Slovenija
10 ogledov

Pripor za Hriberška razveljavljen

Borut Hriberšek Facebook
Sodišče je za Hriberška sprva določilo mesec dni pripora, a ko se je na odločitev pritožil, mu je sodišče odlok razveljavilo. Kot je povedal, ni ukradel 911 tisoč evrov, ampak 650 tisoč. Nekaj denarja naj bi predal, ostalo je pustil v neki omarici v Nemčiji.

Varnostniku Borutu Hriberšku, ki se je po kraji večje količine denarja v podjetju Sintal po večdnevnem begu sam predal policistom, je preiskovalni sodnik sprva odredil enomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Zoper sklep o priporu se je osumljenec pritožil, tako da je senat okrožnega sodišča sklep odpravil in zadevo vrnil nazaj v odločanje preiskovalnemu sodniku. Do takrat Hriberšek ostaja v priporu, je dejal njegov odvetnik.

Nevarnosti za begosumnost ni

Hriberškov odvetnik Boris Grobelnik je pojasnil, da mora preiskovalni sodnik sedaj o priporu vnovič odločati v 48 urah. Sam sicer odločitev pričakuje v nedeljo. Prepričan je, da bi bilo korektno, da Hriberška izpustijo iz pripora, saj nevarnosti za begosumnost ni, ko pa se je sam predal. Je pa tudi že napovedal, da se bo na odločitev preiskovalnega sodnika, če z njo ne bo zadovoljen, gotovo pritožil.

Je odnesel milijon ali krepko manj?

Kriminalisti in policisti sicer še nadaljujejo z delom. Ker preiskava še poteka, pa podrobnosti ne morejo razkriti, so povedali na Policijski upravi Ljubljana. Med drugim tako še ni uradno potrjeno, koliko denarja naj bi Hriberšek iz centralnega trezorja Sintala sploh odnesel.

Medtem ko je v medijih zaokrožil podatek, da naj bi varnostnik vzel 911.000 evrov, je sam takšne ocene za Slovenske novice označil kot pretirane. Po njegovih besedah namreč ni moglo biti "več kot kakih 650 tisočakov".

Sintal: Podrobnosti nismo objavili

V Sintalu pravijo, da Sintal ni nikoli objavil podatkov o znesku ukradenega denarja niti o načinu izvedbe tatvine, pa tudi navedb drugih, ki so se pojavile v medijih, ni komentiral.

"Lahko pa povemo, da so tako navedbe o zneskih, kakor tudi nekateri podatki o tatvini neresnični," so še zapisali v pisnem pojasnilu in dodali, da v interesu preiskave drugih informacij ne morejo dajati.

Po besedah predsednika uprave Sintala Roberta Pistotnika so bili v Sintalu sicer ves čas prepričani, da bo Hriberška dosegla roka pravice. Veseli jih, da se je zadeva tako razpletla. Odprto vprašanje pa ostaja, ali bo vrnil celoten znesek.

Kje je denar?

Na vprašanje, ali je vse prinesel nazaj, je Hriberšek Slovenskim novicam sicer odgovoril, da "nekaj malega za potrebe preiskave". Drugo pa je shranjeno v trezorju v tujini, policiji pa bo povedal kje. Slabih 350 evrov pa je nakazal v dom, kjer prebiva njegova mama. Po navedbah portala 24ur.com pa je Hriberšek preiskovalni sodnici predal okoli 100.000 evrov in ključe omarice na eni od železniških postaj v Nemčiji, kjer naj bi bil preostanek denarja.

Žalostno v tej zgodbi je, ob tem dodaja Pistotnik, da si je Hriberšek, "ki je do dejanja veljal za zaupanja vrednega in spoštovanega sodelavca, s protipravnim in nemoralnim dejanjem uničil življenje, zagrenil pa ga je tudi svojim bližnjim in svojim sodelavcem".

Nazaj ga je pripeljala krivda

Hriberšek je povedal, da je šlo za hipno odločitev. "Bil sem v stiski, nujno sem potreboval denar. Nimaš ga, pred teboj pa leži kot na pladnju." 

Komentarjev 9
  • Žurnalček 22:32 23.april 2013.

    Za razliko od tebe Priskutnik , so pa Slovenci prepričani , da bodo tudi tebe in tvojo Bando na Sintaalu dosegla roka pravice !

  • doggebie.lord 07:17 20.april 2013.

    Kakšen amaterski photoshop zmazek je pa tole ... lol

  • sprehajalec 23:30 19.april 2013.

    Res je fantje. Ostal bo v priporu do konca. Posiljevalca pa sodnica spusti. Zakaj?Ker se reveža nihče ne boji. In ker je v časopisih in se sodstvo mora izkazati.Ker ima stari Pistotnik, ki je lastninil nekoč čez ...prikaži več noč Varnost Šiška dobre zveze na sodiščih, saj jim zagotavlja Varnost. Bedna para bo nasrkala.