Slovenija
11834 ogledov

Ravnatelji v šolah in vrtcih ogorčeni: Tako ne moremo delati!

Maska v vrtcu Profimedia
"Otroci morajo videti mimiko vzgojiteljice", opozarjajo v vrtcih.

"Vlada je sprejela odločitev o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu. Takšno odločitev je sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah takšne odločitve. Zdravje ni zgolj negativen test na Covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin," opozarja Taja Steblovnik, predsednica Zasebnih vrtcev Slovenijo. "Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli."

Jelko Kacin Kup novih ukrepov Slovenija Povsem nova pravila glede mask

Poudarja, da so najmlajši otroci pravkar vstopili v vrtce, pravkar spoznavajo nove osebe v svojem življenju. "Sedaj bomo te osebe skrili za masko, ob pestovanju jih bodo otroci poskusili sneti, tako kot poskušajo sneti naša očala, uhane in podobno," pravi Steblovnikova v imenu ZZVS. "S seganjem po maski bodo bolj ogroženi, kot če vzgojiteljica nima maske!"

"To je absurd. Prilagodili smo se vsem zahtevam in priporočilom NIJZ. V vrtcu so samo zdravi otroci in zdravi vzgojitelji. Če pride do okužbe zapremo oddelek za deset dni (prej 14) in življenje gre dalje."

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije

Maska v vrtcu | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da težava okužb niso naši najmlajši, prav tako ne vrtci kot ustanove. "Tega časa, ki jim ga bomo z neumnimi odločitvami vzeli, ne bomo nikoli nadomestili," opozarja Steblovnikova. "Gre za razvojno obdobje ko ne smemo zamuditi niti trenutka! Verjemite nam, strokovnjakom predšolskega področja, vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitiv za našo najmlajšo populacijo."

"Ne zaostrujte ukrepov na račun otrok"

Vlado prosijo, da ukrepov ne zaostruje na račun otrok, predšolskih kot tudi osnovnošolskih. "Le ti so naša prihodnost in nanje prenašamo ogromno breme, ki se bo odražalo še leta kasneje," še opozarja Steblovnikova. "Pustimo otrokom živeti."

Gledališka skupina društva Auris MEDNARODNI DAN GLUHIH Kranj Stiske zaradi obraznih mask

Tudi ravnatelji v osnovnih šolah so proti dodatnim ukrepom, ki po novem zahtevajo uporabo mask v razredih za zadnjo triado osnovnih šol ter vse srednje šole ter višje in visokošolsko izobraževanje. Maske morajo nostiti tudi vsi profesorji, učitelji in vzgojitelji v vrtcih. 

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev, je za časnik Večer povedal: "Tega ukrepa ne podpiram. Maske vsekakor vplivajo na počutje vseh, ki spremljajo in izvajajo pouk. Kvaliteta pouka sicer ne bo trpela, se bomo trudili, da bo še naprej dobra, a to nam ni v pomoč."

mateja logar Magazin Infektologinja Logarjeva preko majice komunicira z javnostjo?

Romana Epih, predsednica Združenja ravnateljev vrtcev, pa je za Večer dejala: "To se nam zdi popolnoma nesprejemljivo. Otroci morajo videti mimiko vzgojiteljice. Tako ne bomo mogli delati." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:38 18.september 2020.

    Boljše bi bilo, da država za obdobje naslednjih 6 mesecev mladim mamicam omogoči, da ostanejo doma in otroci sploh ne hodijo v vrtec, ker je pri teh malčkih higieno itak nemogoče vzdrževat. Maske so tu brezveze.

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 11:34 18.september 2020.

    Kakšno bolezen? Poznam cca20 ljudi ki so bili pozitivni na covid in je bilo vse čisto drugače kot nam opisujejo.

  • Avatar ovca
    ovca 11:28 18.september 2020.

    tumparus nick še malo skrajšaj, npr. tup ...