Svet
7273 ogledov

Sodnik odločil: otroka morata preimenovati

dojenček Profimedias
Ko sta izbrala ime za novorojenko, nista pričakovala, da bosta morala na sodišče.

Francoski par je novembra lani dobil deklico, ki sta ji nadela ime Liam. Ker gre za tradicionalno moško ime, so se vmešali francoski uradniki. Staršema je že matičarka dejala, da bi morala deklica imeti bolj ženstveno ime in ju pozvali, naj svojo odločitev spremenita. Ker tega nista želela, se je vmešalo še tožilstvo. 

Tožilec je utemeljeval, da bi tako ime sprožilo zmedo glede spola otroka in bi kot tako otroku "škodovalo v medosebnih odnosih". Tožilec je sodnika prosil, naj staršema prepove uporabo imena Liam za deklico in jim naloži, "naj izbereta drugo ime, če pa tega ne bosta storila, naj ime izbere sodnik". 

Starša sta najela odvetnika in se odločila, da bosta svojo pravico do izbire imena, iskala na sodišču, poroča The Local. 

To ni prvič, da francoska sodišča odločajo o imenih otrok. Sodišč so v preteklosti prepovedala imena, kot so Nutella, Fraise in Manhattan. Januarja je sodišče prepovedalo uporabo imena Derc'hen, nekaj mesecev pred tem pa so se enako izrekli o imenu Fañch. Razlog za takšno odločitev sta črki, ki v francoskem jeziku ne obstajata. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pepe007 08:22 07.marec 2018.

    Naloga države je tudi, da vsaj malo zaščiti najšibkejše člane družbe. V tem primeru je najšibkejši člen otrok. Neskončno močnejši od njega pa njegovi starši.

  • matermila 05:51 07.marec 2018.

    Razlog za takšno odločitev sta črki, ki v francoskem jeziku ne obstajata. Koliko imen in priimkov je v Sloveniji,ki vsebujejo črke,ki jih slovenski jezik ne pozna,pa se nihče s tem ne beli glave.

  • asmas1965 21:19 06.marec 2018.

    ja smešno bi bilo poklicati "nekoga" z imenom elizabeta ali pa "njo" z imenom jure pravilno ,da se enkrat konča eksperimentiranje z imeni.