Slovenija
19355 ogledov

Pri osebnih imenih in priimkih nas čakajo takšne spremembe

potni list, osebni dokument Špela Mohorič
Nekatere omejitve bodo odpadle, postavljene bodo nekatere nove.

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Boštjan Pokljukar, predlaga novelo Zakona o osebnem imenu, ki usklajuje zakon s spremenjenim Zakonom o partnerski zvezi in Družinskim zakonikom. Poleg tega uvaja nekatere spremembe, med drugim odpravlja trenutno omejitev osebnega imena, ki ga posameznik izbere za pravni promet in lahko trenutno vsebuje največ dve imeni in dva priimka. 

Nič več omejitev pri številu besed

"Navedena omejitev se je v praksi pokazala za problematično, predvsem v primerih naknadnih vpisov rojstev dvojnih državljanov, ki so v evidence tujih držav vpisani z imenom in priimkom ali imenom ali priimkom, ki vsebuje več kot dve besedi ali nedeljivi celoti," utemeljujejo predlagane spremembe v predlogu. "Zato so bili pri vpisu rojstva v matični register Republike Slovenije primorani dati izjavo za pravni promet in izbirati med besedami v tujini določenega osebnega imena."

sprememba imena Vloga Slovenija Če boste podatek spreminjali več kot enkrat, višja taksa

Dejstvo, da nacionalna zakonodaja dopušča drugačno sestavo osebnega imena, kot ga ima oseba v državi, kjer se je rodila ali živi, po sodni praksi Evropskega sodišča pomeni tudi kršitev pravice do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, določene v 21. členu pogodbe. "Uskladitev je nujno potrebna tudi s tega vidika," poudarjajo v predlogu. 

Večina jih ime v priimku in imenu po eno besedo

Statistični podatki kažejo, da ima večina državljanov in državljank Slovenije v imenu in priimku po eno besedo. Precej je tudi takih, ki imajo v imenu ali/in v priimku po dve besedi, medtem ko je oseb s tremi besedami v imenu ali/in priimku pa že precej manj.

Najdaljši zapisan priimek državljana Slovenije sestoji iz 49 znakov, ime pa iz 53 znakov. 60 znakov je največja skupna dolžina zapisanega osebnega imena, t. j. imena in priimka skupaj.

"Dolžina izbranega osebnega imena lahko pomeni tehnično omejitev pri zapisu podatka na uradni identifikacijski dokument," še navajajo predlagatelji sprememb. "Potni list in osebna izkaznica omogočata zapis 40 znakov za zapis imena in dodatnih 40 znakov za zapis priimka. V primeru uporabe daljšega zapisa je potrebna prilagoditev zapisa podatkov."

Daljši rok za spremembo po razvezi

Novela poleg zapisanega podaljšuje rok za spremembo priimka po razvezi ali razveljavitvi zakonske oziroma partnerske zveze s šestih mesecev na eno leto. Spremembo osebnega imena dovoli tudi državljanu, ki je poslovno sposobnost pridobil pred polnoletnostjo, zato dopolnjenih osemnajst let ni več obvezni pogoj za vložitev prošnje za spremembo osebnega imena.

dojenček Magazin Dekliška imena s prelepim pomenom

Osebnega imena že sedaj ne more spremeniti državljan, ki je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. Po novem se zadržki razširjajo tudi na preizkusno dobo pogojno obsojenega storilca kaznivega dejanja. "Ker v praksi prihaja do različnih razlag, ali se sprememba osebnega imena dovoli posamezniku, za katerega teče preizkusna doba, predlog zakona določa, da tudi preizkusna doba pomeni zadržek za spremembo osebnega imena," spremembe utemeljujejo predlagatelji.

Ob spremembi osebnega imena otroka, se skladno s koristmi otroka ne zahteva soglasje drugega od staršev, če starševske skrbi ne more izvajati iz utemeljenih razlogov. 

Otrok Magazin Deška imena s prelepim pomenom

Zakon o imenih je bil nazadnje spremenjen leta 2006, torej še pred vstopom Slovenije v evroobmočje, zato se v zakonu spreminja tudi zapis kazenskih sankcij globe iz tolarjev v evre. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • Lavdan 13:29 26.marec 2019.

    Vsak ki na novo ministrira hoče nekaj novega in po običaju stvari še bolj zakomplicira, da imajo državljani še več opravkov in stroškov in če je to vse kar znajo je vseeno, če jih ni.

  • kapibara 10:00 26.marec 2019.

    Ko so bile še kartonaste osebne- plastificirane, sem imel sodelavca. Mula O........ (pike pomenijo črko) pa ni imel popolno izpisanega, kajti takratni sistem NI podpiral toliko znakov.. Pa sem mu dejal: Preimenuj se v Janez Kranjski, pa bo... pa ni hotel slišat..

  • marsal 09:14 26.marec 2019.

    Mohamed, Fahrudin, Salajmahdur Sahmanu , bo mogoče celo naš predsednik vlade , čez kakšnih 20 let!' Zato previdno....