Slovenija
99 ogledov

Pri Mariboru še en napad psov

Stafordski bulterier Profimedias
Poleg napada psa na otroka na Sv. Primožu, o napadu dveh psov poročajo tudi iz Maribora.

Potem ko smo včeraj poročali o sobotnem napadu psa na otroka na Svetem Primožu pri Kamniku, se je na spletnem omrežju Facebook razširil zapis o hudem napadu dveh pitbullov v naselju Brezje pri Mariboru. V napadu sta bila glede na zapis huje poškodovana pes in njegov lastnik, ki je na zdravljenju v bolnišnici. "Lahko potrdimo, da smo obravnavali napad dveh psov," je povedal Miran Šadl s PU Maribor. Ker preiskava še poteka, podrobnosti o napadu ne more posredovati.

Na Sv. Primožu nad Kamnikom je stafordski bulterier, ki je bil na vrvici, skočil v 8-letnika in ga ugriznil v lice. Deček je moral na šivanje v bolnišnico, starši pa so bili zaskrbljeni tudi, ker niso vedeli, ali je bil pes cepljen proti steklini ali ne. Lastnica psa je namreč najprej dala napačne podatke, a se je potem javila na policiji.

Nevarni psi, ne pasme

V Sloveniji nimamo kategorije nevarnih pasem, imamo pa register nevarnih psov. "Če pes enkrat ugrizne človeka ali psa, je po zakonu o zaščiti živali uvrščen v register nevarnih psov," pove Miran Marš s Kinološke zveze Slovenije. Lastniku nevarnega psa so naloženi ukrepi, kot so, da mora biti na povodcu in opremljen z nagobčnikom oz. se udeležiti šolanja psa. 

Statistika ne potrjuje, da bi bile določene pasme bolj nevarne, zato po oceni Marša ni smiselno govoriti o nevarnih pasmah. Prav tako ne o agresivnosti psov, saj le ta sama po sebi ni problem. "Agresivnost je naravno prisotna pri vseh živih bitjih, težava je, če preraste v napadalnost," poudarja Marš. "Da do tega ne pride, je zelo pomembno, da lastnik razume, kako delujejo nagoni psa."

Tudi pitbull je lahko družinski pes

Vsaka pasma ima po besedah Marša določene lastnosti, ljudje, ki jih kupujejo, pa pogosto nimajo ne potrebnega znanja ne izkušenj. "Poznam več lastnikov pitbullov, ki so pravi družinski psi," poudarja Marš. "Žal nekateri mečejo slabo luč na preostale lastnike." Pitbulli so, če so dobro vzgojeni, kot mnoge druge pasme primerni za življenje v uralnih okoljih. "Je pa res, da je razlika, če pride do ugriza, ali je šlo za velikega ali malega psa," priznava Marš in dodaja, da je statistično gledano v Sloveniji največ ugrizov s strani zlatih prinašalcev. A to je zgolj zato, ker je teh psov v Sloveniji največ.

Bodočim lastnikom svetuje, da se preverijo vzreditelja. "Če gremo večkrat k lastniku, vidimo, kako skrbi za pse, recimo, ali gre za veliko farmo ali malo leglo, kjer je za pse odlično poskrbljeno," poudarja Marš. Če nima predhodnih izkušenj, naj se obrnejo na strokovnjake, ki jim bodo pomagali pri šolanju in razumevanju vedenja psa.

Komentarjev 11
  • mymind 08:13 10.marec 2015.

    Zanima me, koliko kazni so v zadnjem letu napisali policaji ljudem, ki v pse ne vodijo na povodcih in nimajo nagobčnika? Kot vem, je to "obvezna oprema" vsakega psa v javnosti.

  • PasjiDrekiVsepovsod 05:47 10.marec 2015.

    PasjiDrekiVsepovsod

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:12 10.marec 2015.

    lahko je še tako "huda" pasma ampak če je lastnik pri zdravi kmečki pameti ne bo nč narobe ker bo odgovoren lastnik in imel psa pod kontrolo..če ne drugače z nagobčnikom.