Slovenija
9939 ogledov

Pri Italiji nov razvoj orkana. Kam bo krenil?

Nevihtni oblaki
Po mediteranskem orkanu Zorba, ki je nedavno pustošil po Grčiji, vremenoslovci opozarjajo na razvoj novega pri Italiji.

Mediteranski orkan je relativno redek pojav na območju Sredozemlja. Ne glede na to nekateri meteorološki modeli predvidevajo, da se bo ta konec tedna nad Tirenskim morjem zahodno od Italije razvil nov.

Kot objavlja meteorološki portal Severe Weather Europe, masa oblakov, ki se giba nad južnim Sredozemljem, prinaša ekstremne količine dežja in posledično poplave na vzhodni Siciliji, Kalabriji in Pugliji, pričakuje se, da bo takšen razvoj vremena tudi prihajajoči konec tedna.

Glede na meteorološki model Arpege se bo omenjena masa oblakov danes gibala proti severu Sicilije, okrepila naj bi se in po moči prešla v nov metideranski orkan.

Ne glede na to, ali se bo močna nevihta razvila v orkan so si vremenoslovci enotni, da bodo na vzhodni Sardiniji, Siciliji, Kalabriji in Pugliji ta konec tedna še naprej padale rekordne količine dežja, kar bo najverjetneje povzročilo nove ekstremne poplave na območju, opozarja Severe Weather Europe.

Orkan Leslie Krepi se Svet Orkan, ki potuje proti Evropi

Vikend pri nas

Zvečer in ponoči se bo tudi pri nas, predvsem v zahodni polovici Slovenije, od juga postopno pooblačilo, napovedujejo vremenoslovci na Arsu.

"Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. V severovzhodnih krajih bo večinoma suho, drugod bodo občasno padavine, deloma plohe in predvsem na jugozahodu tudi kakšna nevihta. Pogosteje bo deževalo sredi dneva in popoldne," se glasi napoved za soboto, ko bodo jutranje temperature od 5 do 10, na Primorskem do 15 stopinj Celzija, dnevne pa od 13 do 17, na Primorskem in v severovzhodni Sloveniji do okoli 20 stopinj.

V nedeljo čez dan bodo padavine postopno ponehale. Popoldne se bo počasi jasnilo. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevni padavinami.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Od 9. do 14. oktobra 2018

"Višinsko jedro hladnega zraka nad Balkanom ter delom srednje Evrope bo občasno vplivalo na vreme pri nas," vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

Od torka do četrtka bo povečini suho vreme z jutranjo meglo po nižinah. Nato bodo občasne padavine spet nekoliko verjetnejše. Razmeroma toplo bo za ta čas, jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne temperature pa blizu 20 stopinj.

Sneg Slovenija Prihaja novi hladni val, tudi do pol metra snega

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.