Slovenija
8371 ogledov

Proti energetski revščini, gospodinjstvo lahko dobi do 18 tisočakov

radiator ogrevanje Profimedia
Eko sklad je objavil javni poziv za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za zmanjševanje energetske revščine.

Na voljo je skupno pet milijonov evrov, prijavijo pa se lahko vsa materialno ogrožena gospodinjstva, ki prebivajo v energetsko neučinkovitih stavbah ali v neustreznih bivanjskih razmerah. Gospodinjstvo bo lahko prejelo do 18.000 evrov.

Gospodinjstva lahko sredstva prejmejo za izvedbo enega ali več ukrepov, med katerimi so toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, toplotna izolacija zunanjih sten, toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom oziroma kletjo in zunanje stene ogrevanih prostorov proti terenu, vgradnja energijsko učinkovitih oken in oziroma ali zunanjih vhodnih vrat, vgradnja sistema za pripravo tople sanitarne vode, vgradnja lokalnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka ter zamenjava stare kurilne naprave z novo na lesno biomaso, je razvidno iz razpisa, objavljenega v današnjem uradnem listu.

Kdo so upravičenci?

Razpis je namenjen materialno ogroženim gospodinjstvom, ki prebivajo v nizko energijsko učinkovitih prostorih ali v neustreznih bivanjskih razmerah. Stanovanje ali stanovanjska stavba mora biti po oceni energetskega svetovalca primerna za izvedbo projekta, ta pa mora biti skladna s cilji in namenom javnega poziva.

Prostori veljajo za nizko energijsko učinkovite, če toplota, potrebna za ogrevanje, znaša več kot 150 kilovatnih ur na kvadratni meter letno. To vlagatelj dokazuje z energetsko izkaznico, izračunom energijskih lastnosti stavbe ali s pisno izjavo energetskega svetovalca.

Med pogoji za neustreznost bivanjskih razmer gospodinjstva so, da stavba nima toplotne izolacije oziroma ta ne služi več svojemu namenu, vgrajena zunanja okna z enojno zasteklitvijo, škatlasta, vezana okna in nekatera okna z dvojno zasteklitvijo ter puščanje strehe, katerega posledic ni mogoče odpraviti z običajnim popravilom. To vlagatelj dokazuje z izjavo in s fotografijami zunanjosti stavbe ali s pisno izjavo energetskega svetovalca.

Višina namenjenega denarja 

Višina spodbude za izvedbo ukrepa ali kombinacije ukrepov znaša do 100 odstotkov upravičenih stroškov investicije, vendar ne več kot 18.000 evrov z davkom na dodano vrednost. Za vgradnjo kotla na polena, sekance ali na kombinirano gorivo na lesno biomaso je mogoče pridobiti največ 12.000 evrov, za kotel na pelete največ 7500 evrov, za enosobno kurilno napravo na lesno biomaso z vodnim toplotnim prenosnikom, ki bo priklopljena na centralno ogrevanje, največ 5500 evrov, za vse ostale enosobne kurilne naprave na lesno biomaso pa največ 3000 evrov.

Vlogo na javni poziv je mogoče vložiti od danes do objave zaključka poziva v uradnem listu. Vložiti jo je mogoče osebno, po navadni pošti ali po elektronski pošti.

Poziv je del v četrtek sprejetega vladnega akcijskega načrta za zmanjševanje energetske revščine. Glavni cilj je delež energetsko revnih gospodinjstev do leta 2030 skoraj prepoloviti, poleg tega pa povečati učinkovitost rabe energije in rabo obnovljivih virov energije ter zmanjšati porabo energije.

Hiša Marles Gradnja hiše Pod streho Subvencije: ta pogoj je popolnoma nesmiseln in nepravičen obnova hiše Slovenija Pod streho Za te naložbe Eko sklad odobri največ denarja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • egi 23:09 01.december 2023.

    Nehajo naj krast/lupit drzavljane na vsakem koraku pa ne bo revscine …

  • rd2dmk2 21:25 01.december 2023.

    hm,berem subvencija v ogrevanje na lesno biomaso. hm.. a bodo potem subvencije tudi na dimnikarsko službo ? a se tile uradniki zavedajo kolk stane dimnikar po vseh predpisih ?. in kurjenje na lesno biomaso. a bo treba pri tej investicij ...prikaži več tudi vgradit vse prašne in ostale filtre in jih redno zamenjevat in čistit al bo dovolj da gre vse v zrak ? in zakaj se plin ukinja z 2030, pa otežuje do amena zamenjavo plinskih peči ?ma ni mi jasno, kdo ve ?

  • scream 20:12 01.december 2023.

    Spodbudno iz strani države. Kljub temu da imamo veliko nebuloz, se presenetljivo veliko stvari odvija v pravi smeri. Žal je pa slovenska družba že toliko v zatonu, da bodo ta sredstva spet koristili cigani, licemerneži, kvazi "kmetija slavnih" in ostali ...prikaži več influencerji in prodajalci megle, medtem ko tisti, ki dejansko delajo, vstajajo ob 05:00, oddelajo šiht za pofukano doplačilo minimalca s strani države, se jebejo v gužvi na obvoznci in plačujejo davke, pa od tega ne bojo nič imeli....