Slovenija
110 ogledov

Prispevki ostajajo neplačani

slovenija 28.01.14, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo in kemijs Anže Petkovšek
Socialna varnost. Delodajalci niso plačali za 240 milijonov prispevkov. Durs lani izterjal polovico denarja. Prijava ključna. Dacarji preverjajo sami, a je postopek hitrejši, če delavci neplačnika prijavijo.

Če so delodajalci še predlani utajili za 108 milijonov evrov prispevkov za socialno varnost, jih je bilo lani neplačanih že za 238 milijonov. "Nujno je dodatno povečanje nadzora, poleg doslednega izvajanja kazenskih sankcij pa je treba te tudi povečati. Neplačevanje plač in socialnih prispevkov je namreč nedovoljeno in kaznivo dejanje," opozarja Andreja Poje iz zveze svobodnih sindikatov.

Vsako leto več izterjav

"Neplačevanje obveznosti je tudi v letu 2013 zaznamovala še vedno trajajoča gospodarska kriza, kar je zaznati tudi pri pobranih davkih in drugih dajatvah," pojasnjujejo na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs). Poudarjajo, da je v skupni količini obračunanih in plačanih prispevkov to le pet odstotkov. Po njihovih besedah vsako leto izterjajo tudi vse več neplačanih prispevkov, lani denimo za 22 odstotkov več kot leta 2011. A čeprav so preverjanja po večini avtomatska, obstaja veliko lukenj, ki jih lahko izkoristijo delodajalci, uradni postopki pa lahko trajajo tudi več mesecev, zato na Dursu poudarjajo, da je ključno, da delavci sproti preverjajo in prijavljajo morebitno neplačevanje prispevkov.

Poskušajo pobegniti

Če Durs opazi, da je delodajalec izplačal plačo in obračunal prispevke, temu pa ni sledilo njihovo plačilo, začne postopek izvršbe. "Praksa Dursa je, da pred začetkom davčne izvršbe z opominom pozove dolžnika, naj prostovoljno poravna neplačane prispevke. Če dolžnik kljub opominu ne poravna dolžnega zneska, začne davčni organ postopek davčne izvršbe," pravijo na Dursu. Najprej izdajo sklep o davčni izvršbi. Pogoj je, da dolžni znesek davka na dan zapadlosti presega deset evrov. Ker delodajalci – če jim Durs zgolj blokira tekoči račun – račune pogosto odpirajo v tujini, kjer so bistveno bolj nedotakljivi, izvršba poteka tudi na preostalem premoženju dolžnika, torej opremi, stavbah in avtomobilih.

Plačilo na roke problem

Stvari se zapletejo, če delodajalci delavcem plačajo na roke, saj v tem primeru ne izdajo obračuna za prispevke, posledično pa Durs ne zazna, da je nastal dolg. Ko na Dursu ugotovijo, da ima delodajalec prijavljene delavce, ne pa tudi obračunanih prispevkov, ga pozovejo, naj stvar uredi. Če se izgovori, da ni izplačal plač, lahko Durs izda le prijavo na inšpekcijo za delo, pogosto pa uvede tudi inšpekcijski nadzor, kjer ugotavlja, koliko časa prispevki niso bili plačani.

Prijava na več načinov

Delavci lahko (ne)plačevanje prispevkov preverjajo na Dursu, spletni strani eDavki in na sindikatih. Posebno SMS-aplikacijo imajo tudi na zavodu za zdravstveno zavarovanje. Pojetova izpostavlja, da so plačani prispevki za socialno varnost "del plačila za opravljeno delo, prav tako pa omogočajo uveljavljanje pravic iz naslova obveznega zavarovanja. Njihovo plačevanje poleg navedenega omogoča vzdržnost sistema". Sogovornica opozarja, da je nekaj povsem normalnega, da ob neplačilu elektrike to takoj izklopijo, "za nekatere delodajalce pa je neplačilo plač in prispevkov za socialno varnost nekaj čisto normalnega".

Komentarjev 9
  • Pepe007 10:18 07.april 2014.

    Rešitev je preprosta, po eni strani poenostavitev za delodajalca, po drugi strani varnost vsakega posameznika preide nanj. Delodajalec naj nakaže bruto plačo na moj račun, DURS pa naj mi pošlje eno mesečno položnico za prispevke in osebne davke. Bistveno se ...prikaži več poenostavi obračun plač, ljudje pa se bodo tudi začeli bolj zavedati, kaj vse plačajo državi.Kateri politik si upa to narediti? Konec koncev bi to pomenilo tudi prijaznejše podjetniško okolje. O tem vsi radi govorijo. Ampak mogoče je bolje, da ljudje ne vedo, da je bruto plača njihov denar.

  • francelj 09:41 07.april 2014.

    Tisti goljufi, ki so pred leti poskrbeli za ukinitev SDK, so dobro vedeli, kaj delajo. Dokler je obstajala SDK, neto plač nisi mogel izplačati, če nisi en teden prej plačal prispevkov.

  • dragec 09:37 07.april 2014.

    naš mafijski parlament posnema ves povprek, Avstrijo pa ne posnema glede delovnopravne zakonodaje in zaščite delavca