Slovenija
16652 ogledov

Menjava osebnih dokumentov v 2018 čaka več kot 100 tisoč Slovencev

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Največ se jih bo moralo s tem ukvarjati v poletnih mesecih.

V primerjavi z letom 2017 bo prihodnje leto manj državljanov moralo urejati osebne dokumente. V letu 2018 bo namreč po podatkih ministrstva za notranje zadeve, glede na stanje 5. decembra 2017, potekla veljavnost 139.803 osebnim izkaznicam in 49.699 potnim listom. V letošnjem letu je bilo takih, ki so morali zamenjati potni list skoraj enkrat več. 

Na ministrstvu ob tem dodajajo, da je imelo na zgoraj omenjeni datum 636.169 državljanov veljaven potni list, 1.825.560 državljanov pa veljavno osebno izkaznico. 

Meseci, ko največ dokumentov preteče, so poletni. Za primerjavo - januarja 2018 bo preteklo 5.143 osebnih izkaznic, julija pa kar 22.452. 

Bodite pozorni na datum, da ne boste dvojno plačali

Osebne izkaznice, ki jih izdajo polnoletnim državljanom, imajo veljavnost deset let, medtem ko je ta doba pri otrocih krajša. Za otroke, stare med tri in 18 let je to obdobje pet let, medtem ko je za mlajše od treh let ta doba tri leta. Po dopolnjenem 70. letu starosti se izda državljanu osebna izkaznica s trajno veljavnostjo. 

Polnoletni državljani bodo za osebno izkaznico odšteli 18,86 evra, otroci od 3 do 18 let, 14,26 evra in otroci mlajši od 3 let 12,43 evra. V primeru prioritetne izdelave izkaznice brez opravičljivega razloga se za izdajo doplača znesek v višini dvojne takse. 

Izdelovalec osebnih izkaznic jo mora izdelati in odpremiti na pošto v roku 4 delovnih dni od vložitve vloge. Čakalna doba je lahko daljša, če je dnevno število vlog večje. 

Enako kot za osebno izkaznico velja tudi za potni list. Dolžina veljavnosti dokumenta je odvisna od starosti njegovega imetnika. Cene so višje za tiste potne liste, ki dlje veljajo. Za tistega z veljavnostjo 10 let boste odšteli 46,10 evra, za tistega z veljavnostjo 5 let 39,30 evra in za tistega z veljavnostjo 3 leta 35,20 evra. 

osebna izkaznica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ne spreglejte tega!

Če bi radi izdelali potni list za otroka, morate biti pozorni na naslednje. Otrok, ki je starejši od 8 let, mora biti navzoč ob vložitvi vloge. Otrokom po dopolnjenem 12. letu starosti se ob vlogi odvzameta tudi dva prstna odtisa. 

Potni list mora izvajalec izdelati in odpremiti na pošto v roku 5 delovnih dni od vložitve vloge. Čakalna doba je lahko daljša, če je dnevno število vlog večje. 

Obveščali vas ne bodo

Predlog državljana, objavljen na predlagamvladi.si, da bi država opozarjala državljane o preteku veljavnosti dokumentov s pošiljanjem navadnih pisem z opozorili na posameznikovo željo proti plačilu, ki bi ga poravnal že ob izdelavi dokumenta, ni padel na plodna tla. 

Kot so dejali na notranjem ministrstvu, je rešitev na videz enostavna, a v praksi ni tako. Da bi takšen predlog lahko bil realiziran, bi bilo treba spremeniti zakonodajo in nadgraditi informacijske sisteme za sprejem vlog ter izstavitev računa. Ob tem so na ministrstvu za notranje zadeve opozorili tudi na državljane, ki stalno prebivajo v tujini, za katere je treba zagotavljati enake pravice do obveščanja o poteku veljavnosti dokumentov. Zanje bi tako strošek bil višji. 

Pošta Slovenije Predlog državljana Slovenija Predlog državljana: Bi nas lahko obvestili, da so nam dokumenti potekli!?

Ob tem so poudarili tudi to, da bi v primeru poračuna stroškov za pošiljanje obvestila, vnaprej plačevali za storitev, ki bo izvedena v daljšem časovnem obdobju, kar ni sprejemljivo. V določenih primerih pa bi posamezniki lahko plačali za storitev, ki ne bi bila realizirana, na primer v primeru predčasne menjave dokumenta ali smrti imetnika dokumenta. Malo je verjetno tudi, da bi bila cena obveščanja po desetih letih enaka. 

MNZ je od maja 2013 do aprila 2014 izvajal individualno obveščanje državljanov o poteku osebnih izkaznic in potnih listin, a je bilo ugotovljeno, da to nima vpliva na dejansko pravočasno odločanje o zamenjavi dokumentov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.