Slovenija
12502 ogledov

Pri registraciji avta bodo lahko zahtevali visok gotovinski polog

električni avtomobili Anže Petkovšek
Finančna uprava opozarja, da bodo lahko pri uvozu avtomobila iz druge države EU zahtevali gotovinski polog v višini DDV.

Kadar rabljeni avto v Slovenijo iz druge države pripelje fizična oseba, ni težave, saj je treba DDV plačati v državi, od koder ga je pripeljala. Če pa avto v Slovenijo pripelje podjetje, ki je zavezanec za DDV, lahko prodajalec v drugi državi EU uveljavi oprostitev DDV, a bi ga moralo plačati podjetje v Sloveniji.

"Ugotavljamo čedalje večje število primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi, z uporabo različnih shem, pogosto tudi s pomočjo ponarejene dokumentacije in slamnatih prodajalcev, izogniti plačilu DDV v Sloveniji. S takšnim poslovanjem na račun neplačanega DDV lahko dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil, s tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki poslujejo zakonito," opozarjajo na finančni upravi.

Da bi te zlorabe preprečili, bodo poostrili nadzor pri odmeri davka na motorna vozila (DMV), brez katere avta ni mogoče registrirati. "Da bi omogočili odmero DMV in hkrati omogočili učinkovit nadzor nad morebitnimi utajami DDV, bomo v primerih, ko se bo na podlagi predložene dokumentacije pojavil sum glede pravilne izpolnitve DDV obveznosti, pred odmero DMV zahtevali zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti iz naslova pridobitve rabljenega vozila. Ob predložitvi zavarovanja (gotovinski polog), bo DMV odmerjen, s tem pa bo omogočena registracija vozila, kljub temu, da bodo vzporedno še tekli postopki preverjanja morebitne utaje," so napovedali dacarji.

Pri dvajset tisoč evrov vrednem avtu bo gotovinski polog znašal 4.400 evrov. 

Postopki nadzora so namreč lahko dolgotrajni, saj pogosto pravilnosti obdavčitve izvedenih transakcij ni mogoče preveriti brez mednarodne izmenjave podatkov, kar bi lahko zelo podaljšalo postopek odmere DMV, dokler ta ni plačan, pa avta ni mogoče registrirati.

"Kadar na podlagi predložene dokumentacije ne bo suma na nepravilnosti glede izpolnitve DDV obveznosti, se bo odmera DMV izvedla hitro in brez zahteve za zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti," obljubljajo na finančni upravi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar darklord
    darklord 16:02 05.oktober 2018.

    se malo in skoraj vsi avtomobili v SI bodo imali registracijo BIH...