Slovenija
532 ogledov

Računsko sodišče prikimalo le trem strankam

Državni zbor parlament Profimedia
Večina jih je poslovala nepravilno.

Ugotovljene nepravilnosti že odpravljene

Časnik Delo poroča, da je računsko sodišče za poslovanje med volitvami v letu 2018 pozitivno mnenje izdalo le strankam DeSUS, SD in SMC. Levica, LMŠ, NSi, SDS, SNS in SAB so dobile mnenje s pridržkom.

Kot poroča Delo, so jih najbolj zmotili prispevki, ki so jih stranke prejemale v času volilnih kampanj, vseeno pa nobeni stranki niso naložili odzivnega poročila s popravljalnimi ukrepi. Vse ugotovljene nepravilnosti naj bi se namreč odpravile že med revizijskim postopkom.

Največ prihodkov iz državnega proračuna

Novinarji Dela so pod drobnogled vzeli največjo parlamentarno stranko SDS in ugotovili, da je imela konec decembra 2018 zaposlenih deset ljudi in 1,77 milijona evrov prihodkov. "Od tega so iz članarin prejeli okoli 114 tisoč evrov, fizične osebe so prispevale okoli 395 tisoč evrov. Največ prihodkov je stranka dobila iz državnega proračuna, in sicer dobrih 663 tisočakov, iz proračunov lokalnih skupnosti pa še dodatnih 429 tisoč evrov," so ugotovili.

Nepravilnosti so ugotovili tudi pri nakazilih dveh evroposlancev, in sicer pri Patriciji Šulin in Milanu Zveru. Skupna vrednost je namreč presegala dovoljeni znesek, zato bi SDS morala višek nakazati v humanitarne namene, kar je sicer letos maja tudi storila in sredstva nakazala Župnijski Karitas iz Zavrča nakazala tisoč evrov, minuli mesec pa je 18.500 evrov nakazala še Gasilski zvezi Slovenije. Prispevka Romane Tomc pa v letnem poročilu niso navedli, čeprav je prispevala dobre tri tisočake. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • kapibara1 09:46 09.julij 2020.

    Čak mal, SD pozitivno,, v čem ? V višina pufa, katerega lepo zavijajo v celofan..