Slovenija
12198 ogledov

Prve poteze SDS: Trojici nezvestih nakazali, naj se presedejo

Ustanovna seja dz državni zbor parlament Danijel Krivec Eva Irgl Anže Logar Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Iz poslanske skupine jih ne morejo izključiti, so pa že izvedli nekatere poteze.

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke je poslance SDS pred kratkim pozval, da podpišejo izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca aktualnega sklica Državnega zbora tako v Državnem zboru kot izven njega delovali kot člani in članice SDS in člani in članice poslanske skupine SDS. Med podpisniki ni bilo Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Omenjeni poslanci so sicer pozneje sporočili, da ne bodo izstopili iz stranke in poslanske skupine do konca mandata.

Po pisanju Dela, so v stranki SDS že izvedli poteze, s katerimi so omenjenim trem poslancem nakazali, da jih ne vidijo več v svojih vrstah. V petek vloženemu predlogu za spremembe poslovnika državnega zbora, namreč trojica poslancev ni več navedena med predlagatelji, njihova imena so s seznama vidno izbrisana. Tako naj bi po informacijah časopisa v poslanski skupini ravnali tudi pri preostalih prihodnjih predlogih.

Anže Logar Slovenija Logar o kratkem stiku, ki je nastal med njim in Janšo

Iz poslanske skupine sicer ne morejo izključiti, vendar so jim že namignili, naj se presedejo, v kar pa jih po poslovniku državnega zbora ne morejo prisiliti, saj ima poslanec od začetka mandata v veliki dvorani stalni sedež, še piše Delo. 

Če trojica omenjenih ne bo ustanovila poslanske skupine nepovezanih, ampak bo ostala v poslanski skupini, je prvak SDS Janez Janša že nakazal, da bi jim lahko odvzeli članstvo in pozicije, ki jih zasedajo v parlamentarnih delovnih telesih. "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili," je dejal Janez Janša po tem, ko so omenjeni trije poslanci SDS zavrnili podpis tako imenovane izjave zvestobe. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 81
  • atamama 18:16 21.februar 2024.

    Nekaj mi ni jasno. Kaj poslanci niso neodvisni? In hudiča, če so neodvisni je s podpisovanjem izjav nekaj hudo narobe. Če poenostavim, ko bo JJ imel slab dan ali napad ''vodenja'' in bo ukazal skakanje čez okno, bodo podpisniki sledili ...prikaži veči volji vodje stranke? Kje je tu ustavno sodišče? Ali ni to eden od dodatnih argumentov, da se jim zniža plače, če ne reagirajo ob tako očitnem kršenju ustave? Hudo, fej in fuj, take smo volili, mi voli?

  • igorgeus 18:06 21.februar 2024.

    hahaha kaksna predstava za javnost. bodoci volilci logarja pa nasedajo.

  • bobubob 13:20 21.februar 2024.

    Samo upam, da se redno protikovidno cepijo z vsemi poživitvami. Vsi v tem parlamentu. Seveda najprej poslanci SDS. Prvi pa njihov vodja. Včasih so se vojskovodje borili v prvih vrstah, bolj pa se 'kultiviramo', bolj se poveljniki skrivajo. Se je ...prikaži veče tudi kdo od naših skril za videz precepljenosti? Zgolj retorično, odgovor poznam.