Slovenija
28514 ogledov

Prva triada nazaj v šolo 30. novembra?

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
NIJZ naj bi vladi predlagal, da se učenci prve triade v šolo vrnejo 30. novembra.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravljajo predlog za odprtje osnovnih šol do vključno tretjega ali petega razreda. Vlada naj bi predlog obravnavala prihodnji teden. Osnovne šole na bi delno in pod določenimi pogoji odprli 30. novembra.

V vrtce in šole spet maske

Niti vlada niti strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje tega predloga še nista obravnavali, je popoldne pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.
Je pa Kacin povedal, da bo NIJZ za odprtje šol in vrtcev zahteval drugačne pogoje, kot so veljali pred zaprtjem. "Veste, da je bila dolga polemika ali je primerno z masko naslavljati predšolske otroke ali pa prvo in drugo triado. Pedagoška stroka je trdila, da je to potrebno početi brez mask, posledično pa se je okužilo zelo število veliko vzgojiteljic in vzgojiteljev in učiteljic in učiteljev. NIJZ pripravlja drugačne pogoje, ki bi jih uveljavili takrat, ko bo v šoli začela z delom prva triada," je sporočil Kacin.

"Otroci so prilagodljivi, moj vnuk in vnukinja nimata nobenih težav komunicirati z menoj, kadar nosim masko," pravi vladni govorec Jelko Kacin.

Septembra uvedli maske, oktobra jih ukinili

Kot je znano, je vlada je v prvi polovici septembra sprejela odločitev o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu in prvi triadi OŠ. "Takšno odločitev je sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah takšne odločitve. Zdravje ni zgolj negativen test na Covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin," je bila takrat ogorčena opozarja Taja Steblovnik, predsednica Zasebnih vrtcev Slovenije. Proti maskam v prvi triadi so se izrekali tudi ravnatelji.
Vlada je nato v začetku oktobra sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah. Te niso bile več potrebne za vzgojitelje v vrtcih in učitelje do vključno 3. razreda. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.