Slovenija
1571 ogledov

Prvi podatki: Za evropske volitve letos večje zanimanje

Državna volilna komisija je napovedala, da bo prve neuradne izide objavila okoli Žurnal24 main
O rezultatu letošnjih evropskih volitev bo odločala volilna udeležba

Glede na prve rezulate državne volilne komisije vlada za Evropske volitve večje zanimanje kot prejšnja leta. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je včeraj, na prvi dan predčasnega glasovanja za volitve v Evropski parlament, na volišča prišlo 8.052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev. Pred petimi leti je prvi dan predčasnega glasovanja na volišča prišlo 4.855 volivk in volivcev oziroma 0,29 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Predčasno glasovanje je možno še do četrtka, zanj pa se ni potrebno nikjer prijaviti. Glasujete lahko na sedežu svoje okrajne volilne komisije, kjer imate prijavljeno stalno bivališče. S sabo morate imeti le osebni dokument. Več preberite tukaj: 

Računalnik Slovenija Tako je možno glasovati predčasno ali zunaj kraja bivališča

Volilna udeležba na evropskih volitvah je v Sloveniji med slabšimi v Evropski uniji. Že na prvih volitvah 2004 je na volišča prišlo 28,35 volilcev, podoben je bil rezultat na drugih volitvah leta 2009, leta 2004 pa je odziv volilcev padel že na 24,55 odstotka, kar je eden najslabših rezultatov med državami EU. Najbolj problematičen je odziv med za EU ključno populacijo, mladimi. Pred petimi leti se volitev ni udeležilo kar 85 odstotkov mladih.

V Evropski parlament tudi Zmago Jelinčič?

Glede na zadnje ankete pred nedeljskimi evropskimi volitvami na katerih bomo izbirali osem evropskih poslancev, kažejo, da bodo najverjetneje po dva mandata dobili v LMŠ, SD ter skupna lista SDS in SLS, ki ji nekatere ankete kažejo tudi tri poslance. Možnost za izvolitev imajo še v NSi in DeSUSu ter tudi v Levici, možnosti za vstop v Evropski parlament pa se nakazujejo tudi nosilcu liste SNS Zmagu Jelinčiču. 

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, SMC Slovenija Strategije in računice za lovljenje glasov

Nizka volilna udeležba do okoli 40 odstotkov, glede na doslej znane podatke, v Sloveniji prinese prednost desni sredini, ki ima tudi najbolj zveste in disciplinirane volilce. Udeležba nad 40 odstotki pa bi zagotovila razdelitev večine sedežev med vladajočo koalicijo.
Zaradi tradicionalno nizke volilne udeležbe na evropskih volitvah tako v Sloveniji kot EU pa vlada bojazen pred vzponom populistov, evroskeptikov in skrajne desnice.

rojstvo Slovenija Tokrat grem volit: Video ob katerem ne boste ostali ravnodušni

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.