Slovenija
14 ogledov

"Kakšne sanje? Čas je, da se zbudimo!"

Janez Janša in Alojz Peterle Žurnal24 main
20 let Slovenije: ob 20. uri se bo začela slavnostna seja državnega zbora, glavni govornik na osrednji proslavi pa bo predsednik republike Danilo Türk.

Večer pred dnevom državnosti bo pester. Najprej bo slavnostna seja državnega zbora, na kateri bo imel govor predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Nato sledi proslava na prenovljenem Kongresnem trgu, sledil bo prikaz posebnih postrojil Garde Slovenske vojske ter zastavonoše.

"Danes ni časa za sanje, zbuditi se je treba," pa je na današnji slavnostni seji glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve povedal predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade, Lojze Peterle. Navzočim na današnji slovesnosti je ob obletnici voščil tudi predsednik združenja Ivan Oman in več ministrov Peterletove vlade.

Janša: "Veselje je skaljeno"
Predsednik SDS Janez Janša pa je izpostavil, da so občutki ob 20. obletnici države mešani in da je "veselje skaljeno. Današnji voditelji države namreč pri upravljanju ne izhajajo iz vrednot, ki so omogočile, da je Slovenija sploh nastala," je pojasnil. Upravljavec slovenske države, ki nič ne da na vrednote slovenske osamosvojitve, je po njegovih besedah moral zaiti. "To tavanje se bo končalo, ali pa Slovenije ne bo več," še meni predsednik.
Peterle je poudaril tudi, da se vojna za Slovenijo ni začela dan po osamosvojitvi, pač pa 16. maja 1990, ko je JLA začela pobirati orožje Teritorialni obrambi. V današnjih časih pa po njegovih besedah "ni časa za sanje, zbuditi se je treba".

 

Krkovič: "Ni čas za sanje ..."
Tudi brigadir Tone Krkovič je dejal, da so njegovi občutki ob 20. obletnici Slovenije mešani. Izpostavil je, da nekateri poskušajo potvarjati dejstva iz časa osamosvajanja in da se danes v prve vrste postavljajo ljudje, "ki so spravili Slovenijo v položaj, da se je morala braniti". "Ni čas za sanje, čas je da se zbudimo, da se vzamemo v roke," je izpostavil tudi Krkovič.

Komentarjev 1
  • privat 09:47 10.julij 2011.

    tako čas je da se zbudite sanjači in da popravite stanje ki danes ogroža državljane in osnovne človekove pravice...no teh že par let nimamo