Slovenija
35280 ogledov

Preverjanje pogoja PCT: Takšne so izkušnje današnjega jutra

bencinska črpalka, gorivo
"Joj, kaj vse sem že slišal danes," pravi zaposleni na enem od bencinskih servisov v Ljubljani. Od danes je namreč pogoj PCT obvezen tudi za obisk bencinskega servisa.

Pogoj PCT je po novem treba izpolnjevati tudi za obisk bencinskega servisa. Iz podjetja Petrol so že v torek sporočili, da bodo morali kupci najprej dokazati, da izpolnjujejo pogoj PCT, šele nato bodo lahko točili gorivo. Točenje goriva je namreč tehnično onemogočeno pred potrditvijo izpolnjevanja pogoja PCT.

Izkušnje bralcev so različne. Na večjih bencinskih servisih so že v zunanjem delu servisa zaposleni, ki preverijo izpolnjevanje pogoja PCT in nato omogočijo točenje goriva tistim, ki pogoj izpolnjujejo. Kako bo po novem potekal proces nakupa goriva, so sicer že včeraj sporočili iz družbe Petrol, kar lahko preberete v članku Tako bodo PCT preverjali na Petrolu.

"Ročke za polnjenje bencina so zaklenjene. Petrolov zaposleni mi je iz trgovine mahal, da moram najprej pokazati PCT dokazila. V notranjih prostorih. Ko sem to opravil, so ročke odklenili, napolnil sem svoje vozilo z gorivom in se še enkrat vrnil nazaj, da sem plačal," pa svojo izkušnjo opisuje bralec, ki je gorivo točil v Brestanici. Pri prodajalni so bili delavci, ki so Petrolovim zaposlenim kazali rezultat hitrega testa, a na tej podlagi jih niso spustili v prodajalno. Kaj je bil vzrok za to, bralec ni vedel. 

"Eni nas podpirajo, drugi pošiljajo nekam"

Na bencinskem servisu na Celovški cesti v Ljubljani zaposleni pridejo do strank, poskenirajo njihovo kodo, kar omogoči točenje goriva. "Joj, kaj sem že vse slišal danes," nam je dejal tam zaposleni. "Eni podpirajo, drugi nas pošiljajo nekam." Medtem je na omenjenem bencinskem servisu starejši moški gorivo točil v plastične posode. "Za sina, ni cepljen, jaz pa sem," je povedal. 

Aleksander Salkič, tiskovni predstavnik Petrola, je za Žurnal24 danes dejal, da so navodila, da je pred vsako poslovalnico zaposleni, ki preverja dokumente in tako strankam ni treba dokazovati pogoja PCT znotraj poslovalnice. Ko stranka pokaže potrdilo PCT, se ročka odklene na daljavo. Spomnil pa je tudi na možnost plačevanja za gorivo s pomočjo mobilne aplikacije Na poti. 

Od danes veljajo bistveno strožji pogoji glede izpolnjevanja pogojev. Doslej je bil zahtevan za uporabnike enajstih dejavnosti, zdaj skoraj za vse. Izjem je malo. Več o tem v članku Kam še lahko greš brez PCT.

"Dobro vprašanje, a ne vem odgovora"

Preverili smo, kako preverjajo pogoje PCT v neživilskih trgovinah. Na vhodu v trgovino Jysk je stal mladenič z masko pod nosom. "Potrebujem potrdilo o PCT," je dejal. Pokazali smo mu list s QR kodo. "Kar raztegnite, da vidim datum," nas je pozval. "Ali kode ne boste skenirali? Kako to?" nas je zanimalo. "Dobro vprašanje, a ne vem odgovora. Sem študent, tukaj komaj uro," je povedal. 

Obiskali smo tudi eno od poslovalnic Pošte Slovenije. V poslovalnico smo lahko vstopili nemoteno, saj na vhodu ni bil nikogar, ki bi preverjal, ali izpolnjujemo pogoj PCT. Na okencu nas je zaposlena vprašala: "Izpolnjujete pogoj PCT?" Odvrnili smo pritrdilno. Potrdila od nas ni zahtevala, kar nas je presenetilo. "Potrdila ne potrebujete? Ne boste skenirali kode?" nas je zanimalo. "Ne, zaenkrat so navodila taka, delamo, kot so nam naročili. Nič ne vemo, kako bo naprej," nam je odgovorila uslužbenka. "In kaj, če bi rekla, da pogoja ne izpolnjujem?" "Potem vas ne smem postreči," je odgovorila uslužbenka, ki jo moti predvsem to, da je ona tista, ki mora spraševati za izpolnjevanje pogoja. "Ampak ni druge, v to so nas prisilili," je še dodala.

Nakupovalni center: "QR kode ne skeniramo, niti nimamo s čim"

pogoj PCT | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Pred vsemi vhodi v nakupovalni center Aleja v Šiški stoji oseba, ki preverja izpolnjevanje pogoja PCT. V zgornjih nadstropjih je prisoten tudi varnostnik. Gneče pred vrati ni.

V nakupovalni center smo vstopili iz garaže. Pred nami je dostavljalec hrane, ki pokaže potrdilo o testiranju, na kar mu dovolijo vstopiti. Nadzorni osebi pokažemo dokument s QR kodo, ki pa je ne skenirajo. Prav tako ne zahtevajo osebnega dokumenta. "Taka so navodila. Ne skeniramo, niti nimamo s čim," je povedal študent pri vhodu. 

V dveh trgovinah z oblačili smo bili edine stranke. "Zjutraj je ponavadi tako, bomo videli, kaj bo prineslo popoldne," je povedala poslovodja ene od trgovin z oblačili za ženske. "Morda pa bodo ti strogi ukrepi doprinesli k temu, da se epidemija konča in bomo zaživeli normalno," je komentirala prodajalka. 

Sprehodili smo se še do Interspara, ki je znotraj Aleje. "Nič, skoraj nič, saj vidite," je na vprašanje, koliko je danes kupcev, odgovorila prodajalka.

V prodajalni DM pogoja PCT ne preverjajo. "Zaenkrat nam niso rekli ničesar," je povedala prodajalka. V odloku med drugim piše, da so med izjemami tudi vse specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

"Doslej ni bilo nobenih težav"

V Zdravstvenem domu Šentvid za zdaj stvari tečejo brez posebnosti. Receptorka trka na lesena vrata: "Doslej pri preverjanju PCT ni bilo nobenih težav. Huje je bilo prejšnja dva dneva, ko so ljudje množično klicali, kako in kaj," pravi. Dokazilo morajo pacienti pokazati pri receptorki, QR kode ne skenirajo. Izpolniti je treba tudi vprašalnik, kot že ves čas epidemije, vendar je po novem treba odgovoriti tudi na vprašanje, katerega od pogojev PCT izpolnjujete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • bogdan76 15:05 15.september 2021.

    oštije je puhna kolesarjev panej kidilaje ne sam jajca praskat.

  • Mehtilda 14:44 15.september 2021.

    Ok, nečesa ne razumem in naj me kdo poduči. Zakaj nimajo terminalov kot npr natakarji, da bi lahko stranke brez PTC,ja natočile bencin in zunaj plačale? Na manjših bencinskih en notri, en zunaj, na večjih pa pač tudi..dva npr zunaj, ...prikaži več ostali not? Pustimo zdaj ob strani, kako smiseln je na bencinski PTC pogoj, ampak tole zaklepanje ročk itd., to je pa, saj ne vem, kaj naj sploh rečem...

  • dani5 13:25 15.september 2021.

    Pravne države je konec.