Slovenija
351 ogledov

Protesti: "Socialni domovi niso bolnišnice!"

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Zaposleni v več kot 70 domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami so se danes ob 13.30 zbrali pred domovi in z mirnim protestom opozorili, da jih pristojni v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa ne slišijo in da razmere niso urejene. Poudarili so, da domovi niso bolnišnice in da so njihovi stanovalci diskriminirani.

Ministrstvo se odloča brez dialoga

Okoli 25 zaposlenih se je na 15-minutnem protestu zbralo v parku pred Domom Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer jim je direktorica doma Silva Duler prebrala zahteve, ki so jih za ureditev stanja na področju skrbi za starejše pripravili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Ta je zaposlene v domovih tudi pozvala k mirnemu protestu.

"Kljub zagotovilom odločevalcev, da se starejšim namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki," so zapisali v skupnosti in poudarili, da so domovi za starejše epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja novega kloronavirusa pa ostali prepuščeni sami sebi.

Zato zahtevajo takojšnjo prekinitev "samovolje ministrstva za zdravje, ki o domovih za starejše in njihovih stanovalcih odloča brez dialoga". Ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom pri stanovalcih zahtevajo dosledno osamitev vseh okuženih stanovalcev izven domov za starejše in njihovo ustrezno zdravljenje v bolnišnicah.

Starejšim kršijo ustavno pravico do zdravljenja

"Z odklanjanjem sprejema v bolnišnico se stanovalcem domov za starejše krši ustavna pravica do zdravljenja in se jih potiska v diskriminatoren položaj glede na druge državljane," so opozorili v skupnosti, kjer od pristojnih pričakujejo spoštovanje predpisov v zvezi z nalezljivimi boleznimi.

V zvezi s tem se je danes na Brdu pri Kranju odzval minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je zavrnil navedbe o slabi komunikaciji, saj po njegovih besedah ministrstvo za zdravje vseskozi sodeluje z ministrstvom za delo, ki je resorno ministrstvo za domove, prav tako imajo redne konference s koordinatorji.

Minister je prepričan, da v Sloveniji ravnamo prav, kar da kažejo tudi podatki, saj je po njegovih besedah Slovenija na področju skrbi za starejše in težav, s katerimi se soočajo domovi, med boljšimi. "Zato težko razumem, bolj razmišljam o kakšnih drugačnih motivih za te proteste," je dejal minister, ki meni, da imajo protesti političen motiv.

Strokovno sporne zahteve?

Poudaril je, da je obravnava okuženih vprašanje stroke in da sama okužba ni razlog za hospitalizacijo. Glede opozoril vodstev nekaterih domov, da dela v domovih ne morejo organizirati v treh conah, kot jim to nalagajo pristojni in kar naj bi zapisali tudi v poseben odlok, pa je minister dejal, da se lahko domovi o zagotovitvi dodatnih zmogljivosti dogovarjajo tudi v okviru lokalne skupnosti.

Z ministrstva za zdravje pa so v odgovoru na poziv skupnosti za ureditev stanja zapisali, da tisti uporabniki socialno-varstvenih zavodov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, to tudi prejmejo. "Zahtevo skupnosti socialnih zavodov po izselitvi uporabnikov iz njihovega doma v bolnišnice, zgolj zaradi prisotne okužbe, ocenjujemo kot strokovno, etično in moralno sporno," so zapisali na ministrstvu.

Zahtevajo izplačilo kriznih dodatkov

Domovi za starejše so v danes predstavljenih zahtevah ponovno poudarili tudi zahtevo po enotni in strokovno utemeljeni strategiji za preprečevanje širjenja virusa v domovih za starejše, takojšnjo objavo navodil za izplačilo kriznih dodatkov zaposlenim in hitro nakazilo potrebnih sredstev ter pokritje vseh dodatnih stroškov.

Da se s prebranimi zahtevami strinjajo, so z aplavzom potrdili zbrani zaposleni iz Doma Hmelina, kjer skupno 86 zaposlenih skrbi za 152 stanovalcev. V domu so trenutne razmere po besedah direktorice dobre, do danes niso imeli potrjenih okužb pri stanovalcih ali zaposlenih. Opravili so 11 testov. Že od vsega začetka izvajajo vse ukrepe, ki jim jih nalagajo pristojni.

Zaradi epidemije so precej spremenili potek dela, ob tem pa lahko ob upoštevanju zaščitnih ukrepov in po posebnem urniku stanovalci Doma Hmelina redno zahajajo v park ob domu, kamor vozijo tudi stanovalce, ki sami ne morejo iz postelj, je Dulerjeva povedala za STA.

Podprli so jih tudi župani

Mirnega protesta so se po podatkih Skupnosti socialnih zavodov udeležili zaposleni v več kot 70 domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, med drugim tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina.

"Želimo, da odločevalci sprejmejo domove ostarelih kot ustanove, namenjene starostnikom, in ne osebam, ki so zdravstveno prizadete zaradi okužb. Te osebe potrebujejo drugačen način dela, ki ga v domovih ne zmoremo niti prostorsko niti kadrovsko pokriti. S tem ko ne moremo zagotoviti teh dveh osnovnih pogojev, menimo, da ogrožamo vse, zaposlene in ostale stanovalce, kar pa menim, da ni korektno," je po shodu za STA povedala direktorica Doma starejših občanov v Ajdovščini Tanja Slemič Stibilj.

Protestnega shoda pred ajdovskim domov so se udeležili tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, predsednik sveta zavoda Igor Česnik in vodja občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko, ki se jim je direktorica še posebej zahvalila za podporo in priskrbljeno zaščitno opremo.

Novogoriški župan Klemen Miklavič pa se je udeležil protestnega shoda pred domom upokojencev Nova Gorica. "Domovi upokojencev so ena od ključnih institucij v naši družbi. Starostniki pa so ena od naših primarnih skrbi in zato podpiramo zahteve, ki jih domovi naslavljajo na vlado," je v podporo zahtevam povedal Miklavič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.