Slovenija
28 ogledov

Priprave na volitve stekle

Poslanci morajo danes vnovič potrditi zakon o upravljanju kapitalskih naložb, če Žurnal24 main
Stranke se pospešeno pripravljajo na parlamentarne volitve v decembru. V LDS napovedujejo program, ki bi pocenil državo. Konkretne odgovore obljubljajo tudi v SD. Prvak SDS pa napoveduje, da možnosti za veliko koalicijo ni.

V LDS pripravljajo program, s katerim želijo poenostaviti in poceniti državo. Predsednica stranke Katarina Kresal pravi, da so za osnovo vzeli še veljavni program in ga dopolnili s "trenutno realnostjo, v kateri smo se znašli".

Država bi morala biti učinkovitejša od ministrstev navzdol, poenostaviti pa je treba tudi zakonodajo, ki je na posameznih področjih "strašansko zapletena". Ker je država preslabo organizirana in preveč zapletena, je po njenih ocenah predraga in prepočasna.

V LDS bodo do konca tedna pripravili kandidatne liste, na katerih bodo tako novi kot stari obrazi, med njimi pa 40 odstotkov žensk.

 

Konkretni odgovori na izzive

Poenostavljen program pripravljajo tudi v SD. Ob robu seje članov predsedstva je podpredsednik Patrick Vlačič dejal, da bo njihov program krajši in splošnejši. V programu bodo podali konkretne odgovore na konkretne izzive, ki čakajo državo.

Za rešitve glavnih težav države, ki so jih že predlagali, so se pripravljeni boriti naprej. Ocenjuje, da zdravstvena in pokojninska reforma ne bosta mogli biti bistveno drugačni od že predlaganih.

Rešitev vidi v pomladni koaliciji

Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da ne vidi možnosti za oblikovanje velike koalicije. Kot edino "produktivno rešitev" vidi v oblikovanju pomladne koalicije.

Kot prednostni nalogi prihodnje vlade navaja varčevanje in ustvarjanje nove vrednosti. Gospodarska rast in nova delovna mesta po njegovih besedah ne bosta zgolj gospodarski, ampak tudi socialni cilj prihodnje vlade. Za hitrejše okrevanje slovenskih podjetij pa je treba zagotoviti podporo finančnega sektorja in odpraviti plačilno nedisciplino.

Prvak SDS ob tem še dodaja, da so volitve v letošnjem letu prednost za levico. Ta je namreč presodila, da jim volitve v letošnjem letu prinašajo boljši rezultat kot pa prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.