Slovenija
4240 ogledov

Pritožbe zavrnjene, zaradi dodatkov proti vodilnim uvedene prve sodne preiskave

Ekonomska fakulteta Anže Petkovšek
Po več kot dveh letih od razkritja, da so na nekaterih fakultetah v Ljubljani nezakonito izplačevali dodatke za stalno pripravljenost, je Okrožno sodišče v Ljubljani tudi pravnomočno uvedlo prve sodne preiskave. Med tistimi, ki so osumljeni kaznivih dejanj, tudi dekanja ekonomske fakultete in nekdanji finančni minister.

Sodna preiskava zoper vodilne na ekonomski fakulteti, ki so omogočili nezakonito izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost, je - po tem ko je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani vse pritožbe zavrnil - pravnomočno pravnomočno uvedena zoper dekanjo Metko Tekavčič in prodekanjo Polono Domadenik ter njuna predhodnika Dušana Mramorja in Mojco Indihar Štemberger. Specializirano državno tožilstvo jih sumi zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic.

V nadaljevanju so razpisani naroki za zaslišanje prič.

Metka Tekavčič | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Dekanja Metka Tekavčič kljub postopkom zoper njo ostaja na vodstvenem mestu, na vsa vprašanja v zvezi s sodno preiskavo pa na fakulteti odgovarjajo: "Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani postopka, ki je v teku, ne komentira, enako ga ne komentira nihče od vanj vključenih udeležencev. Predlagamo, da se obrnete na pristojno sodišče in preiskovalno višjo sodnico."

Poleg vodilnih na ekonomski fakulteti, ki je izplačala največ dodatkov, so pod drobnogledom tožilcev tudi ostali vodilni na devetih ljubljanskih fakultetah (ekonomski fakulteti, filozofski, fakulteti za družbene vede, za šport, za matematiko in fiziko, za gradbeništvo in geodezijo, za elektrotehniko, za računalništvo in informatiko ter za socialno delo), kjer je inšpektorat za javni sektor med letoma 2012 in 2014 zaznal nezakonito izplačevanje.

Poleg vodilne ekonomske fakultete je tako sodišče pravnomočno odločilo še o eni sodni preiskavi zoper tri osebe.

Sodne preiskave za 18 oseb

Specializirano državno tožilstvo, ki preiskuje sum kaznivih dejanj pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost na fakultetah, pa je poleg tega do zdaj na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo še pet zahtev za sodno preiskavo, o katerih pa še ni odločeno.

Vseh sedem zahtev za sodne preiskave se dotikajo 18 oseb in 18 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja.

Policija, ki je lani zaključila s preiskavo, je sicer poročala, da so si po njihovih ugotovitvah na devetih fakultetah neupravičeno izplačali 1,5 milijona evrov. Za to pa naj bi bilo odgovornih 18 fizičnih oseb, ki so jih ljubljanski policisti po končani preiskavi, kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve 74 kaznivih dejanj zlorab uradnega položaja ali uradnih pravic.

A kljub sodnim postopkom zoper odgovorne na fakultetah afera izplačevanja dodatkov še zdaleč ni dobila epiloga.

Univerza v Ljubljani denarja še vedno ne želi vrniti denarja

Inšpektorat je fakultetam naložil popravljalne ukrepe, v okviru katerih so z zaposlenimi sklenile dogovore o vračilu denarja v višini nekaj več kot 443.000 evrov. Zakon namreč določa, da morajo zaposleni dodatke vrniti le za zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali. Tako so nekateri prejete dodatke vrnili le deloma, nekateri prejemniki pa po pritisku javnosti v celoti: Na primer nekdanji minister Dušan Mramor, ki je odstopil zaradi osebnih razlogov nekaj mesecev pred razkritjem kazenskih ovadb, ter nekdanja prodekanja, danes ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Kljub vračilu zaposlenih pa ljubljanska univerza neupravičeno izplačanega denarja ni želela omenjenih sredstev vrniti državi oziroma ministrstvu. Okrožno sodišče v Ljubljani je avgusta pritrdilo ministrstvu in odločilo, da mora univerza vrniti 781.000 evrov, vendar zadeva še ni pravnomočna, ker se je univerza pritožila na višje sodišče.

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 14:01 08.januar 2018.

    Obvezno uvesti ljudska sodišča , ne sodba pravnih hegemonov !

  • cogocogo 12:50 08.januar 2018.

    pohlep jim res ni tuj ,,bolj studirani bolj pokvarjeni ,,le kako jih ni sram ze tako so priviligirani z vsem in za nedelo prejemajo izredno visoke place pa se postrani muckajo ,,in se jim ni bilo dovolj ,,a tisti ki ...prikaži večilo dovolj ,,a tisti ki ta denar ustvarjajo se minimalca ne dobijo ,,res je ze ura da se zacne ulica ,,,,

  • jakec1575 10:13 08.januar 2018.

    Poanta ni v denarju, ampak v moralno sprijenem dejanju. ko smo bili 2013 vsi na istem colnu, samo da nismo bili. Ko so ljudje izgubili vse in ko so odpuscali v javnem sektorju so si tile iz javnega in ne ...prikaži več zasebnega ali evropskega denarja izplacevali dodatke. Moralna izprijenost pa se ne kaznuje z vrnitvijo denarja za 10 mesecev ampak z izgubo polozaja na fakulteti. najmanj. Žal.

Sorodne novice