Slovenija
4692 ogledov

Pri nas danes do 37 stopinj. To kaže srednjeročna napoved.

Vročina Profimedias
Obeta se nam izjemno dolg vročinski val.

Današnji dan, za katerega je Agencija RS za okolje (Arso) zaradi velikih toplotnih obremenitev izdala oranžno opozorilo za velik del Slovenije, je minil v znamenju visokih temperatur. Danes so ponekod po državi namerili tudi do 37 stopinj Celzija, piše na spletni strani Arsa.

Povprečne dnevne temperature so dosegle 28 stopinj Celzija. Arso sicer povečane toplotne obremenitve napoveduje tudi za prihodnje dni, v torek se bodo najvišje dnevne temperature zopet povzpele do 36 stopinj Celzija. Vročina bo vztrajala še cel teden, ohladitev pa zaenkrat ni na vidiku.

Ob vse večjih toplotnih obremenitvah se povečuje tudi število tropskih noči, ko najnižje temperature ne padejo pod 20 stopinj Celzija. Do nedelje so jih na Arsu največ izmerili v Kopru in Vedrijanu, sledijo še Bilje, Ajdovščina, Podnanos, letališči Portorož in Cerklje ter Ljubljana.

Srednjeročna napoved 

Na vremenskem portalu Ciklon.si/srednjeročna napoved medtem objavljajo, da bo nad jugozahodno Evropo območje nizkega zračnega pritiska, ki se bo več kot teden dni obnavljalo, kar pomeni da bo iznad Severne Afrike preko Sredozemlja pritekal vroč afriški zrak. 

"Če je bila večji del meseca izjemna vročina nad jugozahodnim in zahodnim delom Evrope, se bo v naslednjem tednu preselila nad območje Srednje Evrope in nad Balkan," napovedujejo in dodajajo, da je v srednjih plasteh videti kar precej vlažnega zraka in prav vsak dan razen današnjega dne so možne krajevne plohe in nevihte. 

Dodajo še, da bomo imeli vroče vreme vsaj do 6. ali 7.julija, takrat je videti da bi nas lahko od severa preplavil bolj svež zrak iz severnega dela Evrope. 

Napoved za jutri 

Ponoči in zjutraj bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 21 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

Jutri bo sprva precej jasno, popoldne pa bo predvsem na zahodu in severu več spremenljive oblačnosti. Naraščala bo verjetnost za nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale v noč na sredo. Pihal bo vzhodnik, na Primorskem zahodni veter, ki se bo obračal na burjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 36 stopinj Celzija.

Vročina Pozor Svet To je najbolj smrtonosen vremenski pojav. Opozorila vse glasnejša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.