Slovenija
22510 ogledov

Pri nas: podjetje pogojuje zaposlitev s PCT pogojem

1/3
Bralec
Slovensko podjetje pogojuje zaposlitev z izpolnjevanjem PCT pogoja. Ali za takšno odločitev obstaja pravna podlaga?

V uredništvo smo prejeli informacijo, da slovensko podjetje pogojuje zaposlitev z izpolnjevanjem PCT pogoja. Vsi zaposleni so tako imeli teden dni časa, da zagotovijo ustrezno dokumentacijo glede izpolnjevanja pogojev.

Podjetje, ki ne želi biti poimenovano, trdi, ''da nevarnost za okužbo predstavlja tveganje za delodajalca v smislu izostanka delavca od dela zaradi okužbe in s tem delovnega procesa. Tako morajo vsi delavci v roku enega tedna začeti izpolnjevati pogoj, ali pa jim grozi prekinitev delovnega razmerja.'' Ob tem je svojo odločitev utemeljilo na podlagi veljavne nacionalne in evropske delovne zakonodaje.

Na vprašanje, kaj je vodilo podjetje k sprejetju te odločitve, je direktorica podjetja dejala, da je ''zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ena izmed temeljnih obveznosti delodajalca, zaradi česar mora delodajalec storiti kar je v njegovi moči, da se delavci ne bi okužili z virusom covid-19 na delovnem mestu. V kolikor bodo na delo prihajali samo delavci, ki izpolnjujejo pogoj PCT, je možnost za to, da bi se kdo z virusom okužil v podjetju, veliko manjša kot pa sicer.''

Kot je dodala, s sprejetim ukrepom pričakujejo ''skrb za zdravje zaposlenih, v drugi vrsti pa tudi skrb za nemoteno odvijanje poslovnih procesov v podjetju.''

Ali je sprejeta odločitev zakonita?

Po pravno argumentacijo smo se obrnili na Pravno mrežo za varstvo demokracije (PMVD), iniciativo, ki nudi pravno podporo posameznicam in posameznikom ter organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih, kot navajajo v svoji predstavitvi.

Anuška Podvršič iz PMVD tako odgovarja, da pravna podlaga pogojevanja dela z izpolnjevanjem PCT pogojev obstaja. To je predvsem ''prvi odstavek 5. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki določa, da mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu. V ta namen mora izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev, z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi.''

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Izpostavlja tudi, da lahko pride ob neizpolnjevanju pogojev do več morebitnih posledic, predvsem delovnopravnih. V PMVD menijo, ''da obstajajo argumenti za utemeljitev obstoja razloga za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Samo zakonitost odpovedi pa presoja delovno sodišče, ki bi v primeru individualnih sporov odločilo ob natančni in poglobljeni presoji vseh okoliščin posameznega primera.''

Pravna mnenja so sicer glede možnosti delovnopravnih ukrepov precej različna. Izpolnjevanje PCT pogoja je tako recimo obvezno v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Če zaposleni v teh zavodih nimajo upravičenega razloga za odklonitev testiranja, to pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

SVIZ za tovrstne primere delodajalce poziva, da ''v primeru, ko bi posamezni zaposleni samotestiranje zavračali, morebitne spore rešujejo po mirni poti, tj. z dialogom, dodatnim ozaveščanjem in iskanjem drugih oblik testiranja, upoštevaje dejstvo, da je odpoved delovnega razmerja skrajni ukrep, ki ga ima delodajalec na razpolago.''

Stroški testiranja so na delodajalcu

Stroški testiranja pa se ne morejo prevaliti na delavca. ''To velja čeprav ima delavec možnost brezplačnega cepljenja in obveznega testiranja v tem primeru ne bi potreboval,'' je še pojasnila Podrvšič.

Kljub temu v petih delodajalskih organizacijah menijo, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne bi smel bremeniti delodajalcev. Zato so na vlado naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Vendar še vedno velja, da delodajalec lahko zahteva testiranje zaposlenih, za obvezno cepljenje pa tako ni podlage.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 26
 • Pepe007 07:59 13.september 2021.

  Vsekakor odgovorno podjetje, ki skrbi za dobro večine zaposlenih pred izsiljevanjem manjšine. Tudi alkohol se kontrolira na delovnem mestu, čeprav vsak pozna kak primer, ko je delavec desetletja hodil pijan delat in se ni zgodila nobena nesreča.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 07:37 13.september 2021.

  Delodajalec lahko zahteva le testiranje, če ga on plača, vse ostalo ni zakonito in pade na vsakem resnem sodišču..Drugače bi bilo, če cepljenje ne bi bilo prostovoljno ampak obvezno...To pa ne bo dokler so cepiva v eksperementalni fazi..

 • petra2 22:08 12.september 2021.

  ODŠKODNINSKE TOŽBE na njihovo osebno ime in priimek 91. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), V kolikor kdorkoli od strank zahteva kakršne koli osebne podatke je v prekršku in se zahteva za tako osebo kazenski pregon kršenje človeških pravic.