Slovenija
598 ogledov

Radan v pismih razkriva šokantne razmere na nevrologiji

Selitev v novo stavbo nevrologije ni ogrožena. Žurnal24 main
Ministrica Milojkla Celarc Kolar vodstvo UKC Ljubljana in Nevrološke klinike zaradi objektivne odgovornosti glede primera Radan pozvala k odstopu. Vodstvo UKC Ljubljana ob tem skrbi vmešavanje politike v vodenje inštitucije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je vodstvo UKC Ljubljana in Nevrološke klinike pozvala, naj odstopita takoj in nepreklicno. Ministrstvo je zaradi novih dejstev uvedlo tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

Tožilstvo zdravnika Ivana Radana sumi sedmih umorov in drugih kaznivih dejanj, ki naj bi jih izvedel na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Očitajo mu tudi morilsko slo, kar naj bi pomenilo, da je imel ob uboju posebno zadovoljstvo.

Skrbi jih vmešavanje politike

"O tem pozivu nič ne vem. Želel pa bi slišati argumente, od kod jim te ideje," je bil prvi odziv strokovnega direktorja UKC Sergeja Hojkerja.

"Niti vodstvo Nevrološke klinike niti vodstvo UKC Ljubljana nista politični funkciji. Sta vodstvi, ki odgovorno vodita Univerzitetni klinični center Ljubljana in Nevrološko kliniko v skladu s smernicami tako medicinske kot tudi menedžerske stroke," so kasneje zapisali v odzivu. Ocenjujejo namreč, da UKC Ljubljana vodijo dobro, "kar dokazujejo številni kazalci kakovosti in mednarodna priznanja." Zato ne vidijo nikakršnega razloga za odstop. Pojasnjujejo, da so takoj, ko so izvedeli za prvi primer na Nevrološki kliniki, ukrepali skladno s svojimi pooblastili in odgovornostmi ter sprožili številne postopke. Med drugim navajajo, da so primer takoj prijavili policiji, zdravnika odpustili, razrešili predstojnico KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo in vodjo enote za intenzivno nevrološko terapijo, odredili dva strokovna nadzora in tako dalje. 

"Skrbi pa nas vmešavanje politike v vodenje naše največje in najpomembnejše zdravstvene inštitucije," so zaključili. 

Če vodstvo ne bo odstopilo, bo svet zavoda UKC začel postopek preverjanja odgovornosti vodstev

"Dopisi so natolcevanja"

Vodstvo UKC in Nevrološke klinike je na današnji novinarski konferenci zavrnilo očitke v dopisih Ivana Radana, ki so jih objavili v oddaji 24ur zvečer. "Gre za natolcevanje in senzacionalistično poročanje," pravi Hojker. Zanikali so slabe odnose med zaposlenimi, prikrivanje in nepravilnosti. Vodstvu so se na novinarski konferenci pridružile tudi medicinske sestre, ki so ob Radanovih navedbah zelo prizadete.

Nova predstojnica intenzivnega oddelka Janja Pretnar Oblak, ki je naloge prevzela pred tremi meseci po tem, ko je odpoved dobila Bojana Žvan, je zavrnila informacije, da sestre ne upajo komunicirati z nadrejenimi. Strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek pa je izrazil zaskrbljenost nad tem, kako bo oddelek po takšnih obtožbah sploh še lahko deloval.

Ob tem je Vodušek spomnil, da je ob razkritju afere Radan vodstvu UKC že ponudil svoj odstop, ki pa ga vodstvo ni sprejelo: "Na položaj strokovnega direktorja nisem navezan in zagotovo bi mirneje spal, če več ne bi bil na položaju." 

Glede Radana so povedali, da so šele pred kratkim odkrili, da je skušal s sodelavci manipulirati in vnašati razdor. Pojasnili so tudi, da večina bolnikov na intenzivni terapije nevrologije prejema kalij, zato tudi sestre Radanovega ravnanja niso takoj prepoznale kot neobičajno. 

Radan: najhuje je z umirajočimi

Dopisi Radana, ki jih je včeraj objavili na PopTV, naj bi bili dokumenti iz zagovora Radana komisiji strokovnega nadzora. Radan v njih poudarja, da je najhuje z umirajočimi bolniki. Ena od zdravnic naj bi običajno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se pacient zaduši. Medicinske sestre si ponoči naj ne bi upale klicati v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli. Sestre niso vedele, katere stvari so relevantne in katere ne. Dežurni zdravniki naj bi navodila dajali prek telefona, paciente pa naj bi prišli pogledat zelo redko. Sestre naj bi delale na lastno odgovornost.

Zaposleni so morali lagati, obdukcij niso delali

Radan naj bi z afero kalij sodelavce skušal opozoriti na dogajanje. Ko je več dni vsem razlagal o kaliju, je eden od zdravnikov dejal: "Joj, to ni najboljše.", druga zdravnica pa "Srečno." Ostali naj bi bili ravnodušni, ni jih zanimalo, ali je bolnik dobil kalij ali ne, poroča televizija. V enem od dokumentov piše, da se je napake, ki so se dogajale na oddelkih, skrivalo, obdukcije pa naj ne bi bile praksa, saj so vsi menili, da je diagnoza jasna. "Svojci obdukcije velčinoma ne želijo. Obdukcije se morajo delati, ko neke stvari niso jasne," je povedal Vodušek.

Kriminalisti na nevrološki kliniki

Na ljubljanski policijski upravi so za STA potrdili, da kriminalisti preverjajo vse informacije, obvestila in naznanila, iz katerih izhajajo sumi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb.

Preberi še:

Medicinske sestre pogosto ne vedo, da lahko odklonijo naročilo

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Nevtrino 16:08 25.maj 2015.

    "...Skrbi jih vmešavanje politike..."... --- ..Še dobro, da se ni oglasilo ljudstvo, potem bi jih skrbelo še vmešavanje ljudstva.

  • BojanBojan 07:27 22.maj 2015.

    "Skrbi pa nas vmešavanje politike v vodenje naše največje in najpomembnejše zdravstvene inštitucije," Kdo jim že fura vse razpise?!Ha ha ha ha ha ha ha ha...Tud Fišer ne bo odstopil, tud dohtarji ne, tud ...prikaži več Škrlec ne..he he he he...to so vse strokovne funkcije, a ne?!Kdo vas je pa imenoval na te funkcije?! Stroka?!Ja, ja...Psi laju, karavana ide dalje...res...dejmo zafurat čist vse, kar se da, pobrat ves denar (nočne, dežurstva, razpise, imenovanje,....), ko je pa treba priznat kakšno krivdo...ne, mene ne, jaz sem strokovnjak, veste, jaz ne odstopam, jaz delam...Ha ha ha ha ha ha...samo v Sloveniji....

  • maresem 07:00 22.maj 2015.

    Kuštrin ti je dal minus :-)