Slovenija
609 ogledov

Minister: V domu so le začeli upoštevati ukrepe stroke

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Minister za zdravje Tomaž Gantar je po današnjih pogovorih o rešitvi namestitve oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer sklenil, da ti ostanejo v Ljutomeru.

Za okužene bodo pod določenimi pogoji skrbeli predvsem zdravstveni delavci soboške bolnišnice, direktor doma Tomislav Nemec pa je obljubil, da bo odločanje prepustil stroki.

Gantar je v Ljutomeru povedal, da je to rešitev, ki so si jo želeli tudi v primeru začasne nastanitve oskrbovancev na Ptuju, ki bi trajala le toliko časa, dokler ne bi uredili ustreznih razmer v domu. To pa pomeni čiščenje, razkuževanje in različne cone za ločevanje oskrbovancev glede na okužbe.

"Če je to izvedljivo brez selitve, sem bolj zadovoljen jaz in tudi oskrbovanci. Vsi se zavedamo, da je vsaka selitev za starejšega človeka v bolnišnico, posebej če ne potrebuje nujnega zdravljenja, lahko še večji stres kot okužba, drugi razlog pa je, da sama okužba ni in ne more biti razlog za namestitev v bolnišnico," je poudaril Gantar.

Tomaž Gantar Slovenija Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

Ukrepe vendarle začeli upoštevati

Sicer pa je o zapletu želel slišati različna mnenja vseh strani, pri čemer je, kot je dejal, dober podatek, da so se razmere v Ljutomeru kljub vsemu, tudi po mnenju zdravstvenih delavcev, zdaj precej izboljšale in da so predlagane ukrepe vendarle začeli upoštevati.

"Ukrepe, ki so jih predlagali strokovnjaki, ki hodijo sem in vedo, kaj delajo, morajo v domu seveda spoštovati in upoštevati in mislim, da se to zdaj dogaja," ugotavlja minister.

Glede kadrov pa bo po njegovih besedah treba najti rešitve, saj samo zdravstveni delavci sosednjih ustanov tega ne bodo zmogli, ker se začenja tudi normalno delo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Glede na ugotovitve se bodo na ministrstvu odločali o nadaljnjih korakih.

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na vprašanje, ali zaupa direktorju doma Tomislavu Nemcu, je Gantar odgovoril, da ni resorni minister za domove starejših, želi pa, da so oskrbovanci, okuženi in vsi drugi, dobro oskrbljeni. "Želel sem razčistiti, kje so težave in da se to, kar se je, ne sme več dogajati," je dodal.

Minister je še povedal, da se je po negativni izkušnji s Ptujem ponudilo kar nekaj možnosti za nastanitev, tudi v bližnjih Lenartu, Ormožu, pa v Mariboru in Sevnici. "Tistih, ki so pripravljeni pomagati, je dovolj, tu gre zdaj za strokovno odločitev, ali je to potrebno ali ne. Verjamem, da to v tem trenutku ni potrebno in da bo opravljeno vse, kar je bilo naročeno", je še dejal Gantar.

Nemec zadeve prepušča stroki

Nemec je po srečanju povedal, da je ministru predstavil njihov pogled in da so v domu klinično osebje, ki zna obvladovati okužbo, prosili, naj pride in jo poskusi zajeziti.

"Zanimalo me je, kdo ne more sodelovati, kje so težave. Edino, kar smo ugotovili, je to, da so bila moja pričakovanja hospitalizacije najbolj bolnih nekoliko previsoka glede na to, kako to obravnava stroka. In zdaj smo se dogovorili, da se to prepušča stroki, jaz pa bom naredil vse, da bo imela vse vire, ki jih potrebuje," je poudaril Nemec.

Iz soboške bolnišnice pa so sporočili, da po dogovoru z ministrom ostajajo aktiven partner pri izvajanju postopkov in oskrbi oskrbovancev. "Vendar le pod pogojem, da se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina," so še dodali.

Prvotno naj bi jih namestili na Ptuju

Varovance naj bi sicer, kot omenjeno, po prvotnih načrtih začasno premestili v ptujsko bolnišnico, glede česar pa je poleg vodstva in zaposlenih v bolnišnici pomisleke med drugim izrazila ptujska županja Nuška Gajšek, sicer članica SD. Gajškova si je zaradi tega nakopala precej kritik.

Prvak SD Dejan Židan je glede tega danes dejal, da je nesprejemljivo, če katera koli bolnišnica zavrne pomoč, ki jo potrebujejo starostniki iz katerega koli doma v Sloveniji. A je županja po njegovih navedbah povedala tudi, da bi jih bilo treba o tem obvestiti na običajen način in pripeljati zaščitno opremo. Povedala je, da so jih pripravljeni sprejeti, a jim morajo omogočiti pogoje, je dodal.

"Tudi bolnišnica se mora namreč pripraviti. Nesprejemljivo je, da bi isto dvigalo uporabljal nekdo bolan in nosečnica," je dejal. Tako bi bili v bolnišnici te bolnike po Židanovih besedah pripravljeni sprejeti, a potem "iz neke otroške trmoglavosti vlada išče drugo rešitev".

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Slovenija Nove okužbe v domu starejših občanov, Ljutomerčani zahtevajo ukrepe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar ovca
    ovca 20:31 23.april 2020.

    Kako se vsi posipajo s pepelom. Le kdo jim je izgovore sestavljal? Ali resno mislijo,da je raja tako neumna? 🤑🤑🤑🐑🐑🐑

  • vojko19 20:16 23.april 2020.

    važno za domove je da znajo zaračunati svoje visoko kvalitetne usluge, kaj se dogaja z varovanci , ki smo jih zaupali jim je malo mar. (ponudba povpraševanje to je merilo)