Slovenija
599 ogledov

Protest v četrtek bo!

vaja reševanje gasilci evakuacija Ljubljanski grad napad Saša Despot
Dogovora niso dosegli, zato gredo na ulice.

Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev in ministrstva za javno upravo na današnjem srečanju pred napovedanim četrtkovim protestom gasilcev niso uspeli zbližati stališč o zahtevah gasilcev glede dviga plačnih razredov. Napovedani protest gasilcev pred vlado v četrtek torej bo, je povedal sekretar sindikata David Švarc.

Ko so po besedah Švarca dva dni pred protestnim shodom dobili namig o sestankovanju, si niso mogli misliti drugega, kot da bodo na mizo dobili nov predlog, a do tega na njihove presenečenje ni prišlo. Od ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrice za obrambo Andreje Katič so tako ponovno dobili pojasnila o zaključku pogajanj o njihovih zahtevah, ki po mnenju vladne strani niso razumljive. "Jasno so nam povedali, da pričakujejo, da razumemo njihova stališča, da so pogajanja zaključena in našim zahtevam ne more biti ugodeno," je dejal Švarc v izjavi novinarjem po srečanju.

V sindikatu poklicnih gasilcev namreč zahtevajo dvig za dva plačna razreda za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v petem in šestem tarifnem razredu, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu. Na to vladna stran ne želi pristati, zaradi česar gasilci poleti tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva. 

Švarc je ponovil, da so njihove zahteve minimalne, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo osnovne plače in vrednotenje delovnega mesta poklicnega gasilca. 

Gasilci so iz reke izvlekli moško truplo. Slovenija Gasilci imajo dovolj, zato gredo na ulico

Vladna ponudba na mizi

Minister Koprivnikar je dejal, da je na mizi ponudba, ki za gasilce pomeni, da jih 72 odstotkov napreduje za dva plačna razreda in skoraj vsi ostali vsaj za enega. Vlado skrbi, da se z nepodpisom aneksa h kolektivni pogodbi med gasilci ustvarja anomalije. Del gasilcev bo namreč napredoval po kolektivni pogodbi, tisti, ki pa se vežejo samo na kolektivno pogodbo za dejavnost poklicnega gasilstva, pa ne.

Zaplet je nastal tudi pri vodstvenih delovnih mestih, kjer zaradi primerljivosti z drugimi poklici ne morejo pristati na višje uvrstitve. Ministrica Katičeva je že ponudila popravek uredbe, s katero bi za vodstvena delovna mesta vodje dobile dodatek od pet do 12 odstotkov. "Sindikatu poskušamo dopovedati, da po zaključku pogajanj teh ne moremo ponovno odpirati, ker bi to pomenilo, da ga odpiramo s celotnim javnim sektorjem," je še poudaril minister.

Dotrajana gasilska oprema Pomagajte, če lahko! Svet Gasilci imajo uničeno opremo

Protest poklicnih gasilcev solidarnostno podpira tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Kot so sporočili, podpirajo legitimno prizadevanje za izboljšanje plač poklicnih gasilcev. Prepričani so, da si "poklicni gasilci za svoje zahtevno in odgovorno delo zaslužijo dostojno plačilo, ki bo primerljivo s plačilom na podobnih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja", so zapisali.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:56 03.oktober 2017.

    V četrtek vsi na ulice v podporo našim HEROJEM ! Nikoli ne vemo ,kdaj jih potrebujemo ,vendar oni so nam vedno pripravljeni pomagat !

Sorodne novice