Slovenija
14298 ogledov

Prvič v samostojni Sloveniji: Ovadbe zaradi neodgovornega vodenja v hribe

Reševanje, plaz
1/9
Gorska reševalna zveza Slovenije
Prvič v samostojni Sloveniji se je zgodilo, da je policija zaradi neodgovornega vodenja v hribe spisala kazensko ovadbo, in to zoper eno fizično ter eno pravno osebo.

Ne letošnjo velikonočno nedeljo je sedem pohodnikov vstopilo v Župančičevo grapo na Mali Mojstrovki. Vreme za vzpon ni bilo primerno in kmalu se je utrgal plaz. Pet planincev je odnesel po grapi navzdol, izognila sta se mu le vodja ture in še en udeleženec. Samo čudežu se gre zahvalit, da ni nihče umrl, bili pa so trije huje poškodovani.

Tem je v zahtevni intervenciji pomagalo kar 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev GRS. Ker zaradi megle in sneženja helikopterji sprva niso mogli poleteti, so ranjence spustili po vrvi in jih nato prenesli 300 višinskih metrov nižje.

Toda ne le izpeljava ture ob slabih vremenskih razmerah, še bolj šokantna so bila druga dejstva. Vzpon je za 70 evrov organiziralo Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, ki sploh ni imelo ustrezne licence za vodenje po zahtevnem terenu. Kot narekuje zakonodaja, bi morali planince voditi poklicni gorski vodniki Združenja gorskih vodnikov Slovenije z mednarodno licenco IFMGA. A teh ni bilo.

Plaz Mala Mojstrovka | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

Kriminalisti novogoriške policijske uprave so se lotili temeljite preiskave, v kateri so, med drugim, zbrali obvestila strokovnih služb in opravili razgovore s poškodovanci, Pred dnevi so jo končali.

Na podlagi vseh ugotovitev v predkazenskem postopku bo policija zoper eno fizično osebo, gre za vodjo ture, na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti. Policisti so še sporočili, da bodo kazensko ovadbo vložili tudi zoper pravno osebo, gre za društvo Jeti, ki je odpravo organiziralo. 

Po nesreči se je oglasila tudi Planinska zveza Slovenije. "Nevarnosti so v gorah prisotne ves čas in v Planinski zvezi Slovenije smo še posebej v zimskem času s pomočjo številnih preventivnih vsebin poudarjali, da zimska sezona skriva drugačne pasti od poletnih, da zimske razmere zahtevajo usposobljene in izkušene posameznike, ter če se v gore podajajo manj izkušeni planinci, nujno potrebujejo vodstvo usposobljenih in licenciranih vodnikov. Zadnja nesreča na Mali Mojstrovki je namreč izpostavila ravno to, da je treba v gore hoditi z veliko mero odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom usposobljenih vodnikov z ustreznimi kompetencami,“ so zapisali.

reševanje, helikopter SV, Mala Mojstovka, alpinist | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Reševanje alpinista z Male Mojstovke 4. marca 2023. Gorska reševalna zveza Slovenije
In še: "Žal so nevarne situacije prisotne v gorah ves čas, kar se je znova pokazalo ob tej hudi nesreči. Nevarnosti tudi usposobljeni vodniki ne morejo povsem izključiti, lahko pa jo omejijo. Planinska zveza Slovenije zadnja leta opozarja na problematiko vodenja planinskih tur brez ustrezne usposobljenosti vodnikov, ki v gorskem svetu vodijo brez primernih znanj in izkušenj.“

Po njihovih besedah kot nacionalna panožna športna zveza za panogo planinstvo – alpinizem usposabljajo strokovne delavce v športu, med katerimi so tudi vodniki PZS in alpinistični inštruktorji, na podlagi Zakona o športu. Usposabljanje je razdeljeno na različne stopnje in kompetence, vodniki po opravljenem usposabljanju za posamezno stopnjo zahtevnosti vsaka štiri leta obnovijo licenco z udeležbo na izpopolnjevanjih, vsako leto pa oddajo poročilo za registracijo, na osnovi katerega so zavarovani tudi za odgovornost v okviru nepridobitne dejavnosti vodenja.

Reševanje, plaz | Avtor: Gorska reševalna zveza Slovenije Gorska reševalna zveza Slovenije

Za komercialno vodenje morajo vodniki imeti za odgovornost urejeno svoje zavarovanje v okviru svojega pravnega statusa. Komercialno lahko vodijo gorski vodniki na podlagi Zakona o gorskih vodnikih ali vodniki PZS oz. strokovni delavci v športu na podlagi Zakona o športu. Gorski vodniki lahko vodijo vse težavnosti tur, strokovni delavci v športu pa v skladu s svojo stopnjo usposobljenosti in kompetencami ter omejitvami, ki jih določa Zakon o gorskih vodnikih.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Kmodri 22:06 27.september 2023.

    Končno!

  • rd2dmk2 19:52 27.september 2023.

    zaračunal so jim 70 eurov ? kaj pa so zaračunali ? prevoz in malico , mogoče ? kj epa piše da so računali vodnike ? so šli frendi mal na izlet. mal se hecam, ampak vsak dan je precej podobnih ...prikaži večh situacij na tisoče. recimo . peljete skupino turistov na šmarno goro. japonskih, v japonkah. po gozdni stezici. a je kaj drugač ? po drugi strani pa, kaj pa tista dve mrtva nizozemca, ki sta sama šla in ju je scvrlo p.s. kaj če ne bi hotela ugogat vodiča ? in trmarila sama naprej kaj lahko vodič stori ?

  • sandi76 19:34 27.september 2023.

    Pravilno. Sedaj pa so potrebne še ovadbe in globe proti vsem tistim "planincem" , ki hodijo v hribe z nepravilno opremo in kondicijsko nepripravljeni !