Slovenija
2281 ogledov

Programski svet o edini kandidatki za direktorico TVS

Kalinov Deček s piščaljo pred vhodom v stavbo RTV Slovenija. zurnal
Direktor ne želi biti (skoraj) nihče več.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za direktorico televizije.

RTV Slovenija je bila brez polnomočne direktorice od junija lani, ko je po sporu z generalnim direktorjem TVS Igorjem Kaduncem odstopila Ljerka Bizilj.

Kadunc je jeseni kot svojo kandidatko predlagal nekdanjo urednico Večera Katjo Šerugo, vendar je programski svet ni potrdil, zato je vršilka dolžnosti postala pomočnica nekdanje direktorice Natalija Gorščak. Gorščakova je za izvolitev na mesto direktorice potrebovala 15 glasov podpore, dobila pa jih je 20. Proti ni glasoval nihče, vzdržali pa so se štirje svetniki. Gorščakova je bila doslej v. d. direktorice televizije.

Najprej proti "nespoštljivim odnosom v hiši"

Gorščakova bo vodenje nacionalne televizije s polnimi pooblastili prevzela predvidoma že v torek. V današnji predstavitvi svoje vizije razvoja televizije je napovedala, da se bo najprej lotila urejanja problema "nespoštljivih odnosov v sami hiši". Spoštovanje sodelavcev je namreč po njenih besedah izhodišče normalnih delovnih pogojev, ki jih želi zagotoviti.

Med načrtovanimi ukrepi je navedla tudi novo razporeditev zadolžitev med zaposlenimi, saj so po njenih besedah na televiziji "konji, ki jih tepejo in vlečejo voz naprej, ob tem pa nekateri počivajo v senci". Zavzela se je tudi za prilagoditev kadrovske strukture potrebam programa in za programsko strukturo po zgledu kakovostnih javnih televizij.

"Z novim načinom načrtovanja programa in produkcije se sama po sebi ponuja tudi potreba po spremembi organizacije znotraj televizije, ki pa je stvar dogovora z generalnim vodstvom in socialnimi partnerji," je opozorila Gorščakova in poudarila potrebo po prevetritvi kadrovskih shem in prerazporeditvi oddaj.

Za povezovanje znotraj hiše

"Samo s strokovnim in neodvisnim delom bomo tudi v prihodnje ohranili in pridobili gledalce, pri čemer bomo morali na področju izobraževanja znotraj televizije storiti več," je ocenila. Televizija Slovenija mora po njenih besedah ostati ponudnica vseh kakovostnih vsebin, saj ji prav raznolikost prinaša svojevrstno mesto na medijskem trgu.

Prepričana je, da je za uspešno prihodnost RTVS nujno povezovanje znotraj hiše. "Zavedanje, da je ustvarjanje televizijskih in radijskih vsebin korporativen posel javne radiotelevizije, je bistveno ne samo za razvoj televizije in radia, temveč predvsem za celotni zavod," je dejala. Zavzela se je tudi za manjše spremembe letošnjega programsko-produkcijskega načrta.

Edina kandidatka

Sicer se je na zadnji razpis za direktorja televizije, ki se je končal 25. februarja, prijavila le Gorščakova. Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je svojo odločitev, da skuša dobiti soglasje programskega sveta za njeno imenovanje, utemeljil z razlago, da je Gorščakova dobro opravila odgovorno in nehvaležno delo v. d., čeprav funkcija v. d. prinaša omejitve.

Programski svet v nadaljevanju današnje seje razpravlja o predlogu finančnega načrta RTVS za leto 2019.

Bo govora tudi o Tarči?

Programski svet, v katerem imajo večino koalicijske stranke, naj bi danes, kot je napovedala voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič, na pobudo SMC razpravlja tudi o oddaji Tarča o čemer se je na Facebooku razpisal Dragan Matič, predsednik sveta SMC.

Med drugim je zapisal: “Treba je priznati, da česa podobnega v naših krajih nismo imeli niti na režimski tv v komunističnih 70-ih letih prejšnjega stoletja. Po dejansko pijani voditeljici Odmevov imamo sedaj od svojega »poslanstva« pijano voditeljico Tarče.”

Erika Žnidaršič Tarča Slovenija Erika Žnidaršič: SMC nas želi sankcionirati!

Stranka SMC se je do Matićevih izjav distancirala in zanikala, da bi z novinarji obračunavala preko programskega sveta. TV Slovenija pa se je odzvala ostro. "Kulturni in vsebinski nivo njegovega zapisa pomeni napad na svobodno novinarstvo in uredniško politiko javnega medija RTV Slovenija ter na novinarsko in uredniško avtonomijo nasploh. Iz njega lahko razberemo neposreden pritisk na Informativni program TV Slovenija. Prav od nekdanjega predsednika odbora DZ za kulturo bi pričakovali drugačen nivo komunikacije, višji od posameznikov, ki na spletu zbujajo sovraštvo in imajo ponižujoč odnos do novinarjev, s katerimi se morda ne strinjajo," so zapisali. 

Razburjajo tudi honorarji

Precej nemira na TV Slovenija in med plačniki naročnine povzročajo tudi honorarji, ki naj bi jih prejemali gostje in komentatorji. Na TV zanikajo, da bi gostje, ki nastopajo v informativnih, prejemali honorir, povrnjene naj bi dobili le potne stroške. Za oddajo Zadnja beseda v kateri aktualno dogajanje poljudno komentirajo štiri ženske pa je na oddajo za honorarje predvidenih 660 evrov bruto. 

zadnja beseda TV Slovenija Slovenija Zadnja beseda: Več kot pet tisočakov za komentatorke

Programski svet TVS naj bi danes razpravljal tudi o finančnega načrta za leto 2019, ki ga nadzorni svet ni sprejel in je naložil pripravo novega predloga.

 

Komentarjev 3
  • jezero 16:56 18.marec 2019.

    Z Eriko Žnidaršič postaja RTV ničvredna greznična TV! Slabša od Janševe ničevosti.