Slovenija
12301 ogledov

"Prijateljica, ki vodi dom, je včeraj prvič vzela pomirjevalo"

Milena Miklavčič Anže Petkovšek Milena Miklavčič, avtorica knjige; Ogenj, rit in kače niso za igrače.
"Toliko zmerjanja kot včeraj, še ni doživela," piše Miklavčičeva.

"Prijateljica, ki vodi enega od domov za starejše, je te dni doživela šok. Govorili sva včeraj, pozno zvečer. Dejala je, da so bili pritiski tako hudi in burni, da je prvič v življenju vzela pomirjevalo," je na svojem Facebook profilu zapisala Milena Miklavčič, pisateljica in publicistka, med drugim avtorica knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Kot opiše, so v domu svojcem dobrohotno in z najboljšimi nameni predlagali, naj za nekaj časa vzamejo svoje bližnje domov, kjer bodo bolj varni kot v domu, kjer osebje prihaja in odhaja, zato se nikoli ne ve, kdaj bo kdo od njih kljub strogim varovalnim ukrepom  v dom prinesel novi koronavirus covid-19.  

"Toliko zmerjanja še ni doživela"

"Toliko zmerjanja kot tokrat, še ni doživela," je zapisala Miklavčičeva. "Kaj vse so ji rekli! Celo tisti svojci, ki se štejejo za intelektualce! Razumem tiste, ki so si, potem ko je partner zaradi demence pristal pri nas, ustvarili novo partnersko zvezo. Razumem tiste, ki živijo v tesnih stanovanjih, tudi tiste, ki se s svojci niso nikoli najbolje razumeli. Razumem njihovo jezo, ker bi morali pavšal za dom plačevati, kljub temu da bi svojca imeli doma. Vse razumem. A da pa je en sam prišel po očeta? Tega pa ne. Kaj to pomeni?"

Težka situacija, v kateri smo se znašli, po besedah prijateljice dokazuje to, kar so, kot pravi "že dolgo slutili", da so v domu "postali 'odlagališče' za starejše, betežne, za katere ni nikomur več dosti mar".

Miklavčičeva zaključuje: "Nisem ji znala odgovoriti. A ob misli, da bi bila sama v domu, pa me domači ne bi želeli vsaj za nekaj časa vzeti k sebi, je bila strašna in mi ni dala spati."

Spomnimo, da so včeraj z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozvali, naj tiste pokretne oskrbovance domov starejših, ki jih svojci lahko vzamejo domov, iz doma za nekaj časa odpeljejo. Takšno pobudo je dan poprej dal tudi direktor bolnišnice Golnik.

dom za upokojence Slovenija Državna sekretarka: "Če lahko, vzemite svojce iz domov za starejše!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
 • sebastjan95 13:53 03.april 2020.

  PA J...VAM .. Z TEMI ZMENKI PA PA PARTNERJI PA POSOJILI PA NEVEM KAJ ŽURNAL TI PA TO BLOKIRAJ JEBOTE KURČEV CAJTNG

 • Avatar Mary25
  Mary25 10:47 03.april 2020.

  www.GetMeets.com - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

 • Avatar Zala
  Zala 10:34 03.april 2020.

  Joj, Miklavčičeva, si tako brihtna, da ti že škodi. Starostnik, ki je lahko ob neki obliki pomoči še doma, je doma. Vzeti svojega iz doma in le-ta potrebuje strokovno pomoč, medicinsko nego, ne gre. Nimajo vsi domači teh znanj. Imate ...prikaži več čas in se javite za prostovoljko. Veliko je del, ko nimate stika z oskrbovanci, a je potreno postoriti. Dostava hrane, zdravil ... ipd.