Slovenija
79 ogledov

Priseljenega učenca bodo skušali prešolati

biznis 07.09.2007, nasilje mladoletnikov, solarji, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol Fotografija je simbolična.
Učencema, ki sta napadla dečka iz Bosne, bo šola v ponedeljek izrekla opomin. Lani sta dobila že dva. "Modrice lahko dobiš tudi, ko se udariš v mizo," pa pravi ravnatelj, ki meni, da mama priseljenega dečka pretirava.

Učencema na šoli v Desklah na Goriškem, ki sta napadla sošolca, priseljenega iz Bosne, bo šola v ponedeljek izrekla opomin, starši pa so se na včerajšnjem sestanku z vodstvom šole zavezali, da bodo skušali situacijo umiriti. Ista učenca sta že lani dobila dva opomina.

Sošolca sta se na priseljenega dečka spravila, ker ni želel zapustiti razreda, kjer so vadili za predstavo, med pretepom pa ga zmerjali:"Prekleti Bosanc", "Nimaš za kruh", "Tu ne smeš sedeti."  Mama ga je zaradi modric, ki jih je dobil v pretepu, peljala k pediatru. Podpludbe je imel deček tudi po glavi, pediater je dogodek prijavil policiji.

Črta nad preteklostjo?

"Včeraj smo se dogovorili, da naredimo črto nad preteklostjo in skušamo fantom dopovedati, da se take stvari ne smejo več dogajati. Temu so se zavezali tudi starši dveh fantov, ki sta v razredu  problematična," je za Žurnal24 povedal ravnatelj Vojko Simčič. Vedenje otrok naj bi skušali spremeniti tudi z individualnimi programi o nenasilju.

Priseljenega fanta danes zjutraj, tako kot že ves teden, ni bilo v šolo. "Mama ves čas ponavlja, da se počuti slabo, da ga boli glava. To je lahko tudi psihično in ni nujno, da je posledica poškodb," meni ravnatelj, ki dodaja, da je mamo ves čas opozarjal, da je otrok prišel v problematičen razred.

Ravnatelj predlaga prešolanje

"Gre za obliko obnašanja otrok, ki je lahko prirojena lahko pa tudi privzgojena v desetih letih. Otroci so slika staršev, ki tako delujejo tudi v kraju," pravi ravnatelj, ki zdaj mami predlaga, da otroka prešola v pet kilometrov oddaljeno šolo, OŠ Kanal. Kot pojasnjuje, je pripravljenost za prešolanje že izrazila tudi ravnateljica te šole. Glede mame, ki sicer ne vidi razloga, da bi otroka prešolala, saj ta ni napadalec, pa ravnatelj upa, da bo predlog sprejela.

Mama stražila pred razredom

"Stoodstotno ne moremo zagotoviti, da do šikaniranje tega otroka ne bo več prihajalo," pravi ravnatelj in dodaja, da se na žaljivke žaljivo odziva tudi priseljeni deček. Prav tako meni, da mama skuša dogajanje prikazati preveč dramatično, da ni šlo za pretep pač pa za prerivanje in da "ni nujno, da bi modrice dobil od sošolcev pač pa se je lahko udaril tudi v mizo." Po pretepu v šoli je za varnost otroka skrbela njegova mama. Ravnatelj jih je dovolil, da straži pred razredom, saj deček med odmori ni upal zapustiti učilnice.

Za varnost bi morale poskrbeti učiteljice

O tem, kako bi dodatno poskrbeli za varnost otroka, kot kaže, na včerajšnejm sestanku niso razpravljali, ravnatelj pa pravi, da je med odmori dežurnih osem učiteljic. "Nerodno je tudi s strani učiteljice, ki je bila takrat dežurna in ni sama ukrepala, pač pa je prepustila, da so fantje zadevo reševali sami," pravi ravnatelj.

Zakaj v šoli niso ukrepali že prej, glede na to, da so sošolci priseljenca žalili in zmerjali že od začetka šolskega leta, pa ravnatelj pravi, da v luči tega, da so se podobne stvari na tej šoli dogajale že prej, "ni niti zgledalo tako hudo" in da "mama velikokrat zahteva stvari, ki se ne morejo urediti čez noč".

Nedopustno je nasilje relativizirati

Na relativiziranje in toleriranje medvrstniškega nasilja so se, kot smo poročali včeraj, odzvala manjšinska kulturna društva v Sloveniji in nevladne organizacije, ki menijo, da je  to nedopustno.   "Glede na vsebino žaljivk, ki jih je otrok deležen, je jasno, da se nasilje nad njim izvaja zaradi njegove narodne pripadnosti. Kakor je razvidno iz novice, žrtev trpinčenja in njegova družina zaenkrat ne dobivata  ustrezne podpore ne s strani vodstva šole, ne s strani policije."

Ministrstvo za šolstvo je v sredo, zaradi objav v medijih, v šoli uvedlo inšpekcijski nadzor.

Preberite še komentar Sošolkino smrt načrtovali na javnem profilu

 

Komentarjev 30
  • dragec 16:04 19.december 2014.

    Krivi so starši.Znano je,da slovencii mamo radibaklave,bureke,ćevape da pa nimamo radi priseljence,takoimenovane jugoviće. žal,smo ksenofobični.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:14 19.december 2014.

    1. Kaznujte učiteljico"Nerodno je tudi s strani učiteljice, ki je bila takrat dežurna in ni sama ukrepala"2. Kaznujte učence, ki so nestrpni3. S starši problematičnih otrok se dogovorite za vedenjsko (pre)vzgojo.4. Na šoli učite vse učence ...prikaži več o pomembnosti strpnosti. Pač nekdo ni avtomatsko dober/slab sam zato ker je x ali y narodnosti. 5. Naj se starše osnovnih šol da na obvezen sestanek enkrat na mesec po eno uro o vzgoji kjer bi pač izpostavili in izmenjali izkušnje kako se soočit z problematičnimi situacijami otrok. Dober starš si bo vzel tisto eno uro za dobrobit otroka in ne bo o seb razmišljal kot da dve glavi vesta več kot 20 glav.6. Ravnatelj naj pusti otroka na šoli, pa naj se poskrbi da so tisti ki so se zgražal nad priseljencem mu opravičjo pa prnesejo kako simbolično darilo. Ne morš ti it naprej kot da ni nič če pustiš za sabo nerešeno preteklost. More se rešt zadeva točno tm kjer boli in se je travma za dečka pojavla.Ne pa d

  • Blof 14:11 19.december 2014.

    Upam,da res ne bo ravnatelj odstopil.Objektivno odgovornost nosi minister in za njim predsednik vlade.Pa smo spet pri levičarjih,kakšno naključje.