Slovenija
31 ogledov

"Proslava je bila kar nekaj"

Slovesnost na Kongresnem trgu. Benjamin Kovač
Včerajšnja proslava je med obiskovalci (in gledalci) naletela na mešane odzive.

Nemalo je bilo kritik že samo zaradi stroškov (spomnimo, proslava je stala okoli 270 tisoč evrov). Precej buren pa je tudi odziv zaradi izbranih oziroma povabljenih gostov, konkretneje športnikov. Na odru smo resda lahko videli številne športne ase, manjkale pa so nekatere legende slovenskega športa, denimo Dejan Zavec in Primož Peterka. Slednji nam je sicer povedal, da so ga povabili k sodelovanju. "Opravičil sem se, ker sem najprej dobil povabilo z občine Moravče in sodelovanje na njihovi proslavi sem obljubil že pred dvema mesecema," je pojasnil.

"Delati proslave, ker jih pač moraš, nima smisla," je mnenje o včerajšnji proslavi povzel Žiga Turk, bivši minister v času vlade Janeza Janše (SDS). Na blogu je zapisal, da je bilo "tisto včeraj kar nekaj". "Zdelo se je, kot da so najvišji funkcionarji države skupaj z državnimi uradniki petkov delovnik in neizogibne službene obveznosti zaključili šele okrog pol enajstih zvečer. Predsednikov govor je bil 'plain vanilla'. Nič novega. Edini aplavz je dobil z omembo predsednikov sosednjih držav."

S kritiko ni skoparil niti ob pisanju o samem programu, saj se sprašuje, ali bi nekdo, ki ne bi vedel, za kakšen praznik gre, sploh lahko iz programa ugotovil, da gre za dan državnosti. Na drugi strani so nam predstavniki nekaterih koalicijskih strank na proslavi izrazili zadovoljstvo z videnim.

Slovesnost na Kongresnem trgu. | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Eden tistih, ki se proslave ni udeležil, je prvak stranke SNS Zmago Jelinčič. Ko smo ga povprašali, ali si je proslavo ogledal vsaj doma, je odvrnil: "Škoda se mi je zdelo časa že v samem začetku, ko je trajalo 10 minut, da se je gor prikobacal eden. Potem pa še 10 minut, da je prišel drugi. To je izguba časa, 'nategovanje' ljudi! Naj Berger (Matjaž, op. a.) to dela naprej na kakšnem eksperimentalnem odru. Ampak zdaj je dobil priložnost, da bo fajn zaslužil, tako kot je že pred leti z eno proslavo na Trgu republike."

Zakaj ni želel sodelovati pri proslavi, pojasni z naslednjimi besedami: "Ne morem sodelovati na proslavi, kjer bi sedel v isti vrsti s tistimi, ki so bili proti samostojnosti. Poleg tega pa gledati, kako bodo neki kvazi umetniki služili denar v času, ko ljudje nimajo za jesti ... Če bi zastonj to delali, bi bilo nekaj drugega. To pa ni način."

Bergerja smo v uredništvu zurnal24.si danes že kontaktirali zaradi pojasnil o izbiri športnikov, a režiser umetniškega dela državne slovesnosti z naslovom PogUM komentarja ni želel dati. Na umetniškem delu slovesnosti so med drugim nastopili Slovenski oktet, Siddharta in Carmina Slovenica.

Preberite še: Peterka: "Povabili so me k sodelovanju"

Komentarjev 2
  • varan 21:10 25.junij 2011.

    verjetno so pogrešali arabca Omerzo, reinkarnacijo Miloševića, morda katero od bankrotiranih srbskih in črnogorskih karljevskih družin, kakšnega Abdića, katerega od vahabitov, morda pa Donalda Krampa, da bi jim razdelil dnevno žepnino...delikventi so pred 20 leti stopili na površje in ustvarili ...prikaži več državo z delikventskimi hibami švercarjev in dobro sosedskih pomočnikov z omejenim obsegom mentalnih kapacitet...Naprej mašinisti, buldožeristi, šoferji in skladiščniki s Sopranovim know-how!

  • smito23 19:14 25.junij 2011.

    jah...to je slovenija. vsak v svojo smer, skregani do konca! :Dsamostojni v združeni evropi, v kateri niti pisniti ne smemo, proslave bi morale biti obvezno dve, ena za leve, druga za desne, kajti, še tega se nismo zmenili, kdo ...prikaži več je zmagal v drugi svetovni vojni, kaj šele, kdo v vojni za osamosvojeno slovenijo :DDDsamostojna slovenija z plačilno valuto evro. denar nakazujemo v bruselj, da poplačamo pufe grkov, ircev, portugalcev, evropa nam izreka kazni, razsoja, ko se ne moremo zmeniti med seboj.... :)))) beograd, kje si, vrni se, vse ti je odpuščeno! :)))))