Slovenija
22147 ogledov

Previdno! Arso opozarja pred tem pojavom

vreme dež nevihta ploha sodra toča Profimedia
Prihaja ohladitev, pred njo pa še dve vremenski fronti.

"Po obdobju pretoplega vremena, povprečna dnevna temperatura zraka je bila tudi do 6 °C nad dolgoletnim povprečjem za ta čas, nas prihodnji teden čaka prva resnejša ohladitev v koledarski pomladi," napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Pred ohladitvijo pa nas bosta prešli dve vremenski fronti - prva v soboto dopoldne in druga v nedeljo popoldne in zvečer ter v delu noči na ponedeljek.

"Sobota se bo začela z oblačnim in deževnim vremenom, ozračje bo postajalo vse bolj nestabilno in pozno dopoldne ter sredi dneva bodo vmes tudi plohe ali nevihte s kratkotrajnimi nalivi. Ni izključen tudi pojav sodre. Popoldne se bo vreme umirilo, tudi jasniti se bo začelo," pišejo na Arso.

Vreme | Avtor: Arso Arso

Nedelja bo sprva še jasna, čez dan pa se bo od zahoda pooblačilo in zapihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.

"Popoldne bodo ponekod že rahle padavine, ki se bodo zvečer okrepile in zajele vso Slovenijo ter v noči na ponedeljek ponehale. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do okoli 1100 m nadmorske višine," napovedujejo vremenoslovci.

Vreme | Avtor: Arso Arso

V začetku tedna pa se bo začel dotok hladnega zraka s severa Evrope. "V ponedeljek bo ciklonsko območje segalo od vzhodne Skandinavije do Balkana, nad zahodno Evropo pa bo območje visokega zračnega tlaka. Vzpostavil se bo severni zračni tok vse od severne Skandinavije do osrednjega Sredozemlja. Tudi k nam bo v višinah pritekal vse hladnejši zrak, ki se bo iznad naših krajev umikal predvidoma v sredo," pišejo meteorologi.

Zato se bo teden začel s hladnim vremenom, v ponedeljek lahko še pričakujemo krajevne padavine, nato pa se bo v noči na torek zjasnilo, tudi veter se bo umiril. 

"Izpolnjeni bodo pogoji za močno ohlajanje in jutranje temperature bodo najverjetneje marsikje pod lediščem, vrednosti okoli -4 °C na dveh metrih od tal ne bi bile presenečenje."

Ne izključujejo možnosti slane in pozebe, saj je temperatura zraka pri tleh še nekoliko nižja kot na dveh metrih, a pomembna faktorja bosta tudi veter in količina oblačnosti. "Če se bo severni veter, ki bo pihal v ponedeljek, nadaljeval v noč in če bo ponoči še kaj ostankov oblačnosti od popoldanskih ploh, potem bo ohlajanje manjše. Zato v prihodnjih dneh spremljajte naše napovedi in morebitna opozorila o možnosti slane in pozebe," svetujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 06:45 25.marec 2023.

    Se je že začelo hladiti, sem videl včeraj, ja, .... ker je še vedno Premalo Globalnega Segrevanja, v katerem smo že cca 4500 let !!! ! !!!

Sorodne novice