Slovenija
2052 ogledov

Preverjanje pogoja PCT na avtobusih: Prevozniki v zagati

potniki čakajo avtobus LPP Saša Despot
Prevozniki glede preverjanja pogoja PCT pričakujejo natančna navodila pristojnega ministrstva, a to vrača žogico: organizirati se boste morali sami.

"Voznik ne bo imel časa preverjati"

Na vprašanje, kako bodo preverjali pogoj PCT na mestnem avtobusnem prometu, so nam dopoldne neposredno odgovorili v podjetju Marprom, ki izvaja mestni avtobusni potniški promet v Mariboru. "To bo na strani potnika, voznik tega pogoja ne bo imel časa preverjati," pravijo v podjetju, kjer so se pogovarjali tudi o tem, da bi na avtobuse namestili čitalce QR kode, vendar se zaradi prevelikega stroška za to niso odločili. 

Čitalci kod so predragi

"Ne predstavljamo si, kako bi pogoj PCT lahko izvajali vozniki," pravijo pri Ljubljanskem potniškem prometu LPP. Tudi oni ocenjujejo, da bi bil strošek čitalcev kod previsok, predlagajo, da to počnejo zdravstveni inšpektorji.

Iz zagate v kateri so se znašli zaradi vladnega odloka, ki jim nalaga, tako kot vsem drugim izvajalcev storitev, da morajo nadzirati pogoj PCT pri potnikih, naj bi jih rešila navodila ministrstva za infrastrukturo, ki naj bi jih dobili še danes. 

"Sami (prevozniki) bodo morali zagotoviti ta nadzor, tako kot bodo morali to sami narediti na bencinskih črpalkah, v gostilnah, obratih, prireditvah ali kje drugje. Bistvena je varnost državljanov," Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo. 

Od ministrstva pričakujejo navodila

Podobno kot pri LPP razlagajo tudi pri Nomagu, ki poleg medkrajevnih linij izvaja tudi mestni avtobusni promet v Celju in Novi Gorici, Da nimajo še nobenih informacij oziroma navodil in da pričakujejo, da jih bodo dobili po današnjem sestanku predstavnikov ministrstva za infrastrukturo in prevoznikov, pravijo tudi pri Arrivi Slovenija, ki izvaja mestni avtobusni promet v Kranju. 

Ministrstvo: "Oni samo najbolje vedo, kako se bi dalo izvajati preverjanje"

Na ministrstvu za infrastrukturo so nam potrdili, da sestanki s prevozniki še potekajo. A pričakovanja prevoznikov, da bodo glede načina preverjanja natančna navodila dobili od ministrstva, so očitno jalova. "Oni sami najbolj vedo, kako se da izvajati preverjanje pogoja PCT saj sami najbolje poznajo svojo organizacijo in način dela," pravi Tomaž Lisjak, svetovalec za stike z mediji na ministrstvo za infrastrukturo. "Možnosti je več, od tega, da PCT preverja varnostnik, voznik, ena od možnosti so čitalci QR kode, vendar tukaj naletimo na problem informacijske varnosti," pravi Lisjak. 

Če potnik ne bo imel PCT, bo moral na naslednji postaji izstopiti

Iz Slovenskih železnic so medtem sporočili, da bo potrdila o izpolnjenem pogoju PCT skupaj z vozovnicami preverjalo njihovo vlakospremno osebje. "Naše vlakospremno osebje bo po novem pregledovalo tudi izpolnjevanje pogoja PCT. "Upamo, da število potnikov ne bo preveč upadlo. Upamo tudi, da se čim prej vrnemo v normalno življenje," je dejala direktorica za potniški promet na Slovenskih železnicah Darja Kocjan je o tem spregovorila v današnji izjavi za javnost. 

V kolikor potnik pogoja PCT ne bo izpolnjeval, ga bo osebje po besedah Kocjanove prosili, naj na naslednji postaji izstopi. "Drugih pristojnosti pa nimamo. Za ostalo so pristojne inšpektorske službe," je dodala Kocjanova. 

 

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 12:56 14.september 2021.

    Zakaj ne bi Kangler ali Mahnič kontrolirala PCT na avtobusih . GOTOF SI

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:21 14.september 2021.

    Torej boste neko staro mamco, ki je morda zaradi bolečin v prsih hotela na urgenco, vrgli iz avtobusa sredi neke vukojebine, ko ne bo vedla ne kod ne kam ?!

  • Avatar pantani
    pantani 12:14 14.september 2021.

    Pač ne bom šel na naslednji postaji dol, a bo zaradi tega vlak ustavil, ne ne bo. ali bo zaradi tega bus ustavil, ne ne bo!!!