Slovenija
10088 ogledov

Prostitucija med mladoletniki pri nas. Grozljive ugotovitve.

Prostitucija Profimedia
Telo tudi v zameno za zatočišče ...

Tudi mladoletniki v Sloveniji so lahko žrtve prostitucije, zlasti dekleta, ki bežijo iz vzgojnih zavodov. V času bega so izpostavljene spolnim zlorabam in z veliko verjetnostjo tudi prostituciji v zameno za zatočišče, hrano in drogo, so opozorili na današnji okrogli mizi o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji.

Na okrogli mizi, ki so jo skupaj s predstavniki policije in centra za socialno delo Ljubljana - Šiška, pripravili v društvu Ključ - center za boj proti trgovanju z ljudmi, so predstavili rezultate raziskave o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji. Raziskavo so lansko jesen izvedli v društvu Ključ, z njo pa so pri strokovnih delavcih preverili, ali so pri svojem delu že naleteli na osebo z izkušnjo prostitucije ter ali so kdaj posumili, da je bil otrok žrtev prostitucije.

Otroci med 15. in 18. letom starosti

Vprašalnik so poslali na 900 različnih naslovov in dobili 351 izpolnjenih, največ od srednjih šol, centrov za socialno delo in nevladnih organizacij. "Približno 10 odstotkov anketirancev oziroma 36 oseb je zaznalo možnost, da se otrok ukvarja s prostitucijo. Večinoma so pojasnili, da gre za otroke med 15. in 18. letom starosti, ob čemer pa je precejšnje tudi število tistih, ki so izbrali odgovor, da gre za otroke, mlajše od 15 let. Skupno število otrok, za katere so strokovni delavci sumili, da so žrtve prostitucije, je po preštetih najnižjih možnostih znotraj posameznih številčnih oken 120, najvišje pa 248," je rezultate ankete predstavila predsednica društva Polona Kovač.

Med pomanjkljivostmi ankete je izpostavila zlasti dejstvo, da anketirancev niso spraševali po imenih in priimkih morebitnih žrtev prostitucije, zato se lahko osebe, za katere anketiranci sumijo, da so bili žrtve prostitucije, v njihovih odgovorih podvajajo.

Izkoriščajo stisko

V Sloveniji je sicer značilno, da se prostitucija izvaja v zasebnih prostorih, kot so stanovanja, najeti objekti, saloni za masažo, gostinski in nočni lokali. Vsem je skupna ponudba, ki se oglašuje na specializiranih internetnih straneh in socialnih omrežjih ter forumih, je med drugim izpostavila višja kriminalistična inšpektorica z oddelka za kriminalne združbe na Generalni policijski upravi Anja Mrkalj Kastelic.

Strokovna sodelavka Centra za socialno delo Ljubljana Šiška Irena Velič pa je med drugim izpostavila ranljivost mladih, zlasti deklet, ki bežijo iz vzgojnih domov in pri tem postanejo žrtve oseb, ki izkoriščajo njihovo stisko.

"V zadnjih dveh letih smo se srečali z vsaj štirimi primeri deklet, za katere z gotovostjo vemo, da so bili vključene v prostitucijo. Običajno gre za osebe, ki izhajajo iz disfunkcionalnih družin in imajo tudi hude čustvene in vedenjske težave," je poudarila Velič, pri čemer je kot vzrok za te težave med drugim navedla tudi epidemijo covida-19.

Izpostavljeni domžalski in ljubljanski hotel

Kot posebej zaskrbljujoče pa je izpostavila tudi izkušnje mladih deklet, ki so na begu in ki v zameno za zatočišče, drogo, denar ali kaj drugega nudijo spolne usluge. Dekleta so v neformalnih pogovorih izpostavila tudi več lokacij, kjer se to dogaja. "Dekleta mi v neformalnih pogovorih povedo, da se to dogaja v hotelih v Domžalah in v ljubljanskem hotelu InterContinental," je povzela Velič in dodala, da se v pogovorih z različnimi dekleti pojavljajo iste lokacije.

"Potrdim lahko, da policija trenutno že preiskuje sume kaznivih dejanj na škodo otrok, kjer so omenjene tudi različne lokacije, vendar ker je preiskava trenutno še v teku in gre seveda za mladoletne osebe, vam ta trenutek več informacij ne morem dati," pa je na novinarsko vprašanje glede preiskav odgovoril vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na upravi kriminalistične policije Robert Tekavec.

STA še čaka odziv hotela InterContinental.

šola hodnik Slovenija Ajdovščina: Učitelj naj bi snemal otroke med preoblačenjem Zloraba otrok Spolni napad Svet Odgriznila mu je jezik, nato pa ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • bobubob 11:30 03.marec 2023.

    NWO politika s pomočjo vladno financiranih 'nevladnih' oddelkov LGBT+-QR@XY, WOKEistov, BLMjevcev, mavričarjev, skvotarjev, migrantov & Comp ruši stari sicer nepopolni a vendarle evolucijsko razvijajoči se svetovni red. Delomrznežem, lenuhom in oportunistom vseh sort se ponuja novi red, kjer bodo ' ...prikaži več brez dela imeli dovolj jela'. Njihovi ideološki vodje pa še vse, kar si bodo le zaželeli. K temu prispeva tudi naše sprejemanje enoumja, ploskamo povsod, kjer je tako naročeno. 'Plačilo' je že tu!

  • Avatar šentjurčanka
    šentjurčanka 23:25 02.marec 2023.

    Spet se vse vrti,okrog Ljubljane.Nakljucje ali kako?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:10 02.marec 2023.

    Valda, tako je najlažje največ keša dobit. Preko študenta dobiš mizerijo pa se isto počutiš nategnjenega.