Slovenija
1232 ogledov

Protestirali proti razprodaji narave, policisti so jih naložili v marico

Protestniki pred MOP Inštitut 8. marec
Policisti so štiri protestnike, ki niso upoštevali njihovih navodil, privedli na policijsko enoto in jih oglobili s 583 evri kazni.

Protestniki ovirali vstop na ministrstvo

Danes se je že v dopoldanskem času pred ministrstvom za okolje zbralo nekaj protestnikov, ki so še vedno prisotni na kraju. Družbo jim delajo policisti. "Ti opravljajo naloge vzdrževanja javnega reda in miru, zagotavljajo varnost prometa in nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji," pravijo na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Policisti udeležence javnega zbiranja opozarjajo, da upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni. Kot pravijo na PU, so protestniki tudi "ovirali vstop v objekt in pri tem niso upoštevali ukrepov varnostnika"

Do incidentov naj bi prišlo, ker so policisti želeli ugotoviti identitete protestnikov, ob tem pa štiri osebe niso želele posredovati svojih podatkov. "Prav tako niso upoštevale ukazov policistov, zato so bile osebe privedene v policijsko enoto, kjer je bil izveden identifikacijski postopek. Osebe so bile takoj po izvedenem postopku izpuščene," dodajajo na PU Ljubljana.

Štirim osebam je bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev zakona o zasebnem varovanju, zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o osebni izkaznici. "Osebe so kršile tudi določila odloka, zato bo o tem obveščen pristojni zdravstveni inšpektorat," še pravijo policisti.

Protestirajo proti razprodaji narave

"S protestom smo hoteli pokazati, da bodo morali stopiti čez ljudi, če bodo hoteli nadaljevati s krajo narave," je za RTV MMC pojasnil Rok Rozman z gibanja Balkan River Defence. Protestniki, ki niso upoštevali navodil policije, naj bi prejeli po 583 evrov kazni.

"Hoteli so, da takoj zapustimo prizorišče. Mi smo pa rekli, da mislimo, da v demokratični ureditvi lahko na takšen način izražamo svoje nestrinajanje. Upoštevali smo maske, vsa ta določila, ki naj bi še veljala. Na koncu, ker nismo prišli skupaj, kljub temu, da so nam rekli, da tudi če se izkažemo z osebno izkaznico, da nas bodo odstranili, smo se pač odločili, da pustimo, naj nas odstranijo. Pasivno smo sedeli in so nas odnesli v marico in odpeljali na policijsko postajo," je Rozman še dodal za RTV MMC.

dezurni@zurnal24.si

Lani so preverili 2.235 vzorcev pitne vode na centralnem ljubljanskem vodovodnem Slovenija Je država v množici rešitev izbrala najdražjo in najbolj škodljivo za okolje? 5. protivladni protest Slovenija Protestniki: "Dovolj je, hočemo pravico in moralne ljudi."
 

Komentarjev 9
  • munja 19:41 26.maj 2020.

    Očitno imajo eni preveč prostega časa. Delo si naj poiščejo, da bodo kaj prispevali v proračun, ne pa da se napajajo iz njega in bogu kradejo čas.

  • ode 18:50 26.maj 2020.

    Vsakemu ene dve čez pitchko, pa bo. Pa socialno podporo uzet.

  • Avatar Leon
    Leon 17:32 26.maj 2020.

    Varda policiste izpustila, odnesli so jo le z globo....norakrava