Slovenija
6280 ogledov

Provokativna kampanja, ki nagovarja mlade

TikTok Profimedia
"Če primerjam profila obeh strank, ki sta trenutno v vodstvu - SDS in SvoboDA - se vidi, da SDS-ov profil vodi nekdo starejši in so se ga lotili resneje ..."

"S kampanjami na TikToku stranke letos poskušajo nagovarjati svojo najmanj zvesto publiko - Generacijo Z, ki se je po večini "preselila" na to družbeno omrežje. Sama kot predstavnica generacije Z TikTok rada uporabljam zaradi avtentičnosti, ki jo kreatorji pokažejo v svojih objavah in formata - kratke video vsebine," pojasnjuje upravljalka družbenih omrežij pri Joongli Lučka Fabijan.

Dodaja, da igrajo TikTok vsebine na čustva gledalca in uporabnika, ki igrajo veliko vlogo pri končni izbiri kandidata: "Cilj in recept za viralen TikTok posnetek ni močna vsebina, pač pa inovativno, jedrnato sporočilo, ki pri gledalcu vzpodbudi določena čustva."

Glede na to, da je zanimanje za platfromo letos poraslo tudi pri oglaševalcih, me ta poteza strank ne preseneča, vendar iskreno mislim, da so določene kampanje nepremišljene - mogoče so ozavestili mlajši del populacije, vendar so z določenimi posnetki izgubili kredibilnost pri drugem, starejšem delu populacije. 

Lučka Fabijan, upravljalka družbenih omrežij pri Joongli 

volitve Slovenija DZ None Predčasne volitve: Tudi drugi dan rekordna udeležba Marta Kos Gibanje Svoboda Slovenija Golob bolan, nova podpredsednica pa sporoča to
@blodnjesds Janez❤️ #janezjanša #sds #kopriva #alenkajeraj #gremovolit #fy #fypシ #slovenskitiktokerji🇸🇮 #potrebnisprememb #24april #2022 #volim #slovenskitiktok #gremonavolitve #vlada ♬ Gonna Fly Now - From "Rocky" - M.S. Art

TikTok in sovražni govor

Kot pojasnjujejo strokovnjaki pri Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje - Safe.si, je TikTok družabno omrežje, ki deluje preko mobilne aplikacije, ki jo naložimo na tablico ali mobilni telefon. "Omogoča gledanje glasbenih posnetkov, snemanje kratkih posnetkov do 60 sekund, njihovo urejanje in dodajanje posebnih učinkov. Tako kot pri večini drugih aplikacij in družabnih omrežij lahko uporabniki sledijo drugim ter všečkajo in komentirajo videoposnetke," opisujejo.

TikTok uporabljajo v več kot 150-ih državah, ima več kot milijardo uporabnikov in je trenutno ena najhitreje rastočih platform družbenih omrežij. Uporabniki so stari vse od 13 do 60 let. Je pa res, da so največja demografska skupina uporabnikov TikToka najstniki in mladi stari od 16 do 25 let.

Kot opisujejo pri Safe.si, uporabniki aplikacije TikTok lahko pripravijo do 15 sekund dolge posnetke, ki jih posnamejo z mobilnim telefon ali tablico. Posnetke je mogoče posneti v enem kadru, ali pa sestaviti skupaj več kadrov, ki trajajo do 60 sekund. Mogoče jih je urejati in jim dodajati različne učinke: pospešitev, upočasnitev, predvajanje v obratni smeri in drugo. Preko videa lahko uporabniki dodajo glasbo in druge zvočne učinke. "Pod videoposnetki se lahko pojavijo žaljivi komentarji, prav tako pa lahko vsakdo napiše in objavi karkoli," opozarjajo pri Safe.si. 

Aplikaciji daje prednost tudi to, da si ob prenosu lahko ogledamo videoposnetke, ne da bi ustvarili račun. Če pa si ustvarimo svoj profil, lahko sledimo drugim in ustvarjamo svoje posnetke. 

"TikTok je platforma z zelo slabo reguliranim in nadzorovanim sistemom sovražnega govora," opozarja Lučka Fabijan. Pojasnjuje, da profili tu niso tako personalizirani kot na Instagramu, kjer večina uporabnikov uporablja svoje pravo ime in priimek. Uporabniki zato po njenih besedah brez slabe vesti puščajo sovražne komentarje, ki se ne morajo primerjati s komentarji na drugih socialnih omrežjih.

TikTokov algoritem "poriva" naprej videe, ki imajo večje število komentarjev, zato se ponavadi pod videi strank, ki dosežejo največje oglede, odpre sovražna debata anonimnežev, ki je podobna tisti v vaški gostilni na petkov večer. Regulatorji in upravljalci profilov teh komentarjev pametno ne brišejo, saj vsak komentar pomeni večjo možnost, da njihova propaganda postane viralna. 

Lučka Fabijan, upravljalka družbenih omrežij pri Joongli 

Lučka Fabijan še pojasnjuje, da je največ komentarjev pri strankah pod TikToki stranke SDS: "zanimivo je, da pod tiktoki ni "nevtralnih" komentarjev." 

Če primerja profila obeh strank, ki sta sodeč po javnomnenjskih raziskavah trenutno v vodstvu (SDS in SvoboDA) opaža, "da SDS-ov profil vodi nekdo starejši in so se ga lotili resneje. Objavljajo soočanja, urejene posnetke s podatki kandidata ..."

"Gibanje Svoboda pa se je objavljanja lotilo na zelo GenZ način - uporabljajo veliko trendov, šalijo se na svoj račun, komunicirajo s publiko v komentarjih. Zato je pod njihovi TikToki videti tudi veliko pozitivnih komentarjev mlajše populacije," opisuje.  

Kako bo TikTok vplival na volitve?

Lučka Faijan ocenjuje, da bodo letošnje TikTok kampanje pozitivno vplivale na udeležbo mladih na volitvah, "ki bo definitivno višja kot prejšnja leta." Sama meni, da bo letos za udeležbo mladih na volitvah najbolj zaslužna provokativna kampanja #Potrebninovevlade in ne TikTok kampanje samih strank. "#PotrebniNoveVlade je bilo sicer gibanje neznanega naročnika in ga uradno ne pripisujejo nobeni izmed strank, gibanje je generiralo več milijonov ogledov," dodaja. 

@potrebninovevlade @balantova potreeeebniii smoooo! 💦💦💦 #potrebninovevlade #slovenija ♬ original sound - Potrebni Nove Vlade

Najmočnejšo prezenco na TikToku ima po njenih opažanjih stranka SDS, z nekaj več kot 1.639 sledilci na njihovem uradnem profilu, in več desetimi "neuradnimi" podpornimi profili in profili aktualnega predsednika vlade Janeza Janše. "Zanimivo je, da ima več sledilcev profil z usernameom SDSblodnje, ki širi nasprotno propagando kot uradni SDS profil in zdi se, da ga ne vodi nobena nasprotna stranka," pravi.

@golobdaddy nič ni bolj hot ko tip, ki kontrira Janši 🥵🤤 #fyp #fypslovenija #fypslovenia #tiktokslovenia #tiktokslovenija #tiktokslo #volitve #volitve2022 #janezjansa #robertgolob #potrebninovevlade ♬ original sound - golobdaddy

"Na TikToku se poleg zgoraj omenjenega SDS-a pojavljajo tudi NSi, kjer objavljajo utrinke iz terena in delijo svoje vrednodee, kot sta nedeljska maša in vera. Levo sredinske stranke so na TikToku aktivne, vendar ne tako kot desne, presenetljivo pa je, da na TikToku ni bolj aktivna Levica," je sklenila.  

@nova_slovenija Ljubezen po domače: Podgurje edišn. 💚 #tiktokslovenija #slovenskitiktok #slovenija #slovenia #avtobusnsi #podgurje #bitpodgurcjeluksuz #dolenjska #krka #golf #video #osvajanje @Robert361977 ♬ Funny Song - Cavendish Music

Komentarjev 3
  • PaPajapopi 13:48 22.april 2022.

    https://youtu.be/qGAoRmch6YQ

  • rd2dmk2 10:10 22.april 2022.

    saj se bo najdu nekoč guru ( podoben tistemu, ki je odpeljal v južno ameriko pol severne amerike in jih tam oskubil in ...poslal na drugi svet ) in bo popeljal ovce v striženje.. potem pa da vidimo vse tele ...prikaži veče FB, tik-toke in podobno šaro, ki so dons tako popularni. in predvsem da vidimo njihove delničerje, ki delajo na tej popularnosti zato , da imajo polne žepe. in vse skupnosti ( kar država tudi je ), to mirno opazujejo brez kakšne sankcije , koristne za svoje državljane

  • jakec1575 09:12 22.april 2022.

    jezus kristus, sem rekel levicar. v kaksno kretenizacijo gre svetovna druzba. Ko napredek ni napredek. Tik tok je posledica totalno zmanjsane sposobnosti fokusa, kar pa je posledica uporabe socialnih omrezij in newsfeedov. Problem je, da so ti ljudje tudi nesposobni ...prikaži več za resno delo, saj slednje zahteva globoko koncentracijo vec ur. Drogica na drogico na drogico.