Slovenija
65 ogledov

Prvo minuto za tisoč štipendij oddanih skoraj štiri tisoč vlog

Vrsta bralka
V prvi minuti potem, ko so začeli sprejemati vloge, je bilo na sklad oddanih 3897 vlog za tisoč štipendij. Večina tistih, ki so v vrsti čakali na skladu, bo izvisela.

Od ponedeljka na Skladu za razvoj kadrov in štipendiranje odpirajo prispelo priporočeno pošto in razvrščajo vloge za štipendije za deficitarne poklice. Do včeraj popoldne so prejeli 7677 vlog, država je za letos za poklice, kot so zidar, slaščičar, mizar, orodjar, razpisala le tisoč štipendij.

"Kdor prvi pride, prvi melje"

Spomnimo, prvi razpis je zaradi sesutja spletne strani neslavno propadel, drugega je sklad objavil v začetku septembra, od petka 11.septembra pa je bilo mogoče oddati vlogo. Največ jih je prispelo po pošti, na skladu pa je vlogo za razliko od prvega razpisa oddalo "samo" 140 prosilcev, večina jih štipendije ne bo dobila, saj je vsi niso uspeli oddati prvo minuto.

Kdo bo zadel na loteriji

S sklada so nam sporočili, da je bilo v petek ob 9.00 uri oddanih 3897 vlog za štipendije za deficitarne poklice:"Pri tem je potrebno poudariti, da  so v tem številu zajete vse vloge: popolne, nepopolne in vloge istih vlagateljev (nekateri vlagatelji so namreč oddali več vlog za istega vlagatelja)," je sporočila predstavnica sklada za odnose z javnostmi, Neva Pipan.

Preberite še:

Štipendije za deficitarne poklice: Se bo zgodba ponovila?

Švajsar | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
Ker je že skoraj štiri tisoč vlog prišlo na isti dan, na isto uro in isto minuto, se bodo uporabila razmejitvena merila za vse popolne vloge:"Pri čemer se bo vsako naslednje razmejitveno merilo upoštevalo le, če vlog ne mogoče razvrstiti po predhodnem razmejitvenem merilu," je na vprašanje, kako se bodo po tem razdeljevale štipendije, odgovorila Pipanova.

Kdo bo torej dobil štipendijo?

Ker je na sklad ob isti uri prispelo več vlog, kar pomeni, da število presega razpoložljiva sredstva razpisa (milijon evrov), bodo štipendije najprej dobili tisti dijaki, ki so vpisani v nižji letnik izobraževalnega programa.

Če bo še po tem preveč vlog, kot je na voljo štipendij (tisoč štipendij), bodo v prednosti kandidati z višjim povprečjem v predhodnem šolskem letu, oziroma višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole, so sporočili s sklada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.