Slovenija
18871 ogledov

Zadnja beseda: Več kot pet tisočakov za komentatorke

zadnja beseda RTVS
5300 evrov mesečno za honorarje komentatork.

RTV Slovenija bo za novo oddajo Zadnja beseda, v kateri sodelujejo publicistka in založnica Valentina Smej Novak, odvetnica in predsednica Evropskega centra za reševanje sporov Katarina Kresal, dramska igralka Polona Vetrih in avtorica slovenske knjižne uspešnice Milena Miklavčič, letos namenila 142 555 evrov.

Dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, kot jih opisujejo na TV Slovenija, se v televizijskem studiu zberejo dvakrat na teden, ob ponedeljkih in petkih ter "na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja. Eno od komentatork občasno zamenja druga gostja.  

Katarina Kresal | Avtor: Adrijan Pregelj/ RTV Adrijan Pregelj/ RTV

Honorar okoli 1300 evrov na mesec

Proračun na oddajo znaša 2851,11, od tega je 660 evrov (bruto) namenjenih za honorarje. Tudi, če se komentatorji menjajo, znesek ostaja enak.
Ker je oddaja na sporedu dvakrat tedensko, bi vsaka od takoimenovanih komentatork mesečno prejela okoli 1300 evrov, vendar ni tako. Komentatorke dobijo različno visoke honorarje. "Bruto znesek honorarja se med komentatorje porazdeli glede na status dejavnosti, ki jo sicer opravljajo," pojasnjujo na RTV. 

Kdo je na televiziji upravičen do honorarja?

Na RTV Slovenija pojasnjujejo, da gostje, ki prihajajo v njihove oddaje, honorarja ne prejmejo, da pa jim povrnejo potne stroške, če prihajajo od daleč. 

Honorar prejmejo gostujoči komentatorji in strokovni sodelavci, postavke pa so postavljene v precejšnji razpon. Komentatorji tako prejmejo med 50 in 230 evrov na oddajo, strokovni sodelavci pa med 50 in 250 evri na oddajo. 

Podatka o tem, koliko denarja za honoriranje komentatorjev RTV nameni letno, plačniki prispevka za TV ne moremo dobiti, saj, kot pravijo v službi za stike z mediji, "podatkov za goste/komentatorje/strokovne sodelavce ne beležimo posebej, tako da vam tega podatka ne moremo posredovati". 

 

 

 

Komentarjev 24
  • kocevarjeva 02:18 13.april 2019.

    spoštovani, Prebiram komentarje, kar stisne me pri srcu. Slovenci smo res žleht narod, ali pa so blogi zbirališče vseh teh. Oddajo gledam vsakič med telovadbo, ker ta možnost obstaja. Če pogovorne oddaje, ki so nam na voljo primerjam, je ta ...prikaži več po moji oceni ena boljših, za tiste, ki nismo pristranski, ki želimo slišati mnenje bolj posvetnih od povprečnih Slovencev. Vse najboljše želim oddaji in še čim več izvirnih komentarjev. Srečno Zadnja Beseda, naj bo izrečena iz ženskih ust.

  • Avatar trot
    trot 09:40 19.marec 2019.

    RTV -leglo vsega od do .... za bruhat da slišim rtv ......

  • Nerv 07:17 19.marec 2019.

    Bolj bedne oddaje pa še ne. Z "voditeljicami" ste pa brcnili v temo