Slovenija
15588 ogledov

Prihaja mrzel polarni zrak

Zillertal Avstrija smučišče Profimedia
V prihodnjih dneh bo nad nami vztrajal mrzel polarni zrak. Temperature bodo čez dan okoli ničle. Snežne razmere na smučiščih so idealne.

Prihodnji teden se začenjajo počitnice še za drugo polovico države. Mnogi bodo v tem času obiskali smučišča tako pri nas kot pri naših sosedih. Snežne razmere so ugodne, vremenska napoved za prihodnji teden pa razkriva, da se bo za zimske užitke ugodno vreme nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu. 

Februar bo vsaj v naslednjem tednu postregel s temperaturami, primernimi letnemu času. "Letošnji bo vsaj v prvi dekadi nekoliko hladnejši od dolgoletnega povprečja in suh. Hladnejši bo predvsem zaradi vdora ciklogeneze proti jugovzhodu Evrope, kar že nekaj časa kažejo izračuni na višini 50mb," dogajanje opisuje vremenski portal Ciklon.si. "V naslednjih dneh bomo videli kar nekaj prehodov večinoma oslabljenih vremenskih front, ki pa bodo imele vedno bolj zahodnejšo pot. Zato sonca v prihodnjih dneh spet ne bo veliko. Več ga bo na zahodu, precej manj pa na vzhodu."

Glavnina padavin bo v prihodnjih dneh padla severno od Alp in se nadaljevala južneje, nas pa bo zaradi vpliva Alp preskočila, pojasnjujejo. V nedeljo se bo začel proces ohlajanja. "Azorski anticiklon se bo začel vzpenjati globoko proti severu, iz polarnih predelov pa bo začel pritekati nad nas mrzel polarni zrak." Plitev ciklon, ki bo nastal v Sredozemlju ne bo prinesel večje pošiljke padavin. V ponedeljek tako lahko pričakujemo le manjše krajevne padavine v vzhodnem delu države. "Bo pa kar nekaj dni nad nami mrzel polarni zrak, temperature na 850mb bodo večinoma pod -10 °C. Količina padavin bo majhna, vendar ko govorimo o višincih so vedno možna presenečenja," dodajajo.

Prihodnji teden bodo jutra pri nas mrzla. V torek in sredo se bodo jutranje temperature gibale okoli -10 °C. Nekoliko hladneje bo tudi čez dan, ko bodo temperature okoli ničle, le na Primorskem naj bi se dvignile nad 5 °C. 

smučanje smučišče smučar Rogla | Avtor: Profimedia Profimedia

Na visokogorskih smučiščih bodo temperature v prihodnjem tednu tudi čez dan vztrajale pod ničlo. V sredo bo ponekod tudi -15 °C. Snežna odeja je tako na smučiščih v Sloveniji kot v naši okolici dovolj snega za dobro smuko. Na Kaninu je po zadnjih podatkih 110 cm snega, na Krvavcu 80 cm, na Rogli 140 cm, na Soriški planini 130 cm in na Voglu 130 cm.

vreme sneg temperature napoved | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

V Avstriji lahko v prihodnjih dneh pričakujejo novo snežno pošiljko. Na smučišču v Nassfeldu imajo do 120 cm snega, na Obertauernu do 170 cm, v Seefeldu nekaj več kot 60 cm. Če se odpravljate k našim severnim sosedom, lahko izbirate tudi med manjšimi smučišči, ki imajo dobro ponudbo za otroke. 

V italijanskih Dolomitih je trenutno okoli 75 cm snega, na Kronplatzu 80 cm, v Livignu 57 cm, v Piancavallu 75 cm.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar Michel Franco HD
  Michel Franco HD 00:04 03.februar 2023.

  Bežimoooo 🤡🤡🤡

 • Avatar pantani
  pantani 11:53 02.februar 2023.

  Pa a vi vest ekaj je polarni mraz?!!! Polarni mraz je če je neka dni -30 ali manj debili zarukani!!!

 • matermila 11:51 02.februar 2023.

  Bo ponoči spet do -3 ?