Slovenija
64467 ogledov

Povsem nova pravila glede mask

Jelko Kacin Nebojša Tejić/STA
Vlada je na seji sprejela celo vrsto novih priporočil in ukrepov.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci predstavil zadnje stanje v Sloveniji glede okužb z novim koronavirusom in ob tem opisal sklepe in usmeritve, ki jih je danes sprejela vlada.

"Vlada se zaveda, da je za zaustavitev in upočosnitev koronavirusa in preprečitve preobremenjenosti zdravstvenega sistema nujno zmanjševati število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče, a brez hujših posledic za življenje in delo," je pojasnil. Dodaja, da bi bile številke na novo okuženih bistveno nižje, če bi vsi dosledno upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vlada je tako po njegovih besedah sprejela priporočilo o delu od doma, kjer je to mogoče: "In da se, če je to mogoče, uporabi nek sistem rotiranja, kolobarjenja, da se zaposleni izmenjujejo na delovnem mestu in na domu."

"Hkrati vlada meni, da je potrebno pri vseh javnih prireditvah upoštevati vse negativne izkušnje, zato pričakuje, da se bodo vse prireditve organizirale brez pogostitev in zakusk," pravi Kacin. Opozoril je namreč, da se po dobro organizirani prireditvi včasih na neformalnem delu pozabi spoštovanje ukrepov. 

Vlada predlaga, da sami omejimo vse nenujne stike in zmanšjamo število obiskov v trgovinah in ostalih javnih prostorih.

Jelko Kacin

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija 104 nove okužbe, a tole nas mora res skrbeti

Meritve temperature ob vhodu

Vlada je po njegovih navedbah sklenila tudi, da bo potrebno ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev: "Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško."

Pristojno ministrstvo bo v ta namen v najkrajšem možnem času pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni, tudi brez predhodnega obiska pri zdravniku.

Vlada pa po besedah vladnega govorca za covid-19 pripravlja tudi več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb za primer, ko bi se njihovo število še naprej povečevalo. "Pripravljeni bodo ukrepi, ki bodo vezani na mestni in medkrajevni javni promet, trgovine, lekarne, pošte, banke in zdravstvene ustanove s ciljem zaščite najbolj ranljivega dela populacije." Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja uveljavitev določbe, ki bo v določenem časovnem terminu omogočila prednostne prevoze ogroženih skupin. V časovni niši bi ti imeli prednost v prevozu. To bo stopilo v veljavo, ko bo NIJZ odločil, da ureditev transporta, kot je sedaj, ni več varna. 

Maske | Avtor: Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask Anže Petkovšek

Po njegovih navedbah so v pripravi tudi ukrepi, ki so vezani na dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjševanja števila oseb. Vlada se nagiba k temu, da bi število znižala z 10 na 6, podobno kot so se odločili v nekaterih drugih državah.

Že ta konec tedna bodo začele veljati spremembe vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Nošnja mask bo tako obvezna med poukom tudi za učence od sedmega razreda dalje, za dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcu ter učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Od tega konca tedna bo nošenje mask tudi v odprtih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, stara mestna jedra in tako dalje.

Jelko Kacin

Hojca voziček star starostnik upokojenec upokojenci starostniki Slovenija V domovih za starejše omogočili delo študentom in upokojencem

Prihodnji teden bo po njegovih navedbah v veljavo stopila odločitev o spremenjenem obratovanju v času lokalov. Čas obratovanja se bo omejil, predvidoma na obdobje med šesto in 22.00 uro.

Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete in sicer za najmanj 50 postelj za covid-19 bolnike na eni sami lokaciji: "Veste, da se zaganjajo priprave za selitev na lokacijo v bonišnico Petra Držaja."

Vlada prav tako pripravlja tudi spremembe vezane na vstop v državo za primer nadaljnega zaostrovanja razmer v sosednjih državah. Vnaprej pripravlja tudi ukrepe, ki bi se izvajali ob morebitnem uspešnem izvajanju dogovorov držav članic Evrpske unije, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU. Predlog na ravni EU je, da se karantena nadomesti s testiranjem. Glede na to, kakšna bo odločitev na ravni EU, bi se lahko o podobni ureditvi lahko razmišljalo tudi v primeru delavcev iz tretjih držav. 

"V to smer gredo priprave ukrepov. Nekateri pa bodo, potem ko bodo sprejeti na dopisni seji, uveljavljeni že ta vikend," je sklenil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • jurij2 10:11 18.september 2020.

    Uzgi po revezih .kdor ima je itak se na morju in uživa .to izkorišča cca 300000 tisoč ljudi.kaj so oni bolj odporni na korono od nas ,kateri nimamo vikenda v tujini.

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 09:01 18.september 2020.

    Oni naj kar zahtevajo od mene ne dobijo nič, ne denarja in ne upoštevanja ker to je totalna neumnost.

  • Avatar Leon
    Leon 07:25 18.september 2020.

    Bistvo vseh ukrepov je nakupovanje opreme in omejevanje pravic ljudstva . To je diktatura po vzoru Orbana, Erdogana,Janušenka .......STOP DIKTATURI SVOBODA NARODU .