Slovenija
1625 ogledov

Psihologinja: Plaši nas, zato je takšno ravnanje pomembno

Andreja Poljanec
Psihoterapevtka tudi z nasveti staršem, kako naj ravnajo v dani situaciji.

Psihologinja in psihoterapevtka, docentka Andreja Poljanec, ki na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani vodi študij psihologije, se je na današnji tiskovni konferenci vlade odzvala na trenutno situacijo, ki jo je komentirala, da sedanjost ni nekaj, kar bi si želeli in za kar bi bili hvaležni, je nekaj, kar nas vse plaši, mnoge tudi jezi. 

"Vendar pa je zanimivo, kar znanost vedno znova dokazuje, da smo kljub vsemu, kar se nam dogaja, ljudje sposobni poiskati stvari, za katere smo lahko hvaležni." Izpostavila je, da se lahko v dani sitauciji kaj novega naučimo in s tem treniramo naše možgane za občutek sreče, kar ustvarja pozitivno vzdušje v nas samih. 

Izpostavila je, da je preprosta odločitev vsakega posameznika za odločitev za pozitivne majhne spremembe pri sebi, v odnosih, na delovnem mestu. "Velikih sprememb na hitro namreč ne moremo narediti, jih nismo sposobni, in ko nam zaradi preivsokih ciljev ne uspe, se počitimo krive, da nam ni uspelo. Veliko bolj modro je, da se odločimo za konkretno majhno spremembo." 

Navedla je primer, da se lahko zadržimo pri pretiranem izražanju jeze, godrnjanju, kar nam prihrani veliko energije in ustvarja pozitivno vzdušje. Energijo raje porabimo za pozitivne stvari.

V primeru izgube službe

Poljančeva se zaveda, da smo ljudje v danih situacijah v različno intenzivnih stiskah, na vprašanja, povezana s stiskami ob izgubah služb in posledično negotovstjo, je odgovorila, da strokovnjaki v takšnih okoliščinah, ki se zdijo, da presegajo posameznika, svetujejo stike in pogovore z odraslimi osebami, ki jim zaupamo in se ob njih počutimo varne. 

V kolikor takšnih oseb nimamo ob sebi, svetuje pogovor s strokovnjakom. Pogovor, poudarja, naše telo, naše možgane umiri. "To seveda ne bo prineslo službe, a v umirjenem vzdušju je več možnosti, da bomo službo obdržali ali našli novo." 

Nasveti staršem otrok, ki so doma

Staršem, ki so doma s šolajočimi se otroki, svetuje, da si porazdelijo delo, da izdelajo konkretne urnike, kdaj bo kdo lahko v miru delal za službo in kdaj bo kdo z otroki. "Če delamo sproti za naprej, se nam ne dogajajo sprotna razočaranja, ki nas še bolj jezijo." 

Terapevtka svetuje, da dano situacijo sprejmemo, saj nam jo bo tako lažje prenašati. "Vsi smo šli čez prvi šok spomladi, procesi so od šoka, do jeze. Najbolj zrelo je, da okoliščine sprejmemo in na nek način živimo iz dneva v dan ter si za vsak dan postavljamo drobne cilje." 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Slovenj Gradec: Zdravili so tudi dvomesečnega dojenčka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.