konec marca smo poročali o izjemno dolgih čakalnih dobah na nekaterih upravnih enotah. V Ljubljani se je takrat na termin za oddajo vloge za dokument čakalo 26 delovnih dni, zdaj se je čakalna doba razpolovila. Če bi se naročili v petek, bi vas na Tobačni naročili že čez dva tedna, 3. junija, na Linhartovi pa že naslednji petek.

Takrat je imelo čakalno dobo za naročanje 32 upravnih enot, zdaj le še 23, od tega je na šestih upravnih enotah čakalna doba za termin en dan.

Že večkrat smo poročali, da letos poteče ogromno število osebnih izkaznic in potnih listov, poleg tega morajo letos za novo vozniško dovoljenje zaprositi vsi, ki imajo še vedno roza knjižico. Takih naj bi bilo še štiristo tisoč, veljajo pa le še do 19. januarja prihodnje leto.

Skrajšanje čakalnih dob je tako nekoliko presenetljivo, prav lahko pa bi šlo za zatišje pred poletnim viharjem, ko bodo vsi, ki želijo na Hrvaško, ugotovili, da potrebujejo veljaven osebni dokument. Poleg tega več sto tisoč osebnim izkaznicam veljavnost poteče junija in julija, kar je približno polovica vseh, ki še potečejo letos, v teh dveh mesecih pa poteče še 40 tisoč potnih listov. 

Na upravnih enotah letos pričakujejo tudi večje število vlog za izdajo novih vozniških dovoljenj. Stara vozniška dovoljenja na tridelnem roza obrazcu veljajo le še do 19. januarja 2023. Takšnih naj bi bilo še več kot 400 tisoč.

Vlogo za izdajo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja lahko oddate na katerikoli upravni enoti v državi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • anica00 10:27 22.maj 2022.

    Pred korono čakalnih dob na upravnih enotah nismo poznali. Kaj je razlog za to?