Slovenija
11043 ogledov

Če boste podatek spreminjali več kot enkrat, višja taksa

sprememba imena Žurnal24 main
Ob drugi in vsaki nadaljnji spremembi se plača dvakratnik takse.

Vzrokov za spremembo osebnega imena je več. Najpogosteje do tega pride ob sklenitvi zakonske zveze. "Celotno osebno ime ali samo priimek ali samo ime pa se lahko spremeni ob spremembi nekaterih družinskopravnih razmerij (ob priznanju očetovstva, ob posvojitvi, ob sklenitvi zakonske zveze ali po njeni razvezi ali razveljavitvi) ali pa na podlagi prošnje," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. 

Podlaga za vpis spremembe je odločba o spremembi osebnega imena, ki jo izda pristojna upravna enota. V primeru zahteve za spremembo osebnega imena mladoletni osebi je potrebno soglasje staršev. 

Od 3. maja 2005, ko je bil vzpostavljen matični register, pa do 31. decembra 2017, so zabeležili naslednje število sprememb osebnega imena: 

V matičnem registru so zabeležene tudi vse spremembe priimka ob sklenitvi zakonske zveze (ZZ). 

Po razvezi lahko priimek spremenite samo v priimek, ki sta ga imeli pred poroko. Na MNZ pojasnjujejo, da se v matičnem registru beležijo vpisi spremembe priimka na podlagi izjave, podane v šestih mesecih po pravnomočnosti sodbe o razvezi ali razveljavitve zakonske zveze. "Sprememba priimka je mogoča samo v priimek, ki ga je imela vpisana oseba pred sklenitvijo zakonske zveze ob pogoju, da v času trajanja zakonske zveze priimka ni spreminjala. Pravna podlaga za vpis navedene spremembe je izjava stranke o priimku po razvezi/razveljavitvi zakonske zveze, podana na zapisnik na upravni enoti ali na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini," povedo. 

Spreminjate lahko, kolikor hočete

Slovenija, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, nima seznama imen, ki so prepovedana. Kljub temu pa Zakon o osebnem imenu navaja določene pogoje, ki jih je treba upoštevati ob izbiri imena. "Osebno ime mora državljanu zagotavljati identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva, kar se presoja v vsakem posameznem primeru ob vpisu podatka v matični register ob rojstvu oziroma odločanju o vlogi za spremembo osebnega imena. Uporaba imena ali priimka oziroma njuna kombinacija, ki pomeni žaljivko ali vulgarizem, posamezniku ne more zagotavljati dostojanstva, zato takšno ime ni sprejemljivo," pojasnjujejo na MNZ. 

Prošnjo za spremembo osebnega imena obravnava upravna enota, pri kateri je bila prošnja vložena, in o njej tudi odloči. Odločba o spremembi osebnega imena je praviloma izdana v roku do dveh mesecev. "Sprememba osebnega imena na podlagi odločbe velja za polnoletno osebo od dneva vročitve odločbe, za mladoletno osebo pa velja od dokončnosti odločbe," dodajajo. Posamezniki si lahko osebno ime spremenijo, kolikokrat si želijo, saj omejitve sprememb le-tega pri nas ni. Ministrstvo tako ne beleži posebej, koliko ljudi si je več kot enkrat spremenilo ime.

otrok učenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pri otrocih veljajo določene omejitve

Zakon o osebnem imenu posebej obravnava otroke med četrtim in devetim letom starosti. V 14. členu je zapisano, da se posvojencu oziroma posvojenki lahko kadarkoli določi novi priimek, imena pa mu med četrtim in devetim letom starosti ni mogoče spreminjati. "Omejitev je bila sprejeta na podlagi ugotovitve stroke, da se otrok v tej dobi veliko prej in veliko bolj identificira z imenom kot s priimkom. Sprememba imena ni problematična v najzgodnejši dobi, kasneje pa lahko na otroka, ki se vživlja v novo okolje (okolje posvojiteljev), vpliva negativno," pojasnjujejo razloge za omejitev. 

V primeru, da bi želeli določiti novo osebno ime otroku, ki je že dopolnil devet let, je treba za to dobiti njegovo privolitev. "Po devetem letu je otrok po mnenju stroke praviloma že sposoben razumeti pomen spremembe osebnega imena in lahko sam poda soglasje k spremembi," dodajajo. 

Denar | Avtor: Profimedias Profimedias

In koliko bi vas to stalo?

Sprememba kateregakoli dela osebnega imena je povezana tudi s stroški. Taksa za spremembo osebnega imena znaša 54,90 evra, v kar sta všteti vloga (0,50 evra) in odločba (54,40 evra). Za vsako nadaljnjo spremembo osebnega imena, izdani na zahtevo posameznika, se poleg vloge (0,50 evra) plača tudi dvakratna vrednost takse, ki tako znaša 108,80 evra. Ob tem pa je treba upoštevati še, da vsaka sprememba imena prinaša še dodatne stroške zaradi zamenjave vseh identifikacijskih dokumentov.   

Rok za zamenjavo osebnih dokumentov ni za vse dokumente enak. Osebno izkaznico in potni list morate po spremembi imena zamenjati najkasneje v 30 dneh. Orožne listine je treba zamenjati v 8 dneh, prometno dovoljenje v 15 dneh, vozniško dovoljenje pa v 30 dneh po nastali spremembi podatkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ECKING 14:01 28.maj 2018.

    kaksni dodatki le?? Pa sej je cel javni sektor ubistvu servis ki skrbi za potrebe posameznika pa ni vazno ali se gre za menjavo imena 1x ali pa 100x .....to so spet fore JU ,ker se jim nic ne da delati!!!

  • Avatar vec
    vec 11:24 27.maj 2018.

    Šokirajuće :)