Slovenija
7615 ogledov

Pretres v Rdečem križu Slovenije

Rdeči Križ Saša Despot
V Rdečem križu Slovenije obžalujejo zadnje dogajanje.

Predsednik Rdečega križa Slovenije (RKS) Dušan Keber je včeraj podal odstopno izjavo, ki ji je danes sledil odstop Zvonke Ješelnik z mesta podpredsednice Rdečega križa Slovenije. Za nemoteno nadaljevanja dela so na današnji seji imenovali novo vodstvo RKS. Zakonita zastopnika sta postala Irena Nečemer, podpredsednica RKS, in Alojz Kovačič, član Glavnega odbora RKS, so sporočili iz RKS in dodali, da oba odstopa obžalujejo.

"Tudi v letu 2017 so Rdeči križ Slovenije pri delu vodila temeljna načela gibanja in s skupnimi napori ter močmi je izpeljal veliko večino v letnem programu dela sprejetih ciljev in nalog. Skupaj s 56 območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa, tisočerimi prostovoljci in zaposlenimi je v letu 2017 opravil vse ključne naloge s področja javnih pooblastil in drugih humanitarnih programov, ki jih je sprejel v svoji Zavezi javnosti X. Na nedavnem Zboru članov RKS so predstavniki sprejeli vsa poročila in predlagani program dela v letu 2018. Ugotovili so, da se kažejo znaki porasta donatorskih sredstev in posledično širjenje programov Rdečega križa Slovenije," so še sporočili iz organizacije. 

Ne odstopa zaradi osebnih razlogov

Keber je v odstopni izjavi RKS, ki jo je pridobila STA, zapisal, da se je za odstop odločil po tehtnem razmisleku. "Mojega odstopa ne pogojujejo osebni razlogi; narekuje ga spoznanje, da svojega znanja in izkušenj ne morem uporabljati v prid organizaciji, ki ji predsedujem," je zapisal in dodal, da podrobnih razlogov ne bo navajal. "Tisti, ki ste me že ob prihodu opozarjali, da mi bo delo onemogočeno, jih poznate; tisti, ki vas bo moj odstop presenetil, se morate vprašati, zakaj v dveh letih odhaja že drugi predsednik oziroma predsednica," je navedel.

A k odstopu ga ni pripravil strah pred problemi, ki stojijo pred RKS. Poznal jih je ob prihodu in prišel je z voljo, da jih pomaga razrešiti, je navedel. Kot je opomnil, ima to voljo še vedno, a ne čuti ustrezne podpore, ki bi jo nujno potreboval. Še več, v zadnjih mesecih je doživel, kot je zapisal, primere nezaupanja in celo podtikanj, ki so ga prizadela.

"V življenju sem vedno hotel početi koristne stvari v krogu sodelavcev, ki so mi zaupali. Tam, kjer jih ne morem, ne morem biti koristen. Tako kot ob prihodu tudi ob odhodu trdno verjamem v veličino in poslanstvo Rdečega križa in njegovo nenadomestljivo vlogo v družbi," njegove besede prenaša STA. Zahvalil se je vsem, ki so ga podpirali.

Keber je nastopil funkcijo predsednika RKS 24. junija 2016 in bi jo moral opravljati do leta 2019. RKS je novega predsednika izbral po tistem, ko je februarja istega leta s položaja odstopila Nataša Pirc Musar, ki je vodenje RKS prevzela konec junija 2015 po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra 2014.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 07:53 28.junij 2018.

    RK verjetno ima nerešena denarna vprašanja

  • Eve_Kirkcaldie 18:27 26.junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma. Moj prijatelj mlajšega brata že več mesecev povprečno 18k in dela približno 24 ur na teden. Zdaj bi morali poskusiti dobiti to delo in ...prikaži več začeti zaslužiti denar na spletu, tako da sledite navodilom na tem spletnemm dnevnikuu ..... ....... >>>>>>>>>>>> www.WebJob8.Com