Slovenija
22522 ogledov

Projekcije, kaj nam sledi na jesen. Lahko nas skrbi.

Covid-19 Profimedia
Projekcije glede nadaljevanja epidemije, ki lahko močno skrbijo.

Cepljenje nam bo olajšalo jesen oziroma nam jo - v kolikor se ne bomo cepili v zadostni meri - močno otežilo, se vrstijo opozorila stroke in politike. Predsednik vlade Janez Janša je že v sredo ob regijskem obisku v Podravju v pogovoru za Radio City znova pozval k cepljenju proti covidu-19. "Če se bomo cepili, bodo jeseni šole in vrtci odprti, če pa se ne bomo, ne bodo odprti in bomo spet plačevali ceno," je opozoril. 

Po Janševih besedah ni vprašanje, ali bo delta različica koronavirsa prišla, pač pa je vprašanje, kdaj in kako intenzivno. "Imamo odgovor nanjo in to je cepljenje," je opozoril. "Po tem, kar se dogaja v Veliki Britaniji, ki ima enega najvišjih odstotkov precepljenosti, hkrati pa največ delta variante, ne govorimo več o odstotkih, govorimo o tem, da se moramo cepiti vsi," je še dejal Janša.

Poklukar: Številke nam dajejo občutek lažne varnosti

Minister za zdravje Janez Poklukar je v okviru nacionalne kampanje Nalezimo se dobrih navad - cepimo se v Laškem ocenil, da so razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, namreč po ministrovih besedah ne prinaša varne jeseni.

Po njegovih besedah je delta različica novega koronavirusa prisotna v naši neposredni bližini, soočamo pa se s težkimi zgodbami, ki prihajajo s Portugalske in iz Anglije. Edina pot, da se jeseni ne bomo pogovarjali, ali bodo šole odprte ali zaprte, ali bodo določene gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale, je cepljenje proti covidu-19 in precepljenost, je poudaril Poklukar.

Prav od cepljenja je namreč po ministrovi oceni odvisno, kako se bomo soočili s četrtim valom epidemije covida-19. Za Poklukarja je torej ključni ukrep cepljenje, brez katerega si ne predstavlja prihodnosti.

Nazorni prikaz 

Medtem so pri covid-19 sledilniku opravili nekaj projekcij, kaj nas lahko čaka v jeseni, če/ko pride delta v primeru različnih deležev precepljenosti

Izpostavljajo, da je veliko odprtih predpostavk, zato to po njihovih besedah ni napoved, kaj se bo zgodilo, pač pa predvsem primerjava, kako lahko s cepljenjem zadeve obvladamo navkljub delti.

"Scenariji upoštevajo do sedaj znane podatke o širjenju virusa in že vključujejo možnost učinkovitih ukrepov," opozarjajo pri Sledilniku. "Več, kot nas bo cepljenih, bolj mirna in normalna bo jesen."

Projekcija | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

Projekcija | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

S1 = simulacija brez delte,

S2, S3 in S4 = simulacija z delto, a ob različni stopnji precepljenosti

Projekcija | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

Projekcija | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

Projekcija | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

mestni utrip Zdravje Takšni so novi podatki o okužbah Covid-19 Covid-19 Zdravje Novo resno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Lorraine_Johnson 11:43 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • si_rob 07:18 03.julij 2021.

    Pa kaj prikazujete te grafe. Vsak lahko namala neko predpostavko in pol nariše sranje. In s tem se predstavljate kot strokovnjaki, novinarji pa objavljate!!!!??? STE ČISTO NAVADNO SRANJE!!!!!!!!

  • Avatar jezeran
    jezeran 06:59 03.julij 2021.

    Ja potem dajte pa do jeseni mir, da vsaj zdaj ne poslušam non stop o tem sranju