Slovenija
11739 ogledov

Podatki o okužbah kažejo presenetljivo sliko

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Presenetljivi podatki o razvoju epidemije.

Prvi pokazatelj tega, kakšno bo potrjeno število dnevno odkritih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, je število izdanih TAN kod. Iz javno dostopnih informacij je razvidno, da je bilo v sredo izdanih 999 TAN kod, kar je slabih 18 odstotkov manj kot prejšnjo sredo. Pričakujemo lahko torej, da je bilo včeraj potrjenih okoli 1100 novih primerov okužbe.

Število novih primerov že ves december upada, a najnovejše napovedi, med drugim tudi napoved Matjaža Leskovarja z IJS, svarijo pred vnovično rastjo primerov, ki naj bi jo sprožilo širjenje različice omikron. V Sloveniji je bilo po zadnjih znanih podatkih potrjenih nekaj več kot 50 primerov različice omikron. Podatki iz tujine kažejo, da se različica širi občutno hitreje kot prejšnje različice, poleg tega pa se simptomi začnejo kazati že po dveh do treh dneh. Presenetljivo je, da se vpliv različice omikron na razvoj epidemije pri nas še ne čuti. 

Vprašanje časa je, kdaj bo omikron tudi pri nas pokazal zobe. "Omikron je presenetil vse po vrsti. Tudi strokovnjaki niso pričakovali, da se bo virus tako hitro tako spremenil," je dejal dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Neznank glede te različice je še vedno veliko. Kakšen potek bolezni povzroča virus, še ni povsem jasno. Glavna težava trenutno je, da se ta različica lažje izogne zaščiti prebolevnikov in cepljenih, kar pomeni, da je virusu za okužbo na voljo skoraj celotna populacija.

Od precepljenosti posamezne države bo verjetno odvisno, kako bo val, ki ga prinaša omikron, prestal zdravstveni sistem. V Sloveniji je z vsemi odmerki precepljenih 56,1 odstotka prebivalstva, da bi se lažje spopadli z omikronom, bi moralo biti precepljenih vsaj 80 odstotkov prebivalcev. Vlada je tako že sprejela nove ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Nekateri so stopili v veljavo že danes. Odločitev o tem, kaj bo s silvestrovanji na prostem, še ni bila sprejeta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Gandi123 08:50 26.december 2021.

    Berem intervju - reklamo za cepljenje z dr. Zarjo Muršič pri katerem je onemogočeno komentiranje...... (no comment) Zanimivo, vendar me ni prepričala! Dokler bo v državah z največjo precepljenostjo največ okuženih in obratno, v državah z najmanj cepljenimi najmanj okuženih, ...prikaži več, dokler bodo v moji soseščini ljudje umirali od enega do treh tednov po cepljenju, (tri sem poznal osebno), se NE BOM CEPIL !!! Ostanite zdravi, predvsem živi, ne cepite se!

  • rd2dmk2 09:52 23.december 2021.

    mene nekaj skrbi... kaj če tisti 7x cepljeni revež zboli za covidom ?.. a bo to sreča za farmacijo , ker bodo imeli razlog da vse vas pocepijo vsaj 8x ali pa bo svet le spregledal in posla farmamafijo in ...prikaži več politike v had, džeheno, pekel in v vse podobne oddelke kjer se zbira zalega in golazen. me pa skrbi da ta revež ne bo doživel zato kakšne "nesreče".. take "nesreče" saj veste.

  • William_Johnson 09:21 23.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦