Slovenija
24 ogledov

Protestniki znova na ulicah

Protesti Ljubljana
1/26
Anže Petkovšek
V večih slovenskih mestih so potekali množični protesti. V Ljubljani so se protestniki podali na pohod po mestu, ustavljali pa so se pred zanje spornimi točkami - pred ministrstvi, mestno hišo, banko...Vsi protesti so se mirno zaključili.

Po naših ocenah se je v Ljubljani zbralo okoli 6000 ljudi, ki se je odpravilo na pohod po Ljubljani. Številni imajo v rokah rože. Med protestniki je tudi precej kulturnikov, ki želijo opozoriti na svoj položaj.

Med protestniki so se pojavili tudi nekateri sindikalisti, Ko je Branimir Štrukelj hotel nagovoriti množico, ga je ta izžvižgala: "Nihče nas ne predstavlja!"

Množica glasno vzklika, da jih tako v tovarnah kot na univerzi nihče ne predstavlja. Glasno pojejo uporniške pesmi.

Ljudje ob spremljavi glasbe vzklikajo v" boj za svobodo in življenje".

Hodijo po Resljevi ulici in vzklikajo antikapitalistična gesla, kot je "Denar ljudem, ne pa bankam" in "Ljudstvo lačno, je ful drugačno!"

Del protestnikov je blokiral Zmajski most. Vpijejo pa: "Kangler že beži, zdaj naj gredo vsi!"

Velika množica se je zbrala tudi pred mesto hišo, ostali se tja še pomikajo. Vzklikajo: "Lopovi!", "Zoki, pridi ven" in "Zoki spoki". Del protestnikov vztraja na trgu, ostali pa so se odpravili na pohod po ulicah, kjer pozivajo: "Vsi na ulice!". Ko so šli mimo stolnice, so vpili: "Denar ljudem, ne pa Cerkvi!"

Nekaj se jih je ustavilo tudi prem Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Vzklikajo "Žiga Turk, gotov si," in "Super minister, super odstop!" Državnemu sekretarju ob glasnih žvižgih sporočajo: "Rončevič, akademski tajkun!"

Zablokirali so tudi Masarykovo ulico, premikajo se naprej proti železniški postaji. Policisti spremljajo množico, ki je sicer zelo glasna, a mirna.

Pomikajo se proti Bavarskemu dvoru in vzklikajo: "Proti diktaturi kapitala". Cesta je zaradi množice blokirana, številni vozniki pa obračajo kar sredi ceste.

Zablokirali so promet tudi na Slovenski cesti, pozivajo pa ostale ljudi, naj pridejo na ulice in v štrajk.

Pred notranjim ministrstvom se zavzemajo za priprte protesnike in vzklikajo: "Vsi smo izgredniki, izpustite vse!" Tudi pred Banko Slovenije so se ustavili in dejali, da denar pripada ljudem, ne pa bankam. Odpravili so se proti parlamentu oziroma na Trg republike, kjer so barikade skoraj na sredini parkirišč, daleč od parlamenta. Tam vztraja od tisoč do dva tisoč protestnikov.

V Ljubljani vse bolj sneži, kar pa protestnike očitno ne ovira. Po naših informacijah se naj bi jih nabiralo vedno več, vpijejo pa: "Oblast ljudem, ne pa strankam".

Tudi po stari Ljubljani je slišati vzklike, ki pravijo: "Ne diskriminiramo, vsi ste gotovi!"

Na tranparentih smo zasledili napise "Proti diktaturi kapitala", "Pravice so izborjene, ne podeljene!", "Dost nam je!". Ljudje igrajo na inštrumente in glasno žvižgajo.

Ulični umetniki uprizarjajo karneval kot protest proti stanju v državi. V znak protesta plešejo in igrajo. Na shodu so tudi mamice z otroki: "Tukaj sem za pravično družbo, ki bo socialna," pravi ena od mamic.

Eden izmed protestnikov pravi, da je "Kanglerjev odstop le kamenček v mozaiku dolgega boja, ki nas čaka. Tudi Islandci niso s skorumpirano elito opravilo v enem mesecu.!" Strinjajo se tudi drugi, ki pravijo, da "eden ni nobeden, gremo do konca," in "Janša, led se ti tanjša!"

Protesti Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ljubljanski protest se je mirno zaključil na Trgu republike, kjer so tudi prižgali sveče in jih položili ob varovalno ograjo.

Gron je vdaro

V Murski Soboti, kjer protestirajo pod geslom Gron je vdaro, so z ograjami zaščitili občinsko stavbo, policisti mirno spremljajo dogajanje. Po prvih ocenah se je pri spomeniku zmage zbralo 400 ljudi, ki mirno protestirajo. Nosijo napise "Sodišča, delate za lopove!".

Protestirajo tudi proti županu Anonu Štihcu, saj protestniki nosijo napise, na katerih zahtevajo njegov odstop: "Gotov je, Raščanov hlapec".

Stran Prekmurska vstaja se je na Facebooku pojavila 27. novembra, udeležbo na protestu je potrdilo okoli 1500 ljudi, blizu 1000 pa jih je označilo, da na shod mogoče pridejo. Komentarji uporabnikov na družbenih omrežjih pred protestom so se nanašali na dosedanje proteste v državi in izražali tudi protivladno razpoloženje.

Na shodu so tudi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki podpirajo državljane pri izražanju nezadovoljstva nad korupcijo, klientelizmom in poneverbami, obsojajo pa vsako nasilje.

Shod v Bohinjski Bistrici je prijavljen

V Bohinjski Bistrici se je zbralo približno 50 ljudi, ki poudarjajo, da ne protestirajo proti županu Francu Kramarju, saj tako dobrega župana še naj ne bi imeli. Želijo, da naj pravna država deluje za vse, ne le za elite.

Kot poroča Delo, so organizstorji shoda v Bohinjski Bistrici shod prijavili na policiji, saj želijo s tem pokazati kulturen odnos do protestov.

"Naš namen je podpreti vse ostale protestnike po Sloveniji. Protestiramo proti vladi, proti režimu in naša zahteva je, da celotna vlada odstopi," je povedala ena izmed organizatork protestnega shoda, ki je potekal mirno in organizirano.

Predstavili so konkretne zahteve, kot so socialna in pravična država, čim večje število javnih del in prenehanje dokapitalizacije bank. Poleg tega so izpostavili problematiko življenja v Triglavskem narodnem parku.

Ajdovščina: Nočemo druge republike...

Nekaj kasneje so se pod geslom Gotow jw u Wajdušni zbrali tudi protestniki v Ajdovščini. V snežnem metežu se jih je zbralo približno 200, vzklikajo pa gesla, ki so večinoma proti povišanju cen komunalnih storitev. Na transparentu piše: "Nočemo druge republike, zahtevamo pravno, pošteno, neskorumpirano državo, brez tajkunov, in kraj z vizijo srečnih ljudi!"

Protesti Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Protestniki za vladavino ljudstva

Pred protestnike v Ljubljani je stopil eden od pobudnikov shodov, Uroš Lubej, in predstavil okvirne zahteve. "Hočemo prenovo Slovenije, ki bo temeljila na morali, na socialni pravičnosti, na vladavini ljudstva in strogo nasprotujemo nadaljnji umetni delitvi naroda," je povedal.

V imenu nekaterih protestnikov, skupin protestnikov in nekaterih drugih državljanov je Lubej predstavil osem zahtev. Protestniki zahtevajo "odstop politične elite; desne in leve, v parlamentu in vladi, v koaliciji in opoziciji". "Zahtevamo, da odidejo vsi, ki so izstopili iz koalicije naroda," je dejal. Zahtevajo inštrument ljudske nezaupnice, saj da ima po ustavi oblast v tej državi ljudstvo. "Zahtevamo več neposredne demokracije," je poudaril.

Ker hočejo pravno državo, zahtevajo radikalno reformo sodstva ter hitro in učinkovito sojenje vsem, ki so do svojega premoženja prišli na sporen način, in zaplembo nedokazano pridobljenega premoženja. "Slovenija in njeno bogastvo ni last tajkunske in politične elite, ampak je last državljanov in državljank," je dejal. Zahtevajo tudi, da bankirji prevzamejo odgovornost za svoje početje, da ljudje ne bi več plačevali napak, ki so jih storili drugi, da bi napolnili lastne žepe.

Prav tako zahtevajo ustanovitev ustavne komisije, ki bo vključevala državljane in bo uveljavila potrebne spremembe ustave in ostale popravke slovenskega pravnega reda. Zahtevajo pa tudi več vpliva ljudi na to, kdo bo sedel v DZ.

Nekatere skupine protestnikov in nekateri protestniki se že organizirajo in bodo formirali odbor, ki bo svoje osnovne zahteve predstavil 21. decembra, ko je napovedana prva vseslovenska ljudska vstaja.

Protestom se pridružujejo tudi v Zagrebu

Po naših informacijah naj bi okoli 18. ure protesti v podporo slovenskim protestnikom potekali tudi v Zagrebu. Približno 10 oseb se je zbralo pred slovenskim veleposlaništvom in mirno izrazilo solidarnost in podporo zahtevam slovenskih protestnikov. Nosili so transparent z napisom: "Naprej Slovenci, Hrvaška je z vami!"

"Menimo, da slovenski narod vodi upravičen boj proti elitam," je dejal eden od protestnikov, ki so del pobude Okupirajmo Hrvaško. "Slovenci so pokazali, da se lahko protestira in doseže cilj," je dejal drugi, ki je spomnil, da so lanski hrvaški protesti minili brez vpliva na politično stanje v državi.

Komentarjev 18
  • feferon 13:26 08.december 2012.

    Bando skorumpirano nagnat,z janezom načelu. Ne pa zdaj spreminjat sistema, da bo ena stranka harala po Sloveniji.

  • Drago Ivanović 06:03 08.december 2012.

    Referendum za zakon OPSwww.gibanje-ops.comhttp://www.gibanje-ops.comssDrago Ivanović je delil/-a povezava.ssVšeč mi je · · 2 · Pred 2 urami/-a ·ssDrago Ivanović Jaz pa sem nasrečnejši človek na svetu, da sem imel možnost spoznati tega plemenitega enkratnega domoljuba in borca za ...prikaži več resnico spoznati tudi iz druge strani, kot so ga prikazali mediji. Hvala ti LADISLAV TROHA, DA SI MI ZAUPAL IN SI ME SPREJEL ZA PRIJASTELJA, ČEPRAV SI KDAJ PA KDAJ PODVOMIL VAME, DA SO TI ME PODTAKNILI, KER SEM NEKOČ BIL ČLAN SD SE PRAVI PAHORJEVE STRANKE, A TAKOJ, KO SEM SPOZNAL, DA SD NI SOCIALNA STRANKA TEMVEČ STRANKA KAPITALA IN PRIVILEGIJEV SEM IZSTOPIL IZ NJE, KO SEM GOSPODA PAHORJA V HOTELU LEV VPRAŠAL KAKO NAJ ŠTIRIČLANSKA DRUŽINA TAKRAT ŠE Z TOLARJI PREŽIVI Z 100.000 TOLARJEV PRI TEM DA STA DVA ŠOLO OBVEZNA OTROKA. NJEGOV ODGOVOR JE BIL TAK SKOMIGNIL JE Z RAMENI IN REKEL TEŽKO. ON PA JE KASNEJE IZJAVIL, DA TEŽKO PREŽIVI Z 3000 EVRI KATASTROFA. OPS JE TO, KAR SEM SANJAL IN SEM ŽIVEL V TEM DU

  • siesta 01:04 08.december 2012.

    Hvala da piše nek komentator.Kaj bi bilo šele,če bi nek komentator pisal, fa je Lubej polbrat Chhuk Norrisa? Sicer pa vtipkaj si v google " Studio D: Svetnik grozil uredniku Parka, da bo "dobil po pi*** "